Bitcoinfallet påvirker den norske kryptobransjen: – Veldig ødeleggende

Kryptobransjen sliter i møte med et fallende marked. Flere prosjekter finansieres med kryptovaluta som har mer enn halvert seg i verdi på under ett år. 

CRYPTOFINANCE: I helgen gikk konferansen Cryptofinance av stabelen i Oslo med flere hundre kryptoentusiaster tilstede.

Foto: Kryptofinance

CRYPTOFINANCE: I helgen gikk konferansen Cryptofinance av stabelen i Oslo med flere hundre kryptoentusiaster tilstede. Bildet er fra fjorårets konferanse.

Foto: Sindre Hopland
Publisert:,

Siden toppen rundt juletider i fjor har bitcoin-prisen falt med 77 prosent - fra over 20.000 til 4.700 dollar tirsdag ettermiddag.

Det tilsvarer et verdifall på rundt 131.000 kroner per bitcoin.

Dermed har mange investorer tapt penger, og bransjen som utvikler produkter ved hjelp av blokkjedeteknologi og ulike kryptovalutaer sliter.

– Våre store kunder kunne ikke brydd seg mindre, men for oppstartsbedriftene er jo dette veldig ødeleggende. Pengene de har fått inn på konto (ved hjelp av kryptoemisjoner journ.anm.) blir jo verdt slikk og ingenting, og lønninger blir jo for eksempel vanskelig, sier Jon Ramvi, grunnlegger og daglig leder i Blockchangers.

Selskapets hans jobber blant annet med utvikling og konsulentvirksomhet i forbindelse med blokkjedeprosjekter, både for store veletablerte norske selskaper, men også for mindre oppstartsbedrifter som har hentet kapital gjennom kryptoemisjoner (ICO).

Les også

Japansk internettkjempe tapte millioner på norsk bitcoin-utvinning

– Ingen spør om ICOs

For Blockchangers er ikke fallet i kryptomarkedet kritisk for selskapets fremdrift. De får betalt i norsk kroner, men personlig har de fleste ansatte investert i kryptovaluta.

– Det er jo en snakkis på kontoret hos oss også, selv om vi får lønningene i kroner, så har jo alle investert i ulike kryptovalutaer, sier Ramvi.

– Det er jo færre ICOer, og det er ingen som tar kontakt med oss om dette lenger.

Han kjenner til flere norske ICOer som synes det er vanskelige tider.

I flere kryptoprosjekter får de ansatte også lønn i bitcoin eller deres egen kryptovaluta.

Blant annet for den norske kryptovalutaen Iota får de ansatte betalt i deres egen kryptovaluta som fra toppen på 5,23 dollar nå koster 0,3 dollar, ifølge Coinmarketcap. Det tilsvarer en svekkelse i verdi på 94,2 prosent.

Ifølge CNBC har en rekke prosjekter inn mer enn 76,6 milliarder kroner i kryptoemisjoner i 2018 alene.

– Mistet 80 prosent av verdiene

I helgen ble en av Norges største konferanser for kryptovaluta, Cryptofinance, arrangert i Oslo.

Les også

Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

Det er selskapet Bitspace som arrangerer konferansen. Selskapet driver også med utvikling av en rekke blokkjedeprosjekter, blant annet en mobilbank for kryptovaluta kalt Bitgate. Grunnlegger og daglig leder i Bitspace, Manuel Lains, sier det er to sider av fallet i kryptomarkedet.

– Det som er positivt med nedgangstider rent prismessig, er at folk som ikke tenker langsiktig, faller av, og spekulantene forsvinner. Dermed blir det lettere å utvikle bedrifter, og det blir et bedre klima for å investere i nye prosjekter, sier han og legger til:

– Men når vi skulle planlegge Cryptofinance i år er det klart at det var tyngre å få folk til å komme. Folk har mindre penger, mange har mistet 80 prosent av verdiene sine.

Flere av deltagerne E24 snakket med under konferansen, forklarte at det er utfordrende å drive utviklingen av nye produkter frem, når markedsverdien på kryptovalutaene faller dag for dag.

Bitspace har nylig inngått samarbeid med NTNU om utvikling av et nytt blokkjedeprosjekt med støtte fra forskningsrådet.

Grunnlegger Lains, tror i likhet med Ramvi at tiden for kryptoemisjoner er over.

– ICOs er på mange måter over nå, døgnfluenes tid er forbi. Vi tror fremdeles på den måten å hente penger på, men teknologien bak blir mye viktigere enn før for investorene, noe vi mener er veldig bra, sier han og understreker:

– Selv om det er vanskelige tider og motvind, er det store muligheter for dem som er langsiktige.

Les også

Bitcoin-prisen har falt over 25 prosent på en uke

Les også

Kryptokrakket skremmer ikke nordmenn – «ingen» har solgt seg ut

Les også

Norske børshaier og bitcoin-ekspert starter Norges første investeringsselskap for kryptovaluta

Her kan du lese mer om