Denne uken starter resultatsesongen: – Inntjeningsnivået
er ikke noe å rope hurra for

Selv om mange har ferie gjør toppledelsen i en rekke norske børsnoterte selskaper seg klare til å offentliggjøre regnskapet for første halvår. Her er en oversikt over spådommene for oljeaksjene.

VÅROPPTUR: Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,56 prosent i andre kvartal. Én av de store høydepunktene for Børsen var noteringen av Evry i slutten av juni. Arkivbilde.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Når vi nå er godt inn i juli måned er det duket for en ny kvartalssesong. Sesongen sparkes for alvor i gang onsdag morgen når Aker Solutions, DNB, Entra og Norwegian Property er blant selskapene som kommer med ferske regnskapstall.

– Jeg gleder meg. Andre kvartal kan løfte Børsen til det nivået jeg mener vi bør ende året på, nemlig 760 poeng, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

Hovedindeksen på Oslo Børs lå tirsdag rundt 701 poeng, en oppgang på 2,5 prosent siden nyttår.

– Tallene fra første kvartal var en positiv overraskelse, men det er en sektor jeg er litt mer bekymret for og det er energisektoren. Med utviklingen vi har hatt i oljeprisen frykter jeg at flere selskaper i denne sektoren kan bli nedgradert, sier Hauglund, og legger til:

– Aker Solutions, Subsea 7 og Statoil er selskaper jeg mener kan få nedgraderinger fordi oljeprisen er lav. Jeg får heller ikke Statoil-kursen på rundt 140 kroner i dag til å gå opp med dagens oljepris, legger han til.

Han tror finans- og industriaksjene kan komme til å overraske positivt.

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning har følgende observasjon om det norske aksjemarkedet før tallslippet:

– Det generelle bildet på Oslo Børs er at inntjeningsnivået ikke er tilfredsstillende.

Myrseth sier til E24 at avkastningen på selskapenes egenkapital, et mye brukt mål på lønnsomhet, kun er på 7,3 prosent på Oslo Børs basert på de rapporterte resultatene siste tolv måneder, mot rundt 14 prosent på den amerikanske aksjeindeksen S & P 500.

Egenkapitalavkastningen her hjemme har kommet opp siden den nærmet seg null da oljenedturen herjet som verst, men er fortsatt godt under nivåene på over 20 prosent før finanskrisen i 2008, ifølge investeringsdirektøren.

– Inntjeningsnivået er ikke noe å rope hurra for. Det skyldes bare én ting, og det er oljeprisen, sier han.

Les også: Analytikerne spår resultathopp for lakseselskaper: – Prisene ble vesentlig bedre

Nytt felt hjelper på

Statoil slipper ikke sine kvartalstall før slutten av måneden og estimatene er ikke ute helt ennå. Det er de imidlertid for de andre større oljeselskapene.

Takket være fusjonen med BP Norge og oppstarten av Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen på tampen av 2016, har produksjonen og derav også inntektene til Aker BP økt betydelig siden i fjor. Analytikernes forventning om at omsetningen vil øke fra 256 til 586 millioner dollar i andre kvartal mot samme periode i fjor gjenspeiler også dette.

Brutto driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) er ventet å øke fra 175 til 403 millioner dollar, mens resultat etter skatt er ventet å ende på 62,4 millioner dollar, opp fra 6,3 millioner. I markedet vil man også følge nøye med på om selskapet gjør noen endringer i utbyttepolitikken som ble annonsert i oktober i fjor om et utbytte på 250 millioner dollar årlig.

Inntektene til Aker BP påvirkes som alle andre oljeselskap av olje- og gassprisene, og andre kvartal har vært preget av mye ustabilitet. Etter en rolig start på året der prisen lå relativt stabilt rundt 55 dollar per fat, har det svingt kraftig utover våren. Etter en start på 53 dollar fatet svingte prisen seg opp i 56 dollar før den falt helt ned på 44-tallet den 21. og 22. juni, altså på slutten av kvartalet.

Oljeselskapet DNO har i dag primærvirksomheten sin i Kurdistan i Nord-Irak, men varslet i slutten av april et comeback på norsk sokkel, 10 år etter at ga seg her hjemme. Gjennom kjøpet av Origo Exploration får selskapet kontroll på syv lisenser på norsk sokkel og fire på britisk sokkel.

Tidligere har DNO hatt utfordringer med å få jevnlig betalt for oljen de utvinner i Kurdistan, men i de siste 16 månedene har de fått jevnlig betalt.

