Sandberg spår laksefest med nytt forslag: – Et kvantesteg

Regjeringen vil øke kapasiteten i oppdrettsnæringen, og begynner med eksisterende anlegg. Det kan gi milliardinntekter til det offentlige.

VIL ØKE: Fiskeriminister Per Sandberg vil øke kapasiteten i norsk lakse- og ørretnæring med seks prosent, og første del av dette er et forslag om to prosents vekst i eksisterende oppdrettsanlegg. Her lager han sushi under et besøk i Japan.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Fiskeriministeren sendte mandag et forslag på høring om å øke produksjonen av laks og ørret kraftig.

Totalt planlegger fiskeriministeren for en vekst i produksjonskapasiteten neste år på nær 24.000 tonn.

– Dette er det siste kneppet som trengs for at vi skal få på plass vekst fra 2018, sier fiskeriminister Per Sandberg til E24.

Regjeringen har laget et nytt system som skal justere kapasiteten i lakse- og ørretnæringen, med 13 produksjonsområder som får tildelt trafikklys i fargene rødt, gult og grønt alt etter hvor akseptabel miljøpåvirkningen av oppdrettsvirksomheten er.

I de grønne områdene, samt i noen anlegg i gult og grønt som får unntak fra trafikklysene, skal produksjonen av fisk totalt utvides med rundt seks prosent.

To prosentpoeng av veksten på seks prosentpoeng skal tas i eksisterende biomasse, totalt rundt 8.000 tonn til en fast pris som regjeringen har satt til 120.000 kroner per tonn.

En produksjonstillatelse på 780 tonn vil kunne økes med 16 tonn ifølge forslaget, til et vederlag på 1,92 millioner kroner. En utvidelse på 19 tonn av en tillatelse på 945 tonn vil koste 2,28 millioner kroner, ifølge regjeringen.

Et forslag er nå sendt på høring med frist til 8. desember. Dersom alle aktørene takker ja, vil det kunne gi offentlige inntekter på én milliard kroner, sier regjeringen. 80 prosent av disse inntektene vil gå til kommuner og fylkeskommuner.

De gjenstående fire prosentpoengene av veksten på seks prosentpoeng skal komme gjennom nye tillatelser, som skal lyses ut og auksjoneres bort til høystbydende på et senere tidspunkt.

Store offentlige inntekter

Totalt vil en vekst i kapasiteten i næringen på seks prosent kunne øke offentlige inntekter med to til tre milliarder kroner, ifølge statsråden.

Sammen med økt innsats fra bransjen mot blant annet lakselus kan det bidra til å sikre legitimitet i kommunene, sier han.

– Hvor viktig er dagens forslag?

– Det er veldig viktig. Dette er et kvantesteg inn i en ny generasjon oppdrett, sier Sandberg.

– Vi får dette inn i et forutsigbart system, og næringen kan gjøre jobben sin frem mot neste runde i 2019. Da vet man hva man skal gjøre for å få den veksten man ønsker seg, sier han.

Stor etterspørsel

Det er stor etterspørsel etter norsk sjømat, og høye priser og positive valutaeffekter har gitt flere eksportrekorder de siste årene. Men produksjonen har ikke økt, og det har tidligere vært store utfordringer med blant annet lakselus, rømninger og sykdom.

– Hvorfor er det viktig å øke produksjonen?

– Det viktigste er at vi trenger mer mat. Alt dette som er knyttet til havbruk, industri og teknologi skal også bidra til å finansiere velferden vår fremover, sier Sandberg.

– Vi har et veikart frem til 2050 hvor verdien av eksporten innen sjømat, industri, fiskeri, havbruk og bioøkonomi skal være på opp mot 500 milliarder i året. Vi er allerede på overtid for å sette i gang denne prosessen, legger han til.

Må jobbe med lus

Fiskeriministeren mener at systemet med «trafikklys» vil gi næringen en dytt i riktig retning når det gjelder å få bukt med sykdom og luseproblemer.

– Selv om man får veksten nå, så må man kanskje legge ned enda litt arbeid på luseproblematikken, sier Sandberg.

– Det må gjøres en jobb?

– Det må gjøres en betydelig jobb. Min erfaring er at det jobbes veldig hardt der ute nå. I de områdene som fikk rødt og gult lys signaliserer næringen at de skal jobbe knallhardt frem til 2019 for å kunne få bli med i neste runde, sier Sandberg.

I mai skrev Sandberg under en protokoll om formelle krav til norske myndigheter og eksportører av laks til Kina. Han håper det vil føre til økt eksport, men da må det være kapasitet.

– Det vil være veldig vanskelig hvis vi ikke har noe laks å eksportere dit, sier Sandberg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Fisk
 4. Fiskeri
 5. Kina
 6. Lerøy Seafood Group
 7. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Sandberg gir grønt lys for mer oppdrettslaks

 2. Sandberg med milliardløfte til oppdrettskommuner

 3. Kina halverer tollsatsene for sjømat

 4. Betalt innhold

  Fiskeriministeren varsler nye trafikklys for havbruksnæringen

 5. Betalt innhold

  Regjeringen gir to oppdrettsområder på Vestlandet rødt lys