Disse feilene gjør investorer oftest

Aksjemarkedet er fullt av fallgruver. Investeringsdirektør Robert Næss mener mange investorer gjør særlig én feil igjen og igjen: – Jeg har regnet på dette i titalls år, og dersom du gjør dette får du dårlig avkastning.

 • Pål A. Solheimsnes
Publisert:

E24 har tidligere skrevet om hvorfor og hvordan en liten investor bør ta sine første steg ut i aksjemarkedet. Når man først har satt pengene sine på spill er det mye å passe på. Noen feil er større enn andre, og konsekvensen av å bomme kan koste dyrt.

Her er noen av feilene som investorer gjør oftest:

Feil #1: Invester i risikable aksjer

– Dette er feilen jeg selv gjorde i min første aksjeinvestering, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

– Jeg tenkte at når jeg går inn i aksjer skal jeg i alle fall ha et stort potensial siden jeg uansett risikerer å tape pengene. Da gjelder det å finne de aksjene som kan mangedoble seg. Det er uansett kjedelig å gå inn i en aksje som bare kan gi 8 prosent når det finnes aksjer som kan mangedoble seg. Jeg har uansett råd til å tape de 5.000 eller 10.000 kronene jeg gikk inn med.

Næss mener dette er den største feilen mange investorer gjør.

–Jeg har regnet på dette i titalls år, og dersom du gjør dette får du dårlig avkastning.

Noen av de aksjene som er mest handel i på Oslo Børs er relativt små selskaper, som Norwegian og hydrogenselskapet Nel.

– Folk går etter lottogevinsten. De ser at denne aksjen har gått fra 20 kroner til 2 kroner, og tenker det er veldig gøy om den kommer tilbake.

Dette ser man ikke i mer solide selskap, som Olav Thon Eiendomsselskap, sier Næss:

– Olav Thon Eiendomsselskap tjener man rundt 8 prosent i året på, men folk tenker kanskje at da tjener de lite, og det gidder de ikke. De gidder ikke risikoen å tape alt for 8 prosent.

Han avslutter:

– Istedenfor å ta risikoen i de mest volatile aksjene, bør du gå for tryggere aksjer.

Feil #2: Bli kortsiktig på feil tidspunkt

– Mange investorer blir kortsiktig på feil tidspunkt. Det vil si når et selskap gjør det litt dårlig og kursen faller. Da er det lett å bli negativ, sier tidligere investeringsdirektør i Odin, Vegard Søraunet.

I flere år var han en av Norges mest vellykkede fondsforvaltere. Tidligere i år gikk han til John Fredriksens Seatankers, for å gjøre investeringer for Norges rikeste mann. Intervjuet ble gjort før dette. Han beskriver metoden de brukte i Odin:

– Vi har definert noen kvalitetsselskaper i Norden, gode selskaper som har levert historisk. De har gått mye opp, men den dagen det kommer motvind – at de bommer på forventningene eller glipper et kvartal – da faller gjerne aksjen. Da gjør vi en analyse for å finne ut om det er midlertidig. Om vi tror det er midlertidig blir fallet en mulighet for oss, for da blir det plutselig bra for den som har lang horisont.

Mange fond bruker kursfall i aksjer til å kjøpe mer aksjer, fordi de ofte investerer med en horisont på fem til ti år.

– En tommelfingerregel er at når alle andre er positive, er det mange grunner til å tenke motsatt. Du blir aldri bedre enn markedet om du ikke tenker annerledes enn markedet. Du må tørre å stå ut i mengden, sier Søraunet.

– Men du må ikke stå ut bare for å gjøre det. Du må gjøre det med backing i din egen investeringstese.

Olav Thon Eiendomsselskap eier blant annet Sandvika Storsenter.

Feil #3: Handle for mye

Flere av investorene E24 snakker med trekker frem at en feil mange småinvestorer gjør er å endre porteføljen for ofte.

– Mange vil hele tiden finne aksjen som går bra og gå dit. Andre har mer langsiktig tankegang, sier tidligere analytiker og redaktør i Morningstar.no, Thomas Furuseth.

En langsiktig profil endrer kravene til en aksje. Aksjekurs blir mindre viktig, selskapskvalitet blir mer viktig.

– Med en gang man begynner å handle mye går transaksjonskostnadene opp, sier Furuseth.

For å kjøpe eller selge aksjer på de fleste handelsplattformer må du betale kurtasje, et lite vederlag for å gjennomføre handelen. Jo oftere du handler, jo mer må du betale i kurtasje. Da skal verdien av aksjene du kjøper øke ganske mye for at det skal lønne seg, om du ikke kjøper for store summer.

Dersom man handler mye blir man også opphengt i aksjene, og veldig kursfokusert, noe som ikke nødvendigvis bra.

– Da blir man preget dersom det skjer noe i en aksje. Man kan ende opp å reagere instinktivt og føle man må gjøre noe. Da hender det at man blir revet med på verst tenkelig tidspunkt, sier Furuseth.

Feil #4: Prisfokus i et langt bilde

– Jeg tror mange tenker for mye på prisen av aksjen, sier Søraunet.

