Børstoppene som tjente mest i 2014

Sjefen for Opera tjente nesten 16 ganger så mye som Bjørn Kjos.

TOPPLØNN: Lederne i selskapene på Oslo Børs tjente til salt i grøten i fjor. De 20 øverste på inntekstlisten hadde en gjennomsnittsinntekt for fjoråret på 14,6 millioner kroner.
Publisert:

Lars Boilesen i IT-selskapet Opera trekker det lengste strået blant topplederne på Oslo Børs som skatter til Norge for inntektsåret 2014.

Den danske IT-sjefen tjente 33,2 millioner kroner i fjor.

Boilesen bidro med over 15 millioner kroner til statskassa. I februar i år fikk Opera-aksjen en skrell i kjølvannet av at både kvartalstall og selskapets estimater for fremtiden kom inn svakere enn ventet.

Les også

Skattekutt på formue gir 40 milliardærer 280 millioner på tre år

Dansken tiltråde stillingen som administrerende direktør i Opera i 2010, og har tidligere også vært blant lønnsvinnerne på Oslo Børs.

Les også: Opera: Resultatvarsel, oppkjøp og kjøpsinteresse

Betalte over syv ganger inntekten sin i skatt

Norwegian-sjef Bjørn Kjos står oppført med en inntekt på 2,1 millioner kroner, og betalte over 15 millioner kroner i skatt.

OPERA-SJEF: Dansken Lars Boilesen har god grunn til å smile etter inntektsåret i fjor.

Dermed betalte den tidligere jagerflygeren over syv ganger sin egen inntekt i skatt. Formuen er oppført til 1,4 milliarder kroner.

Det er i hovedsak aksjene i Norwegian som utgjør formuen til Norwegian-sjefen.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen sier til E24 fredag formiddag at Kjos ikke har anledning til å kommentere om han måtte selge aksjer eller ta utbytte for å betale fjorårets skatt.

Les også: Uten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skatt

Tjente 10 millioner i 2014 og sa opp 200 mann 2015

Blant inntektstoppene på Oslo Børs finner vi også Jon Erik Reinhardsen, administrerende direktør i seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS).

For 2014 står Reinhardsen oppført i skattelistene med en inntekt på over 16 millioner kroner.

I mai meddelte ledelsen i seismikkselskapet at de hadde sagt opp 200 ansatte. I følge årsrapporten til seismikkselskapet for 2014 ble det utbetalt drøye 10 millioner kroner i fastlønn, bonus og andre goder fra selskapet til PGS-sjefen.

Seismikk-sjefen vil ikke kommentere hva han tenker om fjorårets lønningspose, men forteller til E24 at selskapet har vedtatt å sette alle bonuser i null for ledelsen i 2015.

- Jeg har ikke noen mening om min egen lønn, det må styret kommentere, sier Reinhardsen til E24.

Les også: Seismikktoppene tror flere skip må i opplag

Baksaas blant topp ti

– Det har vært morsomt. Det har vært slitsomt. Det har vært å rive seg i håret, og det har vært å stå på toppen av pallen, sa Jon Fredrik Baksaas til E24 i juli i år. Da holdt han sin siste kvartalspresentasjon for selskapet han ledet i over 13 år.

For 2014 står Baksaas oppført med en inntekt på 13,7 millioner kroner. Han betalte nesten 7 millioner kroner i skatt.

Og Baksaas ser ut til å ha tjent en slant på reisen sin med Telenor.

I skattelistene for 2014 står telekom-veteranen oppført med en formue på over 60 millioner kroner.

Kanskje er det fortjent. Det norske telekonsernet gikk fra å ha rundt 49 milliarder kroner i omsetning til over 100 milliarder kroner under Baksaas' ledelse.

– I 2002 gikk det ikke an å se for seg at 2015 kunne se ut som dette, men i 2003–2004 begynte vi å skimte muligheten 100 millioner kunder i horisonten og 100 milliarder kroner i omsetning, sa Baksaas til E24 i juli.

293 millioner kroner

De 100 best betalte topplederne som skattet til Norge hadde alle en inntekt på to millioner kroner eller mer. Tilsammen tjente de 20 øverste børstoppene på inntektslisten hele 293 millioner kroner i 2014. Det utgjør et snitt på 14,6 millioner kroner per leder.

Statoil-sjefen Eldar Sætre står oppført med 6,1 millioner kroner i inntekt for 2014. Han tok over roret i børsgiganten etter Helge Lund i oktober samme år. Sistnevnte har oppført en inntekt for fjoråret på 11,8 millioner kroner.

E24 presiserer at inntekten til topplederne ikke bare stammer fra selskapene de leder, men også private investeringer og annen inntekt utenfor lederjobbene.

Les også

Opera: Resultatvarsel, oppkjøp og mulig kjøpsinteresse

Les også

– Noen ganger gjør man det bra, andre ganger dårlig

Les også

– Kan ikke si at norsk næringsliv fyrer på alle sylindere

Publisert: