Globale storbanker dras inn i Danske Bank-skandalen i Estland

USA vil undersøke om bankene fulgte godt nok med på estiske transaksjoner.

Foto: Kai Pfaffenbach Reuters
Publisert:

Tre av verdens største banker er blitt kontaktet av amerikanske etterforskere i forbindelse med granskingen av Danske Banks hvitvaskingssak i Estland, melder Bloomberg.

Deutsche Bank, Bank of America og JP Morgan Chase har alle blitt trukket inn i skandalen, etter at Danske Bank tidligere i høst erkjente at de via sin estiske filial har tillatt transaksjoner av flere hundre milliarder dollar fra det som kan være kriminell aktivitet i Russland.

De tre storbankene skal ha fungert som såkalte korrespondentbanker under transaksjonene, og det er så langt ingen som sier at bankene selv er et mål i etterforskingen, skriver Bloomberg.

Les også

Britiske bankaksjer rammes hardt av brexit-turbulens

JP Morgan Chase sluttet å tilby korrespondenttjenester til Danske Bank i 2013, mens de to andre fortsatte frem til 2015. Hvitvaskingen skal ha pågått fra 2007 til 2015.

Svimlende summer

Danske Bank skal selv granske pengeoverføringer som har gått gjennom bankens avdeling i Estland.

Granskningen omfatter svimlende 150 milliarder dollar, tilsvarende 1.262 milliarder kroner. Overføringene skal ha skjedd mellom 2007 og 2015 som en del av hvitvaskingsskandalen.

Store deler av summen kom fra selskaper med tilknytning til Russland og tidligere Sovjetunionen, skriver avisen.

Bankens granskningsansvarlige har ikke avgjort hvorvidt hele beløpet på 150 milliarder dollar er mistenkelige.

Russere overførte enorme summer

I 2013 alene sendte russere 250 milliarder kroner gjennom Danske Bank i Estland, ifølge Financial Times. Det er enorme summer for en så liten filial.

Nylig bestemte danske SØIK, som tilsvarer Økokrim i Norge, å etterforske Danske Bank etter anklager om hvitvasking av milliardbeløp i bankens estiske filial.

Også estisk påtalemyndighet gransker banken.

Nå kommer det flere detaljer om de enorme summene som ble overført gjennom denne filialen.

I løpet av 2013 skal det ha blitt ført så mye som 30 milliarder dollar, tilsvarende 250 milliarder kroner, gjennom Danske Banks filial i Estland fra russiske kontoer.

Det viser en foreløpig etterforskningsrapport fra konsulentselskapet Promontory Financial som Financial Times har fått tilgang til.

– Det er en enorm sum for en så liten avdeling. Du kan ikke ha en så stor pengestrøm gjennom der uten at den reiser spørsmål, sa en kilde nært på etterforskningen til avisen.

Les også

Danske Bank sikrer seg Teknas 76.000 medlemmer

Les også

Styrelederen går av etter press fra storaksjonær

Les også

Danske Bank-sjef avlyser norsk rentesjokk: – Økonomien er solid

Her kan du lese mer om