Statoil-sjefen kan få «drahjelp» fra høyere oljepris: – Det er ganske dominerende

En økning i oljeprisen er ventet å snu den negative trenden for Statoil. Men analytikerne ser fortsatt for seg en halvering av resultatet i andre kvartal sammenlignet med i fjor. Resultatrapporten kommer onsdag.

I ILDEN: Statoil-sjef Eldar Sætre legger denne uken frem selskapets resultat for andre kvartal.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Det er to år siden oljeprisen nådde den foreløpig siste toppen, og nivået – etter et betydelig fall på høstparten 2014 – har ligget på godt under halvparten av dette de seneste årene.

Utviklingen har ikke minst preget børslokomotivet Statoils inntjening. En sammenstilling E24 har gjort viser at selskapet i kjølvannet av oljeprisfallet har levert jevnt svakere resultater til og med årets første kvartal.

Nåværende konsernsjef Eldar Sætre har dermed så langt ledet Statoil i en sammenhengende nedgangsperiode. Men når Sætre legger frem resultatet for andre kvartal, er det ventet en liten bedring fra årets tre første måneder.

– Det er på grunn av oljeprisen, som har vært mye bedre i andre kvartal enn i det første. Det er ganske dominerende. Den realiserte prisen Statoil oppnådde i første kvartal var i underkant av 29 dollar, mens de denne gangen nok får en realisert pris på over 40 dollar, sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken til E24.

Saken fortsetter under grafen ...

Slik har oljeprisfallet tynget Statoils resultater

Halvering

I forrige uke la Statoil frem snittet av inntjenings- og produksjonsestimater fra

analytikerstanden, og her fremgår det at de sistnevnte ser for seg et justert driftsresultat før skatt på 1.365 millioner dollar i andre kvartal.

Anslaget for justert driftsresultat før skatt tilsvarer omtrent 11,7 milliarder kroner.

Dette vil være en økning fra 857 millioner dollar i første kvartal, men nær en halvering fra 22,4 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Anne Gjøen i Handelsbanken opplyser at hun ligger noe under konsensus.

– Dette er på grunn av usikkerheten rundt gass spesielt, og så har jeg også lagt til grunn noe sesongmessig høyere enhetskostnader, men ikke mye, sier hun.

Usikkerhet rundt gass

Gjøen har spesielt bitt seg merke i en tilsynelatende endring i gassmarkedet.

– Usikkerheten knyttet til inntjeningen fra gass er større enn tidligere. Statoil har publisert en intern gasspris som er oppsiktsvekkende lav sett i lys av hvordan denne tidligere har utviklet seg i forhold til spotprisen. Det blir spennende å se hvordan dette slår ut, sier Gjøen.

Hun forteller at spotgassprisen har vært ganske uendret i andre kvartal sammenlignet med det første. Samtidig er den interne gassprisen ganske betydelig ned, fra fire dollar per million britiske termiske enheter (mmbtu) til 2,90 dollar.

Spørsmålet er hva dette sier om inntjeningen totalt for selskapet, og om det er stor endring på marginen over den interne prisen.

– Gassmarkedet er svakere i den forstand at det tidligere var mulig å selge Snøhvit-gass til Asia til veldig gode priser, forklarer Gjøen.

– Det har de tjent veldig bra på. Fundamentalt sett har gassmarkedet svekket seg med globalisering og dermed mer tilgjengelig naturgass. Men den interne gassprisen er såpass avvikende at jeg er spent på hvordan de forklarer det.

Når det kommer til oljeproduksjonen har det kommet detaljerte tall for den norske produksjonen i april og mai, men ikke for juni.

– Produksjonsvolumene har vært høye for gass, og det påvirker igjen selskapets enhetskostnader. På basis av de gode produksjonstallene har markedet lagt til grunn at det ikke blir noen økning i enhetskostnadene for Statoil i Norge, selv om man tar høyde for en sesongmessig reduksjon i produksjonen.

«I overkant»

DNB Markets skriver i sin morgenrapport mandag at konsensus etter deres syn ser ut til å være «i overkant». Meglerhusets estimat for Statoils justerte driftsresultat ligger 18 prosent lavere enn markedet.

«Vi ser på den annen side noe positiv risiko knyttet til en mulig nedjustert guiding av investeringsnivået for året, men venter i hovedsak at eventuelle endringer vil bli inkludert ved tredjekvartals-gjennomgangen senere i høst», skriver analytikerne.

Ved rapporteringen denne uken ser DNB for seg at markedet vil kunne fokusere på den videre utviklingen i kostnadene, der det ble presentert solide kutt i første kvartal.

Med en høyere innbakt oljepris enn dagens i det nåværende kursnivået gis det imidlertid en hold-anbefaling på aksjen. Kursmålet settes til 155 kroner per aksje.

Les også

Konkurransetilsynet skal utrede Statoils markedsmakt

Les også

Resultatsesongen: Derfor tror ekspertene på positive overraskelser

Les også

Altus skal gjøre «Plumbo»-jobb for Statoil

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Analytikerne spår kraftig resultathopp for Statoil

  2. Statoil-sjefen om oljeprisen: – Stor usikkerhet

  3. Forventer svakt Statoil-kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig byks for Statoil

  6. Betalt innhold

    Statoil vil bruke mindre penger på å lete etter olje