Oslo Børs tok pause fra maktkampen: Feiret 200-årsdag med finanseliten

Store deler av den norske finanseliten kom torsdag til Oslo rådhus for å kaste glans over 200-årsfeiringen til Oslo Børs.

Børsdirektør Bente A. Landsnes ønsker velkommen til feiringen av Oslo Børs 200-årsjubileum i Oslo Rådhus torsdag

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Også kong Harald og statsminister Erna Solberg var til stede på feiringen, sammen med en rekke kjente investorer, toppsjefer og veteraner innen alt fra shipping til luftfart.

Blant de fremmøtte var investorene Stein Erik Hagen, Christen Sveaas, Øystein Stray Spetalen, Jan Petter Sissener, Egil Stenshagen og Arne Blystad, veteraner som Fred. Olsen, og toppsjefer som Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg, Aker-sjef Øyvind Eriksen og Bank Norwegians sjef Tine Wollebekk.

Andre kjente fjes i køen utenfor Oslo rådhus var Finanstilsynets sjef Morten Baltzersen og lederen i Stortingets finanskomité Henrik Asheim.

Les også: (+) 200 år med opp- og nedturer: Nå kan Børsen bli utenlandsk

Midt i en maktkamp

Feiringen skjer samtidig som den amerikanske børskjempen Nasdaq og den europeiske aktøren Euronext har sikret seg tilsagn på store deler av aksjene i Børsen, etter at DNB og KLP har vært de dominerende eierne på en børs med spredt eierskap.

Dermed rekker Børsen akkurat å fylle 200 år før den selges til utenlandske aktører.

Les mer: Nasdaq får også tommelen opp fra Finanstilsynet

Den «ordentlige» 200-årsdagen er for øvrig mandag 15. april.

FEIRET: Investor, industrieier og skipsreder Kristian Siem.

Foto: Mattis Sandblad

Investor, skipsreder og industrieier Kristian Siem er styreleder og sjef for Siem Industries, som blant annet eier store poster i de to Oslo Børs-noterte selskapene Siem Offshore og Subsea 7.

– Jeg har hatt mange selskaper på Oslo Børs opp gjennom årene og det å ha en markedsplass for industripapirer er ofte avgjørende og svært nyttig for å reise kapital til industribygging, sier Siem til E24.

– Har du et anslag på hvor mye penger dere har hentet på Oslo Børs?

– Det er ganske store beløp.

Investoren ser positivt på at en utenlandsk eier tar over Børsen.

– Jeg tror kanskje noen utenlandske aktører vil oppfatte det som en viss trygghet at det blir et eierskap de står nærmere, sier han uten å ville kommentere hvorvidt Nasdaq eller Euronext bør gå seirende ut av kampen.

FEIRET BØRSEN: Investor Øystein Stray Spetalen ønsket ikke si noe om milliardbudene på Oslo Børs før han gikk inn for å feire Børsens 200-årsjubileum.

Foto: Mattis Sandblad

Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen er storaksjonær i blant annet legemiddelselskapet Vistin Pharma, oljeserviceselskapet Standard Drilling og investeringsselskapet Saga Tankers.

– Din første gode investering på Oslo Børs?

– Det er så mange dårlige at det husker jeg ikke, sier Stray Spetalen.

PÅ VEI INN: Arne Blystad

Foto: Mattis Sandblad

Nylig kom investoren inn blant de største eierne i Norwegian etter en kapitalinnhenting på tre milliarder kroner, men falt på aksjonærlistene kort tid etter.

Skipsreder og investor Arne Blystad (midten) har blant annet bygget opp det Oslo Børs-noterte tørrlastrederiet Songa Bulk, som i fjor solgte flåten sin til amerikanske Star Bulk. Også han kom inn på eiersiden i Norwegian i forbindelse med emisjonen, og er for øyeblikket 23. største eier gjennom Songa Trading.

FEIRET: Anette Olsen og Fred. Olsen.

Foto: Mattis Sandblad

Bonheur-sjef Anette Olsen og hennes far, skipsreder Fred. Olsen, er gjennom familieselskapet Bonheur de største eierne av det Oslo Børs-noterte riggselskapet Dolphin Drilling, tidligere Fred. Olsen Energy.

Riggselskapet kjemper for øyeblikket en kamp for å overleve etter at oljenedturen rammet det hardt.

– Vi gratulerer Oslo Børs med dagen, sa Anette Olsen kjapt før de hastet inn til festen torsdag.

INVESTOR: Jan Petter Sissener

Foto: Mattis Sandblad

Porteføljeforvalter Jan Petter Sissener er gjennom fondet Sissener Canopus investert i en rekke selskaper på Oslo Børs, og har blant annet finanskonsernet Storebrand som en favoritt.

Han har tidligere sagt til E24 at Norge som finansmarked er «ekstremt uinteressant» for utenlandske bedrifter.

NORWEGIAN-TOPPER: Bjørn Kise og Bjørn Kjos

Foto: Mattis Sandblad

Norwegians avtroppende styreleder Bjørn Kise og Norwegian-sjef Bjørn Kjos var også invitert til børsfesten.

– Hele verden blir mer og mer global så det er ikke så overraskende at det kommer en utenlandsk eier. Jeg vet ikke hvem som skal favoriseres, sa Kjos før han og Kise fikk beskjed om å gå inn i Rådhuset.

FERD-EIER: Johan H. Andresen

Foto: Mattis Sandblad

Johan H. Andresen er gjennom selskapet Ferd blant annet aksjonær i solenergiselskapet Scatec Solar og seismikkselskapet Petroleum Geo Services.

Investeringsselskapet kastet i februar kortene i Norwegian kort tid etter det ble kjent at flyselskapet måtte hente inn tre milliarder kroner for å holde seg på vingene.

– Min farfar Nicolay Andresen var innvandret fra Danmark og var med å starte Oslo Børs, så enhver børs er internasjonal per definisjon. Jeg tror ikke en ny eierkonsultasjon har noe nedside, sier Andresen om kampen om Børsen.

– Nasdaq eller Euronext?

– Det er vanskelig å veie dem mot hverandre så det vil jeg ikke ta stilling til. Vi lever godt med begge alternativene. For oss er det ikke veldig avgjørende, det er sjeldent vi børsnoterer noe, og mer sannsynlig at vi tar noe av børs enn på, sier Ferd-eieren.

LO-SJEFEN: Hans Christian Gabrielsen

Foto: Mattis Sandblad

AVTROPPENDE: Svein Richard Brandtzæg

Foto: Mattis Sandblad

Avtroppende Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg kunngjorde nylig at han blir styreleder i Veidekke. Hans etterfølger i Hydro blir for øvrig Hilde Merete Aasheim.

– Jeg har ikke noe preferanser om Euronext eller Nasdaq bør vinne, sier Brandtzæg.

Foto: Mattis Sandblad

Investor Jens Ulltveit-Moe, som blant annet er største eier av solenergiselskapet Rec Silicon, er positiv til at det går mot en utenlandsk eier av Oslo Børs.

– Jeg tror Euronext vil være bra og bringe oss nærmere inn i Europa, sier han.

Han er ikke i tvil om at Euronext er det beste alternativet for Oslo Børs.

– Nasdaq har de to andre børsene i Skandinavia og hvis de eier også denne kommer det en arbeidsdeling på de forskjellige børsene, og da mister Oslo Børs en del av sitt marked er jeg redd for, utdyper han.

Oslo-ordfører Marianne Borgen tar i mot statsminister Erna Solberg til markeringen av Oslo Børs 200-årsjubileum i Oslo Rådhus torsdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Denne uken hentet kriserammede Rec Silicon inn penger gjennom en såkalt emisjon, der Ulltveit-Moe bidro med rundt 40 millioner kroner. Selskapet har mistet hovedmarkedet sitt på grunn av en solhandelskrig mellom USA og Kina, og for øyeblikket kjører det viktigste anlegget på 25 prosent kapasitet.

Aksjen har falt markant på Oslo Børs og gitt aksjonærene store tap.

– Rec Silicon er for øyeblikket den verste investeringen min på Oslo Børs, sier Ulltveit-Moe.

Han mener emisjonen var viktig å få gjennomført.

– Nå har vi nok penger til å klare oss gjennom flere år selv om handelskrigen ikke blir løst, og blir den det trenger vi dem til å øke produksjonen.

DELTOK: Gunn Wærsted

Foto: Mattis Sandblad

Styreleder Gunn Wærsted i Telenor. Telegiganten kunngjorde nylig en avtale om å kjøpe litt over halvparten av aksjene i Finlands tredje største mobiloperatør, DNA, for 14,4 milliarder kroner.

AKER-SJEF: Øyvind Eriksen. Helt til høyre Finanstilsynets sjef Morten Baltzersen.

Foto: Mattis Sandblad

Sjefen for det børsnoterte Kjell Inge Røkke-konsernet Aker, Øyvind Eriksen. De siste fem årene har aksjekursen til selskapet steget over 300 prosent under hans ledelse, og det industrielle investeringsselskapet har nå en markedsverdi på nær 50 milliarder kroner.

FORBRUKSLÅN: Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk.

Foto:

KJENTE INVESTORER: Christen Sveaas og Stein Erik Hagen. De ønsket ikke snakke med E24 torsdag.

Foto: Mattis Sandblad

Investor Christen Sveaas slukte gjennom sitt investeringsselskap Kistefos nylig bredbåndselskapet NextGenTel.

Stein Erik Hagen er største eier i blant annet merkevaregiganten Orkla og sprit- og vinselskapet Arcus gjennom investeringsselskapet Canica.

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Spetalen fortsetter tankkjøpene: Satser på Fredlys tankrederi Hunter

  2. Sissener meldte seg på Kongsberg Automotive-emisjonen

  3. Olav Thon om Oslo Børs: – Burde være på norske hender

  4. Annonsørinnhold

  5. Salget av Oslo Børs: Derfor økte han budet

  6. Fredly, Spetalen og Sissener-fond kvitter seg med Kongsberg Automotive-aksjer