Kasakhstan kaster seg på kryptobølgen, innfører egen kryptovaluta

Mens bitcoin gjør stor suksess, holder Kasakhstan på å utvikle sin egen versjon av produktet.

SATSER PÅ EGEN «BITCOIN»: Kasakhstan, her illustrert med landemerket Byterek-tårnet i hovedstaden Astana, jobber med en egen kryptovaluta.

Foto: Sergei Grits/ AP
Publisert:,

Det melder den amerikanske nyhetskanalen CNBC.

Den statsstøttede organisasjonen Astana International Finance Center, AIFC, har sagt i en pressemelding at de vil samarbeide med investeringsfirmaet Exante, som holder til på Malta, for å utvikle nasjonens hittil urørte marked for kryptovaluta.

Avtalen ble signert på tirsdag, men de har ennå ikke sagt når de forventer å lansere produktet.

Samarbeidet vil også bli støttet av Exantes blockchain-plattform «Stasis».

Blockchains fungerer som digitale regnskapsbøker ved at den overfører transaksjoner. Gjennom kryptovaluta blir betalinger gjennomført raskere og billigere.

Estcoin og J-Coin

Den tidligere sovjetstaten er ikke det eneste landet som satser på kryptovaluta. Flere europeiske land følger med, deriblant Estland som allerede i august foreslo å satse på et eget digitalt middel, «estcoin».

Japan vurderer også å lansere et digitale valuta, «J-Coin».

– Utviklingen av et slikt system vil minske avstanden mellom det tradisjonelle markedet og krypto-verden, sier Anatoly Knyazev, en av grunnleggerne i Exante. Han legger til at de allerede har fått forespørsler fra andre regjeringsrelaterte finansinstitusjoner.

Kriseland

I 2016 opplevde Kasakhstan store valutafall, mens bitcoin fløy oppover i verdi.

Korrupsjon og svekkede oljepriser blir pekt ut som grunner til de dårlige børsnyhetene for investorer i Kasakhstan.

Nå holder landet på å utarbeide gode lovverk for det digitale transaksjonsystemet, som trolig blir offentliggjort i løpet av de neste par ukene.

Mange har blitt inspirert av den mest kjente kryptovalutaen bitcoin, som på kort tid har steget enormt mye i verdi, og var på et tidspunkt verdt over 5.000 dollar per enhet.

MinE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over de 100 mest populære kryptovalutaene. Lurer du på hvor mye bitcoin er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Her kan du lese mer om