Etter et turbulent kvartal med kanselleringer og høye drivstoffpriser fikk SAS et resultat før skatt på 2 milliarder

Etter et turbulent kvartal med kanselleringer og høye drivstoffpriser fikk SAS et bedre resultat enn ventet. SAS-sjefen beklager sommerens kaos.

Publisert:

SAS har lagt bak seg et kvartal preget av høye drivstoffpriser og kanselleringer som følge av bemanningsproblemer og flygelederstreik i Europa.

SAS økte omsetningen til 13,1 milliarder svenske kroner fra 12,2 milliarder kroner, mens resultat før skatt og engangsposter økte fra 1,86 milliarder til 1,98 milliarder kroner.

– Dette er et av de sterkeste resultatene i SAS' historie, til tross for økte kostnader til flydrivstoff og operasjonelle utfordringer, skriver SAS-sjef Rickard Gustafson i en kommentar til kvartalsrapporten.

Det viser selskapets regnskapsrapport for tredje kvartal, som i SAS’ avvikende regnskapsår løper fra mai til juli.

Før skatt fikk flyselskapet et resultat på 2 milliarder kroner, opp fra 1,97 milliarder i samme periode i fjor. Resultatet etter skatt var 1,55 milliarder kroner, en liten bedring fra fjorårets 1,54 milliarder.

Konsensusestimatet til analytikerne var at SAS ville ende med en omsetning på 12,92 milliarder kroner og et resultat før skatt på 1,77 milliarder kroner, ifølge SME Direkt.

Selskapet jekker samtidig opp forventningene til 2018 fra et tidligere anslått resultat før skatt og engangsposter på 1,5–2,0 milliarder kroner til det nye anslaget på «rundt 2 milliarder kroner».

Analytiker mener SAS rapporten er mer enn god nok for et selskap som har slitt i motvind i sommer.

– De ser veldig bra ut. Tallene er bedre enn ventet, ser at det er litt lavere kost, det er det positive. De løfter også guidingen for inneværende år. I sum en rapport som er bedre enn ventet, sier Kenneth Sivertsen, analytiker i Pareto Securities, til E24.

Drivstoffkostnadene økte med en halv milliard

Med en oljepris som har steget mye har kostnadene økt for mange forbrukere, deriblant flyselskaper som SAS.

Og i kvartalsrapporten fredag sier SAS-sjef Rickard Gustafson at kostnadene til drivstoff økte med 500 millioner svenske kroner i tredje kvartal fra samme periode i fjor.

Flyselskapet leverte gode resultater i den siste regnskapsperioden, med et resultat før skatt og engangsposter som økte fra 1,86 milliarder til 1,98 milliarder kroner, tross et turbulent kvartal med kanselleringer og høye drivstoffpriser.

Problemene med kanselleringer økte også kostnadene, ifølge kvartalsrapporten.

SAS-sjefen ber om unnskylding for sommerkaos

I sommer har bemanningsproblemer og flygelederstreik ført til at ledelsen i SAS har måttet tåle refs for unormalt mange kanselleringer og forsinkelser.

I kvartalsrapporten skriver SAS-sjef Rickard Gustafson at «uforutsette kostnader» i forbindelse med operasjonelle utfordringer var på 100 millioner svenske kroner i løpet av sommeren.

– Jeg vil oppriktig be om unnskyldning til våre rammede kunder for enhver ulempe, skriver SAS-sjef Rickard Gustafson i kvartalsrapporten som ble lagt frem fredag morgen.

Han skriver videre at SAS har tatt en rekke grep, både langsiktige og kortsiktige, for å rette opp i situasjonen.

100.000 rammet av forsinkelser

I begynnelsen av august hadde over 100.000 passasjerer blitt rammet av forsinkelser og innstillinger.

Da anslo den svenske avisen Dagens Industri at det kunne komme til å koste SAS opp mot 360 millioner svenske kroner.

Tallene kom i et problematisk halvår for flyselskapet, som er under angrep fra konkurrerende lavprisselskap og høye drivstoffpriser.

Les også

Check-in.dk: SAS med rutekutt - deriblant til og fra Oslo

Les også

Truer SAS med 150.000 kroner i dagbøter

Les også

Norske SAS-piloter kan få 25.000 kroner for å jobbe ekstra

Publisert:

Her kan du lese mer om