Storkjøp og kutt ga resultathopp for Orkla

Selskapet mener veksten skyldes oppkjøpet av Rieber & Søn.

HJERTEBARN: Stein-Erik Hagen har lenge hatt Orkla som kjernebedriften for sine investeringer.

Kristian Helgesen
Publisert:

I løpet av det siste året har merkevarekjempen Orkla trimmet porteføljen flere steder. I mai ble det klart at selskapet legger ned lefsefabrikken i Lierne, og sier opp 83 ansatte.

I tillegg kjøpte selskapet nylig matvareselskapet Rieber & Søn, som ifølge selskapets kvartalsrapport skal være hovedårsaken til veksten.

Kuttene og kjøpet førte til at selskapets brutto driftsresultat (EBITDA) økte til 751 millioner kroner i årets andre kvartal, opp 19 prosent fra samme kvartal fjor.

Selskapets inntekter endte på 8.459 millioner kroner, mot 7.905 millioner sammenlignet med samme kvartal i fjor.

- Samlet sett er jeg tilfreds med resultatutviklingen for konsernet. Det er lagt ned betydelige ressurser i endringsprosesser og integreringsarbeid med Rieber & Søn. Vår viktigste utfordring fremover er organisk omsetningsvekst, sier konsernsjef Peter A. Ruzicka i Orkla.

- Vi må legge til rette for samarbeid, idéutveksling og kompetanseoverføring på tvers av selskaper. En rekke forbedringsprosjekter er igangsatt for å bedre driften og øke lønnsomheten i tiden som kommer, fortsetter han.

Falt på mat

Orkla har lenge vært et av de største holdingselskapene for matvareprodusenter i Norge. Ifølge selskapets kvartalsrapport falt imidlertid resultatene til denne delen av selskapet i andre kvartal.

«Fortsatt er det en utfordrende markedssituasjon for Orkla Confectionery & Snacks, men det var tegn til bedring mot slutten av kvartalet», heter det i rapporten.

Selskapets hovedkonkurrent på dette segmentet er Mondelez, som blant annet eier Freia.

Tror på salg

Tidligere i år fortalte Netfondssjef Roger Berntsen at han tror Orkla vil bli solgt til en utenlandsk aktør i løpet av 2014.

Han pekte da på at han mente selskapets portefølje nå var trimmet slik at den er mer attraktiv en før. I tillegg mente han at aksjonærene høyst sannsynlig var lei av at selskapets aksjer hadde lav verdiutvikling.

Orkla har lenge vært Stein Erik Hagens øyensten og han, med familie, eier 24,5 prosent av selskapet. Hagen er også styreleder i selskapet, som er en av Norges største merkevarekonsern. Selskapet eier blant annet Sætre og Nidar.

Hangen ønsket ikke å kommentere på spekulasjonene da E24 møtte ham under årets eierskapskonferanse.

Les også:

- Som om Trondheim mister 12.000 - 13.000 arbeidsplasserLierne-gründeren: - En tragedie som ikke kan repareresGir opp lefser i Lierne