Fest setebeltet og gjør deg klar for tallbonanza

2016 er såvidt i gang før vi går inn i en av årets mest begivenhetsrike uker på økonomifronten. På toppen av en haug med nøkkeltall serverer to av Norges største selskaper blant annet en resultatbuffé. Her gir vi deg den fulle oversikten!

TALLENES TALE: Torsdag denne uken inntar Statoil-konsernsjef Eldar Sætre nok en gang podiet i London på selskapets kapitalmarkedsdag. Analytikere og investorer vil følge spent med på hva Sætre drar ut av ermeet. Her er han avbildet på arrangementet i fjor, der han økte kuttmålene til selskapet.
  • Marius Lorentzen
  • Christian Høie Lie
Publisert:

Januar måned har blitt en av de mest ustabile og negative oppstartene på et nytt børsår vi har sett på årevis.

Oslo Børs har allerede rukket å falle åtte prosent, mens oljeaksjer som Statoil og Seadrill har falt henholdsvis 4,3 og 39,8 prosent. Uroen vi har sett her hjemme, er vi ikke alene om. Børser over hele verden har opplevd en vanvittig berg- og dalbanetur, både i aksje- og råvaremarkedet.

Denne uken kan vi oppleve store svingninger igjen, etter at nye PMI-tall (innkjøpssjefsindeks) fra Kina markerer startskuddet for en svært begivenhetsrik uke. Natt til mandag kom både de offisielle PMI-tallene fra Kina for januar, samt den uavhengige PMI-indeksen utarbeidet av Markit/Caxin. De offisielle tallene, som mange har liten tiltro til, viste nedgang. Samtidig bedret den uavhengige indeksen seg, men er også fortsatt under nivået 50, som indikerer lavere aktivitet og vekst.

For investorer og økonomiinteresserte her hjemme er det denne uken duket for en real buffé av hendelser, både i Norge og utenlands.

Vi har derfor prøvd å samle det viktigste som skal skje, både på selskapssiden og på makrofronten.

Spår ny milliardskrell

Børsens største selskap har invitert til sin årlige kapitalmarkedsdag på torsdag.

Det skjer som vanlig i London, og der vil Statoil legge frem både resultatene for fjerde kvartal og 2015, i tillegg til å presentere endringer i strategi.

Sistnevnte inkluderer mulige endringer i utbytter, mulige nye kutt og en oppdatering av utbyggingsplanen til oljeselskapet.

Hva analytikerne venter resultatmessig har allerede blitt kjent.

Konsensus blant de 28 analytikerne som har bidratt med sine estimater er at justert driftsresultat før skatt havner på 13,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2015. Det vil i tilfelle være en halvering fra samme periode i 2014, da selskapet hadde er justert driftsresultat på 26,9 milliarder kroner.

INN I MANESJEN: Hans Jakob Hegge skal for første gang opp på podiet i rollen som finansdirektør under Statoils kapitalmarkedsdag. Der vil han fortelle om utbytte og fremdriften i selskapets effektiviseringsprosjekt.

Til sammenligning lå den samme resultatposten på 42,3 milliarder kroner for 2013 – året før oljebremsen slo inn for fullt sommeren 2014.

Det store spørsmålet blir om Statoil vil kutte i utbyttet sitt, og om det kommer nye kutt.

Lundin varslet kutt

Statoil er langt ifra det eneste selskapet som har merket oljeprisfallet. Det har også Lundin, selskapet som står bak Johan Sverdrup-funnet og Edvard Grieg-feltet.

I en pressemelding fredag i forrige uke kommer det frem at Lundin Petroleum har gått inn for et investeringskutt for 2016 på 1,08 milliarder dollar, noe som tilsvarer en reduksjon på 26 prosent sammenlignet med fjorårets utbyggings og prosjekteringsbudsjett.

Onsdag legger Lundin Petroleum frem selskapets resultat for fjerde kvartal i fjor, samtidig med at selskapet avholder kapitalmarkedsdag. Dette skjer altså dagen før Statoil.

Det kan da forventes at selskapet utdyper investeringskuttene.

Statoil kjøpte nylig en stor eierpost i det svenske oljeselskapet, som er børsnotert i Stockholm. Statoil bladde opp 4,7 milliarder kroner, noe som har gitt dem en eierandel på 11,93 prosent, og gjort dem til nest største aksjonær.

De fremtidsutsiktene Lundin skisserer opp på sin kapitalmarkedsdag vil følgelig være at stor interesse for Statoil.

Har du lyst til å teste deg som aksjetrader? Bli med i Aksje-NM (Se faktaboks).

Venter bedret resultat for DNB

Samtidig med at Statoil slipper sine årsresultater, kommer også storbanken DNB med sine tall torsdag morgen.

Ifølge data hentet inn fra SME Direkt/TDN Finans, venter analytikerne i snitt at omsetningen i fjerde kvartal økte fra 12,1 til 13,0 milliarder kroner, mot samme periode året før.

Samtidig ventes det at tapene på lån vil øke fra 821 til 972 millioner kroner.

Resultat før skatt er ventet å økte markant fra 6,1 til 9,0 milliarder, mens konsernet er ventet å sitte igjen med 6,7 milliarder etter skatt, opp fra 4,9 milliarder året før.

