Overraskende børsfest på Wall Street: – Det store spørsmålet er om vi har sett det verste

Oktober har levert overraskende sterkt i USA. Porteføljeforvalter advarer mot å bli revet med, og sier bunnen i markedet neppe er nådd.

«BEAR»: Rune Kaland tror ikke utviklingen vi har sett i oktober vil vare.
Publisert: Publisert:

På tross av både resesjonsfrykt og skyhøy inflasjon har Wall Street levert en oppsiktsvekkende god oktober-måned.

Industriindeksen Dow Jones har steget over 14 prosent, og før dagens børsåpning var indeksen på vei mot sin sterkeste måned siden 1976, skriver CNBC.

Teknologitunge Nasdaq falt kun marginalt, på tross av at flere av verdens største tek-selskaper leverte blytunge kvartalsrapporter i forrige uke. Facebook-eier Meta falt 24,6 prosent torsdag, noe som tilsvarer et verditap på rundt 880 milliarder kroner.

Microsoft og Google-eier Alphabet leverte også sine kvartalsrapporter i forrige uke. I etterkant falt begge kraftig på børsen. Ved stengetid tilsvarte verdifallet for de to selskapene totalt rundt 2600 milliarder kroner, ifølge E24s beregninger.

Men likevel har ikke markedet stupt. På månedens siste dag åpner Wall Street med svak nedgang.

Les på E24+

Slik vil milliardærene ta kontroll over fondsselskapet Heimdal

«Bear market rally»

Rune Kaland er forvalter i DNB Asset Management. Han trekker paralleller til juni, da markedet skjøt fart, før grafene igjen falt kraftig utover høsten.

– Sentimentet har vært superdårlig, og det er en kontrær faktor for markedet. Det er da markedet kan snu. Enten snur det for godt, eller så er det et nytt «bear market rally», sier Kaland. Et «bear market rally» er en periode der børsen stiger selv om man på lang sikt forventer at markedet skal falle.

– Det kan være at dette er krydret med en resultatsesong som har vært ok. Men mine forventninger er at inntjeninger skal falle ytterligere de neste kvartalene, sier Kaland.

Kaland peker på at det fremdeles er høy inflasjon, men at den sannsynligvis ruller over og faller noe tilbake de neste månedene. Onsdag har den amerikanske sentralbanken (Fed) rentemøte, og Kaland tror inflasjonen forblir over sentralbankenes mål, og at renten vil bli satt opp.

– Det store spørsmålet er om vi har sett det verste. Nesten alle venter 75 punkter fra Fed på onsdag. Det vil ikke være overraskende, sier han.

Det har blitt spekulert i enkelte forum om rentetoppen er rett rundt hjørnet i USA, og at rentebanen snart vil peke ned. Dette kan ha bidratt til den gode oktober-måneden, mener Kaland.

– Noen spekulerer litt på at Fed skal gi seg, og prøver å tolke mellom linjene at renten nærmer seg toppen og skal ned igjen. Jeg tror Fed fortsatt kun vil gi signaler om ytterligere renteøkninger. Noen vil alltid i forkant av rentemøter spekulere på et bedre utfall og det er nok til at markedet får litt fart, sier forvalteren.

Bra fordi elendig

Selv om Dow Jones leverte en sterk måned, er indeksen likevel ned 10 prosent for året. Den brede S & P 500 er ned 18.6 prosent.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet tror en del av forklaringen til den gode oktobermåneden er at året har vært dårlig.

– Det har vært en veldig bra måned. Mye av grunnen til det er at det har vært er helt elendig år, sier han. Han tror også at markedet priset inn enda dårligere resultater enn det som ble lagt frem i forrige uke.

INVESTERINGSØKONOM: Mads Johannesen mener et dårlig år forklarer en god oktober på Wall Street.

– Selv om de negative nyhetene har vært veldig dårlig, har de større selskapene levert litt bedre enn forventet. Særlig fordi forventningene har vært så dårlig. Det har dratt indeksen litt opp. Markedet har hele tiden forventet dårligere nyheter enn det som har kommet, sier Johannesen.

Han ønsker ikke å spå om bunnen nå er truffet, men han føler seg trygg på at de stabilt grønne tallene nå nærmer seg. Han har derimot ikke veldig store forventninger til november.

– Det er helt umulig å si om bunnen er truffet. Men vi er nærmere bunnen enn vi har vært på lenge. Hvis det skal bli enda verre nå, da må den høye inflasjonen vedvare og det må bli dårligere guiding for selskapene. Historisk sett pleier november å være en god måned. Men nå er situasjonen veldig påvirket av marko-økonomien, krigen i Ukraina og covid-nedstengninger i Kina. Hvis jeg skal tippe får vi en november på det jevne, sier investeringsøkonomen.

Tror på vekstmarkeder

Om han må se inn i spåkulen tror Kaland at tror Kaland at tiden snart er moden for å igjen investere i vekstaksjer.

Vekstaksjer, altså aksjer i selskaper hvor det forventes at veksten i salg og inntekter kommer til å vokse mer enn gjennomsnittet for markedet, har hatt et svært krevende år, og stått for de mest brutale børsfallene.

– En del strateger peker på at vekstaksjer kan være et sted å være igjen, særlig de som tror inflasjon og renten topper snart. Da kan det være riktig å se mot vekst-aksjer, da de er priset til dels kraftig ned i år, sier han.

Fondet han selv forvalter ligger inntil videre plassert i litt tryggere havner.

– Vi ligger fortsatt ganske defensivt posisjonert. Vi har riktig nok en del tech, men vi ligger med en god del i europeiske tech-aksjer. Vår største overvekt er fortsatt helse-aksjer. Jeg tror også energi er en god motvekt, både som en hedge mot geopolitisk uro og at vi tror olje- og gassprisene vil holde seg oppe på grunn av begrensninger på tilbudssiden, sier Kaland.

Publisert:
Gå til e24.no