Analytikerne venter en vekst i omsetningen fra 61,2 til 79,3 millioner dollar i andre kvartal mot samme periode i fjor. Brutto driftsresultat (EBITDA) er ventet å stige fra 29,5 til 54,4 millioner, mens nettoresultat er ventet å skyte i været fra 4,0 til 28 millioner dollar.

Spår fortsatt fall for Aker Solutions

Innen oljeservice er det et relativt blandet bilde skal vi tro analytikernes estimater. E24 har hentet inn de siste tilgjengelige konsensustallene fra SME Direkt/TDN for de største selskapene på Oslo Børs.

Til tross for at Aker Solutions har fått inn noen nye ordrer, har det vært et relativt stille andre kvartal uten de store nyhetene.

Markedet er fortsatt tøft for oljeservicekonsernet og oppkjøpsryktene svirrer fortsatt. Det er snart ikke et stort internasjonale oljeservicekonsern igjen som ikke har blitt nevnt som en mulig oppkjøper av Kjell Inge Røkkes oljeservicejuvel. Ryktene har gått om både Halliburton, WorleyParsons og kinesiske China Offshore Oil Engineering er nevnt.

Inntil videre venter analytikerne uansett at situasjonen vil forbli tøff i år, med fall i både omsetning og resultat. I andre kvartal ventes det en nedgang i omsetningen fra 6,9 til 5,5 milliarder kroner, et fall i brutto driftsresultat fra 563 til 360 millioner og et fall i resultat etter skatt fra 100 til 51,1 millioner kroner.

Da er det heller ikke helt overraskende at analytikerne heller ikke forventer noe utbytte.

Vi har allerede fått en smakebit av hvordan det vil gå med seismikkselskapet PGS, for den 3. juli slapp selskapet flåterapporten for andre kvartal.

Der kom det frem at selskapet hadde en flåteutnyttelse på 84 prosent i andre kvartal, opp fra 79 prosent på samme tid i fjor. Da regner selskapet ikke med skip som er i opplag, men de tar med det nye Ramform-skipet som ble levert tidligere i år.

Analytikerne venter at selskapet vil øke omsetningen fra 183 til 204 millioner dollar, mot samme periode i fjor, mens brutto driftsresultat (EBITDA) er ventet å øke fra 68,8 til 78,4, millioner dollar. Resultat etter skatt er ventet å ende på -47,3 millioner dollar, en marginal forbedring fra fjoråret da selskapet gikk 51,8 millioner dollar i minus.

Jon Erik Reinhardsen varslet 29. mai at han ville gå av som PGS-sjef og dagen etter ble det annonsert at han er innstilt som ny styreleder i Statoil.

Analytikerne venter at seismikkselskapet TGS vil levere en flat omsetning på 115 millioner dollar (opp én million fra samme tid i fjor) med et brutto driftsresultat (EBITDA) på 92 millioner, ned fra 93,8 millioner dollar på samme tid i fjor.

Resultat etter skatt er ventet å falle fra 16,8 til 10,9 millioner dollar.

Siem-selskap i farten

Oljeservicekonsernet til Kristian Siem er i vinden om dagen. Selskapet har blant annet sikret seg mer å gjøre rundt Aasta Hansteen-feltet til Statoil i forbindelse med Snefrid Nord-utbyggingen, samt at de har fått kjøpe opp deler av EMAS Chiyoda Subsea, som er under konkursbeskyttelse og restrukturering om dagen.

I første kvartal overrasket Subsea 7 med en solid inntektsvekst fra 746 til 897 millioner dollar, mot samme periode i fjor. For andre kvartal venter analytikerne en moderat økning fra 961 til 984 millioner dollar, men fallende resultater. Brutto driftsresultat (EBITDA) er ventet å falle fra 280 til 243 millioner dollar, mens resultat etter skatt er ventet å falle fra 137 til 87,6 millioner dollar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Det norske oljeselskap
 3. Lundin Petroleum
 4. Subsea 7
 5. Nordnet
 6. DNO
 7. Petroleum Geo-Services

Flere artikler

 1. Spår nytt år med inntektsvekst

 2. Femte kvartal på rad med omsetningsvekst

 3. Aker Solutions med milliardavtale i Brasil

 4. Subsea 7 venter svakere tall neste år: Spår opptur i 2020

 5. Aker Solutions snudde bunnlinjen i første kvartal: Venter fortsatt lavere omsetning i 2021