700 mister jobben i Rec

Styret i solcelleselskapet Rec har vedtatt å permanent stenge det meste av virksomheten i Norge.

MISTER JOBBEN: Denne arbeideren på Recs anlegg i Glava i Sverige har allerede sluttet i selskapet. Nå mister 700 ansatte i Norge jobben.
Publisert:

På et styremøte tirsdag kveld vedtok styret i Rec at de to eldste fabrikkene på Herøya, fabrikken i Glomfjord og fabrikken i Narvik skal stenges - permanent.

Ifølge en børsmelding fra selskapet vil nedleggelsen ramme rundt 700 ansatte i Norge.

Varslet i september

Nedleggelsene kommer ikke uventet. I slutten av september meldte selskapet at det vurderte en permanent stengning av store deler av den norske virksomheten.

Fabrikkene på Herøya og i Glomfjord er waferfabrikker, mens fabrikken i Narvik lager solceller.

Nedstengningen utgjør rundt 45 prosent av Recs waferkapasitet i Norge, samt 180 megawatt med solcellekapasitet.

- Nødvendig tiltak

Da selskapet varslet den mulige nedleggelsen tidligere i høst, beklaget konsernsjef Ole Enger situasjonen.

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2011-10-25 17:30:00Last: 5.27Close: 5.18Periode: 1year

- Dette er et beklagelig, men nødvendig tiltak i dagens markedssituasjon. Vi er klar over hvilken påvirkning dette vil ha for de berørte ansatte og lokalmiljøene i Norge. Dette har derfor vært en vanskelig avgjørelse. Vi jobber nå hardt for å gjenvinne konkurransekraft på de gjenværende norske anleggende, sa Enger.

Av de 700 ansatte som nå ser ut til å miste jobben, jobber 190 ved fabrikken i Narvik. I Glomfjord i Meløy kommune er det 170 ansatte som nå mister jobben. Resten jobber ved fabrikken på Herøya.

Tror på full stans i Norge

Analytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets har fulgt utviklingen til solcelleselskapet gjennom mange år. Han tror det kan gå mot en fullstendig avvikling av selskapets virksomhet i Norge.

– Slik markedssituasjonen er nå, er det ikke mulig å tjene penger på solenergi – enten virksomheten ligger i Kina, Tyskland, USA eller i Norge. Da er det til sjuende sist de som har størst finansielle muskler og mest tålmodighet som kommer til å vinne. Og da er REC dømt til å tape, sa Schultz til NTB tirsdag.

Meldingen om nedleggelse kommer samtidig som selskapet legger frem sine resultater for tredje kvartal.

Mye svakere enn ventet

Selskapet leverer et resultat som er langt svakere enn analytikerne på forhånd ventet. EBITDA-resultatet endte på 370 millioner kroner i tredje kvartal. Ifølge Six Estimates var snittestimatet fra analytikerne på forhånd 575 millioner kroner.

Resultatet er også langt svakere enn det selskapet presterte i samme periode i fjor. Da endte EBITDA-resultatet på 827 millioner kroner.

Resultat før skatt ende på minus 445 millioner kroner. På forhånd ventet analytikerne i snitt et resultat på 4 millioner kroner, i pluss.

I kvartalsrapporten kommer det frem at nedstengingen av produksjonen i Norge allerede har påført selskapet kostnader på 272 millioner kroner.

Les mer:

Publisert:

Her kan du lese mer om