- Faren for videre fall er fortsatt stor

Aksjekursene falt tungt på de fleste europeiske børsene mandag. De aller fleste gikk ned over 5 prosent i løpet av dagen før de hentet seg litt opp rett før stengetid.

Elisabeth Holvik
Publisert: Publisert:

FTSEurofirst-indeksen i London hadde gått ned 3,58 prosent da handelen stengte mandag. I Frankfurt hadde DAX en nedgang på 5,28 prosent, mens CAC-indeksen i Paris gikk ned 4,73 prosent.

Børsen i Milano falt med 4,83 prosent, mens Madrid-børsen hadde en nedgang på 4,69 prosent. I Sveits falt børsen med 4,04 prosent.

– Lave vekstutsikter og uro i finansmarkedene har gjort investorene i rentemarkedet svært pessimistiske, skriver Elisabeth Holvik i SpareBank1 i en kommentar.

– Aksjemarkedet håper at sentralbanken i USA vil trykke mer penger for å stimulere veksten. Vi tror det dessverre blir en kortvarig medisin, og faren for videre fall er fortsatt stor, fortsetter hun.

Flere av børsene nådde sine laveste nivåer på 29 måneder i løpet av det kraftige børsfallet mandag.

Bankene taper

Blant de største taperne var flere banker. Aksjekursen til den tyske storbanken Deutsche Bank falt med 9,6 prosent, mens britiske Royal Bank of Scotland måtte notere seg et kursfall på hele 11,4 prosent.

I London falt dessuten den spesielle bankaksjeindeksen STOXX Europe 600 Banks med 5,5 prosent i løpet av mandagens handel. Den har falt 33 prosent siden årsskiftet etter fire måneders sammenhengende nedgang.

– Bankene i Europa er i dyp krise siden de eier mye statsobligasjoner fra de kriserammede landene, skriver Holvik.

Euro ned

Mandag falt også kursen på euro til 1,41 dollar per euro, det laveste nivået mot den amerikanske valutaen på tre uker. Nedgangen forklares med en økende uro for at gjeldskrisen i eurosonen skal forverre seg.

– Muligheten for en økonomisk gjenopphenting innen utgangen av året virker mindre og mindre, ikke minst på grunn av gjeldskrisen i eurosonen og strukturelle reformer, sier seniormegler Manoj Ladwa ved ETX Capital.

Også i Asia falt børsene mandag. Nikkei-indeksen i Tokyo endte med en nedgang på 1,8 prosent, mens nedgangen i Sør-Korea og Australia var på henholdsvis 4,4 og 2,4 prosent.

Det var ingen handel på New York-børsen mandag på grunn av Labor Day. (©NTB)

Publisert: