Pundet under 11 kroner: – Tror ikke bunnen er nådd

Pundet falt tirsdag til under 11 norske kroner for andre gang i år. DNB tror det vil falle ytterligere de neste månedene.

SVEKKET: Pundet er på sitt svakeste mot kronen siden begynnelsen av juli.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Rundt lunsjtider beveget pundkursen seg under 11-kronersgrensen for første gang siden 11. juli i år.

– Det er ikke veldig overraskende, men i tråd med våre prognoser, sier Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets.

– Vi tror ikke bunnen er nådd. I det ligger et syn om at usikkerheten om effekten av brexit samt den ekspansive pengepolitikken til Bank of England vil dempe interessen for pundet, sier han.

Østnor er dessuten optimistisk på den norske kronens vegne, til tross for at DNB forventer rentekutt i september også her hjemme.

– Vi avblåser ikke oljebremsen, men ser små tegn til at den negative utviklingen kan ha bremset. På lengre sikt tror vi oljeprisen skal opp og at norsk økonomi rister av seg oljebremsen.

KRONEOPPGANG: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror norsk økonomi vil riste av seg oljebremsen.

I sin prognose anslår banken at en pundkurs på 10,22 mot norske kroner i oktober i år.

– Sterke signaler

Sist pundet var under 11 kroner var i tidsrommet 4. til 11. juli. Før det må vi tilbake til desember 2014 før pundet var like svakt mot kronen.

– Det er flere faktorer som gjør at dette skjer igjen nå, sier Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken Capital Markets, til E24.

– Bank of England kom med en påminnelse i går om at de kan gjøre mer dersom nøkkeltallene fortsetter å være dårlige fremover. Markedet oppfattet det som ganske sterke signaler som bidrar til at potensielle kjøpere avventer situasjonen.

Han trekker også fram nøkkeltallene fra industrien som ble lagt fram tirsdag. Til tross for at de viste en uventet oppgang i juni, bekrefter de det litt svake bildet av den britiske økonomien.

BREXIT-EFFEKT: Ved lunsjtider falt pundet under 11 kroner.

– I tillegg har vi sett en liten styrking av kronen som er relatert til at oljeprisen er på vei opp. Summen av det hele gjør at pundet faller litt, sier Knudsen.

Regner med svingninger

I motsetning til DNB forventer Handelsbanken at pundet skal styrke seg mot kronen den kommende tiden med en kurs på 11,59 inneværende kvartal og 11,88 i fjerde kvartal.

– Vi må regne med store svingninger fremover også. Dette trenger ikke å være noen bunn, sier Knudsen.

Les også

Det lengste pundfallet siden brexit

Banken regner også med at pundet skal styrke seg mot euro.

– Vi er nok vel så negative på euro sine vegne som vi er optimistisk på pundets vegne på bred basis. Når det går litt ut i tid vil mest sannsynlig pundsituasjonen mot euro normalisere seg noe i lys av de store bevegelsene vi har lagt bak oss.

Ekspansiv pengepolitikk

Pundet har svekket seg mot amerikansk dollar fire dager på rad, det lengste pundfallet siden brexit-avstemningen 23. juni.

Noe av årsaken er den ekspansive pengepolitikken som har vært ført den siste tiden. I forrige uke kuttet sentralbanksjef Mark Carney i Bank of England renten med 25 prosent og valgte å sveive i gang seddelpressen gjennom kjøp av både stats- og selskapsobligasjoner.

Rentekuttet var det første siden 2009.

Tiltakene kom i kjølvannet av indikasjoner om at temperaturen i den britiske økonomien har avtatt ganske mye som følge av britenes beslutning om å forlate EU.

Les også

Bank of England mot første rentekutt siden finanskrisen

Les også

Ferske tall: Valutamarkedet skråsikker på britisk rentekutt

Les også

32 analytikere spår pundkollaps

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Pund
  2. Kronekurs
  3. Brexit

Flere artikler

  1. Valutaekspert: Tre faktorer som får kronen til å svinge mer

  2. Slik kan «brexit» påvirke norsk økonomi

  3. – Det har skjedd at nivåskifte

  4. – Et uvanlig år for kronekursen

  5. Kronen 18 øre unna «all time low»