Oljepris under 100 dollar skaper bekymring på børsen

Oljeservicesektoren tynger oljetunge Oslo Børs.

NEDTUR: Oljeservicesektoren faller på Oslo Børs som en følge av den siste tidens fall i oljeprisen. Seadrill tynges i tillegg av usikkerhet rundt selskapets avtaler i Russland.
Publisert: Publisert:


Hovedindeksen er mandag ned 0,31 prosent til 611,99 poeng, til tross for at børslokomotivet Statoil stiger 0,57 prosent til 177,4 kroner per aksje.

Slik er situasjonen i resten av Europa:

  • Tyske DAX er opp 0,12 prosent
  • FTSE 100 i London er ned 0,15 prosent
  • CAC 40 i Paris er ned 0,34 prosent

Oslo Børs preges mandag av et bredt fall i oljeservicesektoren.

Analytiker Iver Christian Båtvik i Danske Bank forteller at dette skyldes at oljeprisen har falt under 100 dollar. Spørsmålet er om den vil bli værende her - noe Danske Bank ikke tror at er tilfellet.

- Oljeselskapene er allerede under press og har varslet kutt i investeringene neste år, og dersom oljeprisen skulle holde seg under 100 dollar øker risikoen for ytterligere investeringskutt, sier han til E24.

Et fat nordsjøolje (brent spot) handles ved stengetid for 98,12 dollar, mens den amerikanske lettoljen omsettes for 92,44 dollar per fat.

Seadrill-fallet fortsetter

Nest mest omsatt i dagens handel - etter Statoil - er Seadrill, som falt betydelig i New York etter stengetid i Oslo fredag. Dette skjedde i kjølvannet av at detaljene i den siste runden med amerikanske sanksjoner Russland ble kjent.

Seadrill er mandag ned ytterligere 3,18 prosent til 195,0 kroner.

Les også

Seadrill videre ned på rød Børs

Blant dagens tapere finner man ellers større selskaper som Subsea 7, Aker Solutions og Kværner. Disse er ned henholdsvis 1,84 prosent, 3,69 prosent og 3,10 prosent.

I seismikksektoren faller Petroleum Geo-Services 3,38 prosent til 41,75 kroner per aksje. Danske Bank tok mandag ned sitt kursmål på selskapet til 74 kroner fra tidligere 87, men gjentar en kjøpsanbefaling.

- Dette er en følge av forsinkelser på selskapets to nybygg, og at de tar ut kapasitet tidligere enn antatt. Dette reduserer våre topplinjeestimater for neste år med 12 prosent, sier Båtvik.

Napatech til topps

Blant relativt få høydepunkt på Oslo Børs skiller laksekjempen Marine Harvest seg ut.

Marine Harvest varslet kjøp av eiendeler i oppdrettsselskapet Acuinova Chile på morgenkvisten. Selskapet legger 120 millioner dollar på bordet for det chilenske konkursboet, og stiger 1,69 prosent til 87,1 kroner per aksje.

Dagens klare vinner er det danske teknologiselskapet Napatech, som er tatt inn i Dovre-porteføljen. Ifølge Hegnar.no ser forvalter Stig Myrseth stor oppside i aksjen, som stiger 24,63 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om