Norsk Hydro rammes av Beijings grep: – Dette gir økt insentiv for kinesisk eksport

Norsk Hydro bekrefter at de kinesiske valutagrepene kan komme til å prege aluminiummarkedet, men venter foreløpig ikke noen strøm av kinesisk metall inn i markedet.

I FOKUS: De kinesiske myndighetenes valutagrep kan gi landets metallindustri en fordel.
Publisert:

– Devalueringen fører isolert sett til at kinesiske produsenter får litt bedre kostnadsposisjon, og det gir dem sånn sett økt incentiv til å eksportere til vestlige markeder, der prisene har vært litt høyere enn i Kina, sier informasjonssjef Øyvind Breivik i Norsk Hydro til E24.

Det norske aluminiumkonsernet faller tungt på Oslo Børs torsdag i kjølvannet av den myndighetsdrevne svekkelsen av Kinas valuta.

Kinas nye posisjon gjør at prisene på aluminium er ned.

Kinas valutagrep har gitt bred usikkerhet for eksportbedrifter verden over.

I Hydros tilfelle kan kinesernes grep bety lavere kostnader for innenlandske produsenter og mer metall i det globale markedet.

Øyvind Breivik påpeker imidlertid at den kinesiske valutaen har styrket seg mot flere andre valutaer det siste året, mens kronen har svekket seg omtrent 30 prosent mot eksempelvis dollaren.

– Det har ført til at den norske delen av porteføljen vår har hatt en betydelig kostnadsforbedring mot andre aktører den siste tiden, sier han.

Les også

Kraftig kronerekyl etter Kina-svekkelse

Mindre arbitrasjevindu

Hydro forventer ikke at devalueringen man har sett de siste dagene skal føre til betydelig økt eksport av aluminium fra Kina.

– Men fortsetter de å devaluere er det selvsagt økt fare for det, sier Breivik.

Solid kursutvikling i Norsk Hydro-aksjen på tampen av 2014 og på nyåret ble drevet av at selskapet fikk bra betalt for sin aluminium, gjennom en kombinasjon av høye børspriser og prispremier.

Nettopp Kina spilte en betydelig rolle da utviklingen snudde.

Landet fjernet eksportavgifter på en rekke aluminiumprodukter, og sammen med de høye prisene utenfor Kina førte dette til at eksporten fra landet økte.

Senest ved rapporteringen for andre kvartal meldte imidlertid Hydro at prisdifferansen mellom Kina og resten av verden er i ferd med å utjevnes. Onsdag trekker Breivik frem lavere gevinst i å utnytte en slik prisforskjell – såkalt arbitrasje – i vurderingen av mulighetene for økt kinesisk eksport.

(saken fortsetter under bildet)

PÅ OMVISNING: Olje- og energiminister Tord Lien (i midten) og statsminister Erna Solberg besøkte tidligere i sommer elektrolysehallen på Hydros anlegg på Karmøy. Her sammen med konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

– Eksporten av halvfabrikata-aluminium har over tid korrelert godt med eventuelle arbitrasjemuligheter mellom prisene i Kina og i vesten. Ettersom totalprisen på aluminium i den vestlige verden har gått ned omtrent 20 prosent siden starten på året, har dette arbitrasjevinduet blitt mindre og mindre, sier han.

Les også

– Kan være starten på flere fall i kinesisk valuta

– Risikofaktor

Analytiker Eirik Melle i Danske Bank Markets mener dagens børsfall for Hydro kan relateres til usikkerhet knyttet til at devalueringen tilsynelatende ikke er en engangsforeteelse.

– Da oppstår det spekulasjoner rundt den videre utviklingen, hvor omfattende devalueringen vil kunne bli og hva som vil skje med andre lands valuta, sier han.

Analytikeren påpeker også at flere internasjonale meglerhus har tatt ned sine anbefalinger på Hydro-aksjen den siste tiden.

Dette er relatert til aluminiumprisen.

Les også

Norsk Hydro overrasker tross Kina-brems

– Aluminiumprisen er jo i seg selv lav. Om man tror den skal ligge på dette nivået fremover, innebærer det at Hydros inntjening vil tynges kraftig fremover. Det er nok en kombinasjon av disse to faktorene som trekker kursen, sier han.

Melle mener at bevegelsene som har vært i kinesiske yuan i seg selv vil gi minimale utslag på handelsvolumet i Kina, men at det bidrar til press nedover.

– Dette er nok først og fremst relatert til usikkerheten hvis den depresierer ytterligere. Alt annet like vil da Shanghai-prisen reduseres i dollartermer, hvilket igjen vil gi utslag på London Metal Exchange-prisene. Hvor stor effekten vil bli er usikkert, men det er en risikofaktor, sier Melle.

Les også

- Kina intervenerer for å styrke valutaen

Les også

Disse rammes av det kinesiske valutagrepet

Les også

Kathrine (36) blir Alcoas første kvinnelige verksdirektør

Publisert:

Her kan du lese mer om