Kina-børsene: De rike låses inne, aksjene stiger
Kinas 205 rikeste har tapt 195 milliarder dollar, vel 1.600 milliarder norske kroner, på bare én måned. Nå får de ikke selge seg ut av aksjemarkedet. Markedet svarer med nesten 5 prosent oppgang.
Det er kjipt å være rik i Kina for tiden.
Totalt 3.500 milliarder dollar (28.700 milliarder norske kroner) er forsvunnet fra hovedindeksene etter markedstoppen 12. juni i år.
Følg aksjeutviklingen i E24s live-studio her!
Onsdag stupte aksjene i Shanghai. SSE-indeksen var da ned 32 prosent siden midten av juni. Kursene har imidlertid rettet seg markant opp torsdag. Shanghai-børsen har hentet seg inn med hele 6,40 prosent når vi nærmer oss børsstenging, etter å ha mistet 5,90 prosent i går.
Det kan dermed se ut som panikken har roet seg litt.
Børsfall i Kina: – Kan påvirke mer enn Hellas-krisen
Låser store aksjonærer
En av grunnene er trolig at kinesiske myndigheter har innført restriksjoner på salg.
Nå får ikke hovedaksjonærer og ledere som eier mer enn 5 prosent av selskapets aksjer lov å selge sine andeler. Forbudet er satt til å vare i seks måneder og inkluderer også utenlandske investorer.
Dette er det siste av flere tiltak kinesiske myndigheter har introdusert for å kontrollere det galopperende markedet.
Kinas rikeste mann - eier av bygg- og eiendomsselskapet Dalian Wanda Group - Wang Jianlin, skal ifølge Forbes ha tapt 6,5 milliarder dollar på den siste tidens fall. Det er en stor brøkdel av den 32,3 milliarder dollar gjenstående formuen, men han får altså ikke selge seg ut av sine to selskaper om han skulle ønske det.
Profilerte Jack Ma, eier av netthandelgiganten Alibaba har på sin side mistet vel 3,7 milliarder dollar, etter at e-handelselskapets aksjer er på det laveste nivået noen gang siden selskapet ble satt på børs i september.
Torsdagens børsoppgang kan tyde på at dette tiltaket kan ha hatt en stabiliserende effekt.
Saken fortsetter under bildet.
Myndighetene kjemper
Kinesiske myndigheter iverksatte kraftige innstrammingstiltak i 2012 og 2013, og har de siste to årene forsøke å bøte for tiltakene som strupet boligprisene raskere enn forutsett.
Det siste året har boligprisene falt rundt 6 prosent, noe som har drevet investorer over i børsmarkedet. Rundt 90 prosent av aksjonærene på børsene er private investorer og deres uprofesjonalitet er tenkt å være noe av grunnen til det volatile og raskt voksende markedet.
Lørdag kuttet sentralbanken den ettårige referanserenten med 0,25 prosentpoeng til 4,85 prosent, og den ettårige innskuddsrenten til 2 prosent. Med en stor andel lånefinansierte aksjekjøp er markedet avhengig av tilført likviditet når verdien nå synker og meglerne krever sine sikkerhetsmarginer.
Myndighetene har stilt sikkerhet for stående lånefasiliteter og oppfordrer store selskaper å kjøpe tilbake egne aksjer. Fallet i markedet vitner om at disse tiltakene ikke har sin tenkte effekt.
Rød åpning
Etter gårsdagens panikksalg har altså Kina hentet seg inn torsdag, etter først å ha falt videre ved åpning.
Shanghai var ned 3,7 prosent da børsen åpnet, men var i pluss igjen en halv time senere og avslutter over 6 prosent.
Hongkong-børsen var ned 5,84 prosent onsdag - og åpnet også i rødt, men henter seg fint inn igjen og er nå opp 4,19 prosent for dagen.
Tokyo og Singapore har en ny dag med røde tall, men har styrket seg kraftig i forhold til åpning. Nikkei er ned «bare» 0,29 prosent, mens Singapore er ned 0,42 prosent torsdag morgen norsk tid.
– Kan se frisører som er gjort om til meglerhus
All handel stoppet på New York-børsen
Varoufakis-avgang kan ha bremset børsfallet
Flere artikler
Oppgang på børsene i Asia – tungt fall for Oljefondets kinesiske toppaksje
Asia-børser løftet seg og Alibaba hoppet etter Jack Mas «comeback»
Oppgang på Asia-børsene – Alibaba-aksjen opp tross meldinger om gransking
Oppgang på Asia-børsene – Alibaba-aksjen faller tross sterke tall
– Kina er viktigere for Norge enn Hellas