«Brexit»-kaos i markedet: Pundet faller som en stein

Investorene forbereder seg på at Storbritannia forlater EU. Pundet har aldri falt så mye på et døgn noensinne. Oljeprisen har også falt kraftig gjennom natten

RETT NED: Pundet stupte da de første resultatene kom inn. På morgenkvisten har valutaen svekket seg over ni prosent mot dollaren og er nå nede på 1985-nivå.
Publisert:

Det har vært en natt preget av enorme svingninger i markedene mens «brexit»-resultatene har kommet inn.

Nå klokken 05.00 har markedet begynt å forberede seg på at Storbritannia faktisk forlater EU.

  • Det britiske pundet har vært i fritt fall og har satt en ny rekord med et fall på over ni prosent mot dollaren. Det koster 1,35 dollar og så lavt har det ikke vært notert siden 1985.
  • Oljeprisen har falt nesten tre dollar.
  • Investorene flykter til japanske yen som har styrket seg fem prosent mot dollaren. Gullprisen har steget over tre prosent.

Det mest dramatiske fallet i pundet kom da Sunderland overraskende leverte et sterkt valgresultat for at Storbritannia skal forlate EU. På bare minutter falt pundet fra årsbeste mot dollaren og svekket seg med over tre prosent rett etter klokken 01.00 i natt.

Like etter 03.00 falt pundet videre ned til 1,41 per dollar.

Klokken 05.00 har pundet nådd 1,37 per dollar og er ned over 8 prosent. Det er den største svekkelsen noensinne.

FARVEL? Pundet har hatt sin verste natt noensinne.

Fallet målt mot den norske kronen er litt mindre dramatisk. Pundet har svekket seg 4 prosent og koster nå 11,6 norske kroner mot 12,1 før avstemningen. Det skyldes at den fallende oljeprisen trekker den norske kronen med seg nedover, men pundet faller fortsatt langt raskere.

Oljeprisen lider

Oljeprisen ventet litt lenger, men da Nikkei-indeksen åpnet i Japan klokken 02.00 gikk det rett ned fra over 51 dollar fatet til under 50 dollar fatet. Foreløpig klarer den seg bedre enn pundet, men den har også falt kraftig i løpet av natten.

Rett før 05.00 ligger oljeprisen nede på 48,9 dollar fatet.

KRAFTIG FALL: Oljeprisen har falt nesten tre dollar iløpet av natten.

Britiske aksjer har også fått føle på spenningen. Storbanken HSBC har falt 7 prosent på de asiatiske markedene. Standard Chartered fulgte etter med et fall på 6,5 prosent.

Flykter til yen og gull

I tråd med at markedet frykter en «brexit» har natten sett en klar økning i investering i gull og japanske yen.

Rett før 05.00 har gullprisen har styrket seg med 3,24 prosent og japanske yen har tatt inn utrolige 5 prosent mot dollaren.

GYLDEN REDNING? Gullprisen har steget iløpet av natten etter at flere og flere investorer prøver å senke eksponeringen mot valuta.
Publisert:

Her kan du lese mer om