DNB-aksjen har slitt i kraftig motvind den siste tiden. Aksjen har falt 5,1 prosent siden nyttår og 22,1 prosent de siste seks månedene.

Flere eksperter har pekt på at markedet frykter at banken vil lide større tap takket være oljebremsen og oppbremsingen i norsk økonomi. Foreløpig har DNB-ledelsen ikke gitt noen indikasjoner på at de er spesielt bekymret for, eller ser tegn til, en markant økning i mislighold av lånene som er gitt til selskaper innen olje og offshore.

ÅPNER BØKENE: Markedet frykter DNB vil tape mye på oljebremsen, men foreløpig maner DNB-sjef Rune Bjerke til ro. På torsdag legger han frem ferske tall som vil gi analytikerne en god pekepinn på hvor mye mislighold DNB må håndtere.

Da DNB arrangerte kapitalmarkedsdag i London i slutten av november, pekte risikodirektør Terje Turnes på at av DNBs utlån på rundt 2.000 milliarder kroner er sannsynligheten for mislighold 0,9 prosent.

– Sannsynligheten for mislighold har vært stabil i to år (…) Så langt har vi ikke sett noen tegn til en økning, sa han til forsamlingen, og fikk støtte av konsernsjefen:

– Vi er godt rustet i forhold til det fallet vi har sett i oljeprisen, vi kommer til å få tap, men ikke tap som gir noen dramatisk effekt på resultatene våre eller kapitalbyggingen, sa konsernsjef Rune Bjerke til E24 den gangen.

For 2015 samlet sett er omsetningen ventet å vokse fra 49,4 til 54,1 milliarder, mens resultat før skatt er ventet å stige fra 27,1 til 33,0 milliarder. Etter skatt er det ventet at DNB vil levere 24,4 milliarder, opp fra 20,6 milliarder.

Tror Google-overskuddet vokser etter splitten

Selv om oljeselskaper som Statoil, Lundin, Shell og Exxon Mobil vil prege nyhetsbildet denne uken, skjer det også andre ting.

Mandag kveld norsk tid kommer nemlig Alphabet med sine tall. Alphabet er morselskapet i Google-systemet, etter at selskapet omstrukturerte seg i fjor.

Målet med å skille ut Google fra resten, har vært å bedre synliggjøre på alt det andre Google driver med enn bare nettsøk.

Analytikere tror Google, søkemotorgiganten, vil bli mer profitable etter splitten. Virksomhetene innen førerløse biler, smarthus og helse er noe av det som i fjor ble skilt ut i helt enge selskaper under Alphabet-paraplyen.

For konsernselskapet Alphabet forventes det inntekter i fjerde kvartal på 21 milliarder dollar og inntekter per aksje på 8,09 dollar, ifølge Thomson Reuters.

Å utvikle førerløse biler og smarthusteknologi har ikke vært uten kostnader for selskapet i Silicon Valley i California. Alphabets profittmargin har sunket de siste årene. Profittmarginen ekskludert rentekostnader og skatt falt til 26,2 prosent i 2015, sammenlignet med 30,6 prosent i 2007, ifølge Wall Street Journal, som viser til analytiker Michael Nathanson i MoffetNathanson Research.

Den samme analytikeren tror søkemotordelen av Alphabet, altså Google, vil prestere en profittmargin på 31,5 prosent i fjor. Det er altså tilbake til de gamle høydene fra 2007 – til og med bedre.

Makrotallet over alle makrotall

Mens aksjeanalytikerne og investorene vil følge nøye med på de mange kvartalstallene som kommer denne uken, er det også nok av på makrofronten.

Selve høydepunktet er nok det som skjer fredag. Da kommer nemlig de offisielle sysselsettingstallene fra USA for januar, som ofte blir karakterisert som makrotallet over alle makrotall.

FØLGER MED: USAs sentralbanksjef Janet Yellen følger sysselsettingstallene med argusøyne for å finne ut om det er på tide med en ny renteøkning i USA eller ikke.

Det er ventet at den markante jobbveksten i desember på 292.000 nye jobber utenfor landbruket vil falle ned til 188.000, ifølge konsensustall fra Bloomberg. Ledigheten er ventet å holde seg stabil på 5,0 prosent.

Allerede onsdag ettermiddag får vi en indikator på hvordan jobbtallene vil se ut, når ADP slipper sysselsettingsrapporten for privat sektor i USA. Den er ventet å vise en nedgang i veksten fra 257.000 til 190.000.

Før de amerikanske jobbtallene fredag, kommer britenes sentralbank med sin rentebeslutning på torsdag formiddag. Fra eurosonen vil vi få ledighetstall på tirsdag og detaljhandelstall på onsdag.

Her hjemme er det også ett viktig tall som man bør få med seg. SSB offentliggjør nemlig sin arbeidskraftsundersøkelse (AKU-tall) med sesongjusterte tall for november på onsdag formiddag.

SSB utfyller statistikken som NAV kommer med, fordi SSB-tallene også plukker opp de som ikke melder seg som arbeidsledige hos NAV for å motta stønader.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. DNB
  3. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Skuffende tall fra Google-eier: Alphabet-aksjen faller

  2. Dette skjer i uke 30: Norsk ledighet, euro-rentemøte og masse oljetall

  3. Alphabet faller tungt etter kvartalsrapport

  4. Google knuste forventningene og aksjen stiger over fem prosent

  5. Amazon knuser forventningene