Anklager Frontline-sjefen for utpsyking

DHT avviser Frontlines siste bud på rederiet, og anklager Frontline-sjefen for uredelig spill i kampen for å overta DHT.

SKRIVER BREV: DHT-styret mener Frontline ikke er villige til å bla opp nok penger for å kjøpe selskapet, og anklager budgiveren for å drive et uredelig spill. Dette er DHT Holdings-skipet DHT Ann på 309.000 dødvektstonn, bygget i 2001.
Publisert:

Krangelen mellom DHT Holdings og Frontline fortsetter.

DHT har i en periode vært gjenstand for flere overtagelsesforsøk fra Frontline.

I helgen publiserte styret i tankselskapet et nytt, åpent brev til Frontline-sjef Robert Hvide Macleod, der frieriene i sterkere ordelag avvises.

– Vi bygget ikke dette selskapet bare for å gi det billig til dere, skriver styret i DHT Holdings i brevet.

DHT-styret viser til blant annet flåtestørrelse, -sammensetning og -verdsettelse i sin argumentasjon. Videre viser det seg at den nylige runden i rettssystemet ikke akkurat har bedret forhandlingsklimaet.

«Til sist er vi nødt til å nevne det nylige spillet du har spilt i retten. (...) Dine taktikker har vært ren «gamesmanship» og ikke egnet til å gå til kjernen i anklagene, som er grunnløse», skriver DHT-styret i meldingen.

På norsk kan «gamesmanship» bety noe slikt som «uredelig spill». Ordet beskriver bruk av taktikker som ikke er ulovlige, men på grensen.

DHT hevder at deres flåte ville utgjøre nær 50 prosent av den totale verdien (net asset value) av et fusjonert selskap, og utgjøre over 45 prosent av driftsresultatet etter en eventuell fusjon, og at det burde vises igjen i tilbudet.

– Dere tilbyr våre aksjonærer en andel på bare 40 prosent av det fusjonerte selskapets aksjekapital, skriver DHT Holdings.

Les også

Minoritetseier Sissener langer ut mot DHT: – Vi er sjokkert

Advarer mot Fredriksen

I tillegg kommer DHT-styret også med flere hint til at deres styringsmodell er bedre egnet til å skape verdier for aksjonærene enn Frontlines system.

Frontline tilhører milliardær John Fredriksens konglomerat av selskaper innen blant annet olje, shipping og oppdrett.

– Vi har ikke én dominant aksjonær med likviditetsbehov som kan være i konflikt med interessene til våre vanlige aksjonærer, skriver DHT-styret.

– Vi har ikke én dominant aksjonær som tar ut avkastning gjennom et eksternt administrasjonsselskap. Når vi tar opp gjeld gjør vi det gjennom velrenommerte finansinstitusjoner heller enn å innhente kredittfasiliteter fra tilknyttede selskaper. Med all respekt, Frontline og den dominerende aksjonæren kan ikke si det samme, skriver DHT.

Les også

Domstolen i New York refser Frontline for «utilgivelig timing»

Kort frist

Frontlines første bud på DHT var på 0,725 Frontline-aksjer for hver DHT-aksje, som senere ble økt til 0,8 Frontline-aksjer per DHT-aksje.

Den 25. april kom Frontline nok en gang med et formelt bud på DHT, lik det forrige budet.

Frontline gav DHT en frist på bare 24 timer for å svare.

Les mer: Frontline med nytt oppkjøpstilbud til DHT - får frist på 24 timer

Frontline har anlagt flere søksmål mot DHT, for å få stoppet BW Group fra å komme inn som storeier i DHT.

Det var i mars at DHT kjøpte 11 store oljetankskip (VLCC) fra BW Group, i bytte mot kontanter og en eierandel på 33,5 prosent i DHT. BW Group kunne dermed blokkere Frontlines oppkjøp.

Les mer: BW Group inn i DHT – blokkerer Fredriksens oppkjøpsforsøk

Et søksmål ble avvist av høyesterett i New York, men Frontline tok deretter ut et nytt søksmål på Marshall Islands hvor DHT er registrert.

Les mer: Domstolen i New York refser Frontline for «utilgivelig timing»

Frontline har hevdet at ledelsen i DHT har forsøkt å hindre oppkjøpstilbudene fra selskapet, slik at DHTs aksjonærer ikke har fått mulighet til å vurdere dem.

Les også

Frontline fikk ikke kjøpe tankrederi – varsler søksmål

– Sjokkert over håndteringen

Meglernestor Jan Petter Sissener har reagert på DHT-ledelsens håndtering av Frontline-budene. Gjennom fondet Sissener Canopus, er Sissener minoritetsaksjonær i DHT med en eierandel på rundt en prosent.

– Jeg skal ikke ha noe syn på om vi hadde akseptert budet eller ikke, men det jeg kan si er at vi er sjokkert over ledelsens og styrets håndtering av saken, sa han til E24 den 27. april.

– Det virker som de har vært mer opptatt av å ivareta sine egne posisjoner enn å ivareta aksjonærfellesskapets verdier, sa Sissener.

Les mer: Minoritetseier Sissener langer ut mot DHT: – Vi er sjokkert

Krangel siden januar

Det var i januar at DHT Holdings meldte om at Frontline hadde gitt et bud på rederiet, etter å ha kjøpt 16 prosent av aksjene i selskapet.

Les også

DHT om Fredriksen-bud: – Klart uakseptabelt

Les mer: Fredriksen vil sluke tankrederi

I februar sendte DHT ut et brev til aksjonærene hvor de to konsernsjefene i DHT, Trygve P. Munthe og Svein Moxnes Harfjeld, forklarte hvorfor de mente at budet var uakseptabelt.

– Frontline foreslo å betale for oss med sterkt oppblåste Frontline-aksjer som handles betydelig over de underliggende skipsverdiene, skrev DHT-ledelsen i brevet.

Les mer: DHT om Fredriksen-bud: – Klart uakseptabelt

DHT Holdings hadde før BW Group-kjøpet en flåte på 19 store råoljetankere (VLCC) og to tankere i Aframax-klassen. Selskapet styres fra kontorer i Norge og Singapore og ledes av Svein Moxnes Harfjeld og Trygve P. Munthe i fellesskap.

Frontline har en flåte på 21 VLCC-tankere og i tillegg en lang rekke mindre tankere.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om