Handler aksjer i skoletiden: – Litt skummelt

I gangene på Gauldal videregående skole i Trøndelag snakker elevene om Aksje-NM og handler i skoletiden.

Lektor Per Kristian Ørke (t.v.) og tredjeklassingene Jonas Tronsaune og Johanne Engesmo er deltagere i Aksje-NM.
Publisert:

Tredjeklassingene Jonas Tronsaune (18) og Johanne Engesmo (17) synes det er spennende å lære gjennom Aksje-NM.

De visste lite om aksjemarkedet fra før, og synes i tillegg det er «litt artig» med kniving innad i og mellom klassene, og blant lærerne som også stiller mannsterke i konkurransen.

På spørsmål om de har en konkret strategi i spillet, svarer elevene:

– Nei, jeg har ikke noen spesiell strategi og det blir mest gjetting hvis jeg ikke har tydelig informasjon på forhånd. Men jeg pleier å lese E24 og Aksjelive før børsåpning, sier Tronsaune.

– Jeg har egentlig kjøpt mest i store og trygge selskap. Jeg startet ganske dårlig, men så solgte jeg de fleste aksjene jeg hadde og kjøpte mer av de trygge, forteller Engesmo.

Les på E24+

Offshoreaksjer topper urolig Oslo Børs: – Må være forsiktig

Tungvektere

Hennes portefølje består av tungvektere som Equinor, Norsk Hydro, Aker BP og Schibsted. Hun har ved stenging fredag en avkastning på 5,06 prosent.

Porteføljen til Tronsaune ligger samtidig på minus 0,66 prosent. Han har valgt litt mer spredning, med aksjer som Frontline, Nordic Semiconductor, Vår Energi, Smartcraft og Havila.

I skolens fellesarealer er det infotavler som daglig og ukentlig melder om elevenes og de ansattes prestasjoner.

Favoritten hans er Trondheimsbaserte Nordic Semiconductor, som produserer databrikker, mens favoritten til Engesmo er Norsk Hydro, hvor hun har flest aksjer.

– Får dere lyst til å prøve dere «på ekte»?

– Noen dager har jeg veldig lyst til det, og andre dager ikke, sier Tronsaune.

– Men det er helt klart et stort potensial der, legger han til.

– Det er litt skummelt at det kan endre seg så fort, konkluderer Engesmo med.

På skolen har de daglige og ukentlige oppdateringer på elevene og de ansattes stillinger i Aksje-NM på infotavler. I tillegg til spillets offisielle premier, arrangerer skole også sine egne fra kantinen.

Lektor og ansvarlig for engasjementet på skolen, Per Kristian Ørke, forteller at mange av elevene handler aksjer i skoletiden.

Mange av elevene handler aksjer i skoletiden, noe lærerne har forståelse for.

– Man må jo jobbe mellom klokken ni og halv fem, og gjøre noen grep innimellom. Lærerne viser forståelse og gir ofte elevene noen minutter til å kjøpe og handle aksjer i spillet, sier han.

– Like relevant for alle

Tommy Fredriksen Skålvik er lektor og kontaktlærer for klasse 3PBA som fredag ved stenging har en avkastning på 0,56 prosent og ligger på tredjeplass i studentligaen.

Han starter gjerne timene sine med å ta en statussjekk på hvordan det går med elevene i spillet.

For Skålvik og Ørke har det vært viktig å tilby alle elevene ved skolene å bli med på Aksje-NM, og ikke bare de med særlig økonomiinteresse.

– Vi syns aksjemarkedet er like relevant for alle og noe alle burde forholde seg til, sier Ørke.

– Vi har et ønske på studiespesialisering å gjøre undervisningen mer praktisk, og løsningen med Aksje-NM er veldig hjelpsom for oss. Det er lettvint å ta i bruk og gjør at elevene får testet teori i praktisk, forteller Skålvik.

De forteller at elevene har blitt mer opptatte av nyheter og det som foregår ellers i samfunnet gjennom Aksje-NM.

– Forrige uke da lakseaksjene raste engasjerte elevene seg i dette og fant via aksjene ut hva som har skjedd på et samfunnsfaglig plan, sier Ørke.

Søndag er siste frist for å bli med på Aksje-NM 2022. Meld deg på her.

E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram.

Les på E24+

Edvard (73) daytrader i oljeaksje: – Dette kan jeg

Publisert: