Åge Remøy om offshore-fusjon:
– Vemodig

Styreleder Åge Remøy i Rem Offshore legger ikke skjul på at han følte seg presset i et hjørne av Kjell Inge Røkke-selskapet Aker.

NYTT SELSKAP: Torsdag fikk Aker det som de ville og Remøy Offshore og Solstad Offshore fusjonerer. Her bilde av en av båtene i Rem Offshores flåte.
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

«Et bakholdsangrep» var karakteristikken som ble brukt av styreleder Åge Remøy om Aker, da det Kjell Inge Røkke-eide selskapet stemte ned Rem Offshores opprinnelige refinansieringsplan for kort tid siden.

Torsdag ble det klart at Fosnavåg-selskapet Rem Offshore blir slukt av Aker-eide Solstad Offshore.

– Vi var rigget for å kjøre dette løpet alene, men etter at våre planer ble stoppet ble denne fusjonen eneste løsning, sier styreformann og grunnlegger av Rem Offshore Åge Remøy til E24.

– Jeg har kalt dette et bakholdsangrep tidligere, men vil legge dette bak meg nå. Det er selvsagt vemodig for meg som har bygget opp selskapet at vi nå mister det lokale eierskapet.

Han legger til at han likevel ikke er helt svart på situasjonen, og at dersom en først er blitt nødt til å gjennomføre en slik fusjon, er det flott at det er med et så godt selskap som Solstad Offshore.

Vil øke antall jobber

Mandag i forrige uke meldte E24 at offshorerederiet Rem Offshore vurderte strategiske alternativer. Samme dag hadde det pågått møtevirksomhet med obligasjonseierne og kreditorene, hvor partene ikke ble enige om selskapets restruktureringsplan.

Aker ble i begynnelsen av juni en betydelig aksjonær i Solstad Offshore.

– Føler du at Aker presset deg opp i et hjørne hvor fusjon var eneste mulighet?

– Ja, absolutt. Men det hjelper ikke å snakke om dette nå, det er «water under the bridge», svarer Remøy.

Les også

Herøy-ordfører mener Aker er ute på raid på Nord-Vestlandet

Han legger til at han tross situasjonen mener fusjonen er en solid løsning, som vil sikre selskapets 500 arbeidsplasser i Fosnavåg.

– Slik jeg forstår det er planen å øke investeringene her fremfor å kutte dem, slik at nye muligheter kan åpne seg i området. Dette er et lite samfunn hvor maritime virksomheter har mye å si, og slik offshoremarkedet har vært, er det ikke lett å finne jobber. Derfor var det viktig for oss å sikre arbeidsplassene her i Fosnavåg, sier Remøy.

Måtte sikre selskapet

I forkant av fusjonen slet Rem Offshore med høy gjeld i et marked som har vært hardt truffet av oljebremsen. Etter fusjonen er nå 22 prosent av selskapets gjeld flyttet, og Solstad Offshore blir sittende med brorparten av gjelden.

– Vi var i en situasjon hvor vi ikke kunne la selskapet bli i det vakuumet som var i forbindelse med restrukturering, sier Remøy.

Han legger til at selskapet så fusjonen som eneste mulighet etter at det opprinnelige restruktureringsplanen deres ble blokkert.

Les også

Aker økte verdiene fem milliarder på tre måneder

Remøy understreker at det viktigste har vært å trygge selskapet og arbeidsplasser. I Solstad Offshores børsmelding vil Remøy og hans selskaper motta 6 millioner A-aksjer i selskapet og 7.112.003 millioner B-aksjer. Han vil ha en eierandel på 15 prosent og 9 prosent av stemmene i selskapet. Remøy vil ikke bli sittende som styreleder, men får velge en representant til styret.

– Jeg regner med at det er Lars Peder Solstad som blir sittende som administrerende direktør i det nye selskapet, sier Remøy.

Røkkes plan

Under Akers kvartalspresentasjon i forrige uke gjorde Aker-sjef Øyvind Eriksen det klart at selskapet med investor Kjell Inge Røkke i front mener det er stort behov for konsolidering i bransjen.

Selskapet kjøpte tidligere i år store deler av Solstad Offshore i forbindelse med en egen restrukturering. Kort tid etter kjøpte Aker og Røkke store deler av Remøy Offshores obligasjonsgjeld.

I tiden etter at Rem Offshore la frem sitt refinansieringsforslaget har Aker kjøpt tilstrekkelig antall obligasjoner slik at de er i stand til å stanse forslaget, eller såkalt negativ kontroll.

– Aker tok til orde for at industrien trenger en konsolidering. Rem Offshore er en liten brikke i et større puslespill. Vi har hatt positiv dialog med ulike aktører og interessenter på Rem Offshore-siden, inkludert representanter for selskapet, sa Eriksen til E24 etter kvartalspresentasjonen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rem Offshore
 2. Solstad Offshore
 3. Aker
 4. Kjell Inge Røkke
 5. Olje og gass

Flere artikler

 1. Akers Solstad sluker Rem Offshore

 2. Aker-sjefen mener bakholdsangrep-kritikk er usaklig

 3. Betalt innhold

  – Det er ingen andre utveier

 4. Sier nei til Akers fusjonsinvitasjon

 5. Aker blokkerte Rems refinansieringsplan: – Det var et bakholdsangrep