Tesla slår forventningene – bykser i etterhandelen

Men Teslas kvartalsfasit har også fartsdumper.

KAN SMILE: Tesla har tilbakelagt et bedre kvartal enn forventet og ble belønnet av investorene i etterhandelen på Wall Street onsdag. Her er Tesla-sjef Elon Musk avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Beck Diefenbach Reuters
  • Karl Wig
Publisert:,

Elon Musks elbilgigant Tesla gasset på med overraskende gode salgstall i fjerde kvartal, samtidig som bunnlinjen ble styrket tross flere kostbare investeringer – men den er fortsatt rød.

Det viser tallene for fjerde kvartal 2016, som ble fremlagt minutter etter stengetid i det amerikanske aksjemarkedet onsdag.

Tesla dro inn 2,28 milliarder dollar fra sitt globale elbilsalg, nær en fordobling fra 1,21 milliarder i omsetning i samme kvartal året før.

Det er bedre enn ventet. På forhånd spådde analytikere en omsetning på 2,16 milliarder dollar, ifølge konsensustall fra FactSet.

Les også

Ingen dansker har kjøpt Tesla hittil i år

Øker utgiftene

Etter en rekke heftige investeringer sliter Tesla enn så lenge fortsatt med kostnadssiden.

Utviklingsbudsjettet økte 29 prosent for kvartalet, og administrative utgifter økte 58 prosent. Ikke minst har Tesla investert en halv milliard dollar i sitt nye «Gigafactory 1» og produksjonsopplegg for kommende Model 3.

På bunnlinjen står 121,3 millioner dollar i minus for kvartalet, eller 78 cent per aksje.

Det er noe dårligere enn ventet, dog en klar forbedring fra 320,4 millioner dollar i tap året før.

Styrkes i etterhandelen

I etterhandelen bykser aksjen. Tesla var tilbake 1,4 prosent ved stengetid i New York klokken 22 norsk tid, men da kvartalsfasiten kom noen minutter etter, føk aksjen umiddelbart opp til en oppgang på 1,7 prosent.

Fremtidige leveringer på Model S og Model X bidrar trolig til den gode stemningen, for Tesla melder om en kraftig ordreøkning i kvartalet som gikk: Globalt har det tikket inn 49 prosent flere bestillinger på de to modellene fra samme kvartal året før.

Les også

Tesla-Musk krangler med ansatt

Samtidig kan europeiske myndigheter stikke kjepper i hjulene for vekstutsikter fremover. Her i Skandinavia blir elbilkjøp kraftig subsidiert, men fordelene ventes utfaset på sikt. Tidligere denne uken skrev E24 at ingen dansker har kjøpt Tesla så langt i 2017, etter at myndighetene økte registreringsavgiften til 40 prosent av bilenes verdi.

I rute for Model 3

I kvartalsrapporten melder Tesla at testproduksjon av etterlengtede Model 3 starter innen måneden er omme.

Selskapet skriver at de første kollisjonstestene har vært vellykkede, og at alt ligger til rette for å starte full produksjon i juli, som tidligere varslet.

Selskapet vil ikke avsløre hvor mange reservasjoner de har fått for sin nye modell.

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tesla med milliardtap i første kvartal

  2. Tesla taper mer enn ventet

  3. Lovende tall fra Tesla

  4. Annonsørinnhold

  5. Krisekvartal for Tesla - aksjen stupte i etterhandelen

  6. Tesla med overskudd: Aksjen opp syv prosent