Han viser til at noen kanskje skyr unna aksjer som har et forhold mellom aksjekurs og inntjening (P/E) som ser høyt ut.

– Si for eksempel at aksjen har en P/E på 15, ikke på 10, og man selger av den grunn. Men så viser det seg at selskapet er på en reise og skal vokse de neste 5–10 årene. Da har du solgt for tidlig.

Prisfokuset er ofte viktig for dem som driver daghandling, og gjennomfører handler veldig ofte. Det er også grunnen til at mange langsiktige investorer anbefaler å gjøre få handler. Resultatet er færre transaksjoner og mindre prisfokus. Skal man først gjøre en handel må man tenke seg om.

– Man bør ha litt tanker om hvordan man skal gjennomføre handlene, så man ikke blir offer for alle andre som er der ute og plukker opp penger fra deg. Det går på å kjøpe aksjer til greie kurser og ikke bli utnyttet, sier Furuseth.

– Det er en del mentale fallgruver man kan være oppmerksom på, sier Thomas Furuseth.

Feil #5: Følelser

– Vi er jo mennesker, så det er klart at det er vanskelig å komme seg bort fra det. Men det er en del mentale fallgruver man kan være oppmerksom på, sier Furuseth.

– Man kan bli veldig nærsynt og mister perspektivet. Man kan få litt gambling-tankegang, og reagere instinktivt. Det kan være til ugunst. Man har en underliggende trang til å gjøre noe, men av og til er det best å ikke gjøre noe. Da bør man kanskje ta seg en kaffekopp og tenke seg om, når det begynner å koke. Man kan for eksempel gi seg selv en timeout på en dag før man gjør noe.

Søraunet i Odin anbefaler en avmålt innstilling dersom man skal være i aksjemarkedet.

– Min erfaring er at de som klarer seg best i bransjen er de som ikke har store bølgedaler. De som klarer å koble litt av i forhold til investering.

I Odin, der Søraunet jobbet før, hadde de inne meditasjonslærere, for å lære forvaltningsavdelingen å koble av. Meditasjonstrening er også mye brukt på Wall Street.

– Det er vanskelig å koble av noen ganger, for underbevisstheten kan bli påvirket av mediene dersom de skriver noe negativt, eller av å høre på selskapet som ofte er positive. Å være avmålt på opptur og nedtur tror jeg er trikset. Gå tilbake til deg selv og spør deg selv spørsmålene: Hva var den opprinnelige investeringstesen? Hvordan har selskapet utviklet seg i forhold til det?, sier Søraunet.

Feil #6: Stop-loss(!?)

Stop-loss er en funksjon som automatisk selger en aksje når den kommer ned på et gitt nivå. Si en aksje ligger på 20 kroner, men faller til 17 kroner. Dersom du har stop-loss på 10 prosent vil den bli solgt når kursen når 18 kroner. Den har lenge vært en yndling og nærmest essensiell blant dem som gjør mange handler om dagen. Sikkerhetsmekanismen hindrer store tap.

Men langsiktige investorer liker det ikke.

– Generelt syns jeg dette er en dårlig strategi. Du selger noe du har tro på når det blir billigere. Om du kjøper en aksje fordi du har tro på den og den går ned, vil du ofte bruke det til å kjøpe litt mer, sier Næss i Nordea.

Thomas Furuseth trekker frem at noen investorer kaller mekanismen «stopp-guaranteed-loss»:

– Det er nettopp fordi når den smeller inn er det ofte på et dårlig tidspunkt. Si at det bare er tilfeldig volatilitet den dagen. Dersom du blir kastet ut av stop-loss, men likevel vil inn igjen i selskapet kan det ha kommet en rekyl der. Det er sikkert også fordeler med stop-loss, men man må være bevisst på hvordan man bruker det.

Denne artikkelen ble først publisert i desember 2019, og er oppdatert desember 2020. Siden 2019 har noen av personene som uttaler seg skiftet jobb. Vegard Søraunet gikk fra jobben som investeringsdirektør til å jobbe for John Fredriksens Seatankers. Thomas Furuseth jobber ikke lenger i Morningstar, men jobber for DNB Nyheter. Intervjuene er gjennomført før de byttet jobb.

Denne artikkelen inngår i en artikkelserie om å investere i aksjemarkedet.

Del 1: Dette må du vite før du setter pengene i aksjemarkedet

Del 2: Feilene investorer gjør oftest

Del 3: Slik avgjør du om en aksje er dyr eller billig

Del 4: De gode og dårlige grunnene til å gi opp en aksje

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. E24+
 3. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette må du vite før du setter pengene i aksjemarkedet

 2. Betalt innhold

  Gode og dårlige grunner til å gi opp en aksje

 3. Betalt innhold

  Slik avgjør du om en aksje er dyr eller billig

 4. Betalt innhold

  Begrepene du bør kunne som ny i aksjemarkedet

 5. Betalt innhold

  Denne investeringsstrategien har knust Warren Buffets metode de siste tiårene