Norske Skog jubler: Halden-fabrikk får CO2-millioner

Regjeringen vil gi Norske Skog Saugbrugs i Halden full CO2-kompensasjon, noe som gir fabrikken til sammen 233,5 millioner kroner ekstra til og med 2021.

FÅR KOMPENSASJON: Regjeringen har bestemt at Norske Skog Saugbrugs får full CO2-kompensasjon, noe som gir selskapet over 200 millioner mer de neste årene.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Næringsdepartementet fredag morgen.

Grepet fra regjeringen gjør at Saugbrugs-fabrikken vil få ekstra utbetalinger på rundt 31 millioner kroner i 2019, mens utbetalingen er anslått til 82,5 millioner kroner neste år og 120 millioner kroner i 2021, opplyser departementet.

– Dette er et svært gledelig budskap, og jeg vil gi honnør til regjeringen som her har utnyttet det juridiske handlingsrommet til å gi en av verdens mest klimavennlige papirfabrikker CO2-kompensasjon på lik linje med øvrig kvalifisert industri, sier Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt i en melding.

De siste årene har papirprodusenten Norske Skog vært gjennom tøffe tider og en konkurs i 2017, som fulgte en gjeldskrise i kjølvannet av selskapets omfattende globale ekspansjon rundt årtusenskiftet.

Regjeringen sier at konkursen har endret situasjonen for Norske Skog Saugbrugs, og dette har fått avgjørende vekt i beslutningen om å gi full CO2-kompensasjon til Halden-anlegget.

– Ved å gi full kompensasjon gjør vi det enklere for Saugbrugs å hevde seg som en grønn bedrift, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Les mer: Ordfører om Norske Skog-kjøp: – Ønsker dem lykke til

Les også

Ordfører om Norske Skog-kjøp: – Ønsker dem lykke til

Har fått redusert kompensasjon

Norske Skog Saugbrugs har fått CO2-kompensasjon siden 2013, men på et redusert nivå fordi selskapets strømavtaler var inngått før EU innførte sitt klimakvotesystem ETS.

Tidligere har selskapet truet med å legge ned fabrikken hvis ikke regjeringen gir full kompensasjon.

CO2-kompensasjon er støtte som gis til industri som bruker mye strøm, for å kompensere for at Europa har høyere strømpriser enn andre regioner grunnet klimakvotesystemet ETS som skal få ned CO2-utslippene.

Hvis det ikke hadde eksistert en slik kompensasjon, hadde det vært risiko for at europeiske bedrifter flyttet til land uten kvotesystemer, hvor strømprisene er lavere. Dette omtales som «karbonlekkasje».

Les mer: Fra krise til milliardresultat i Norske Skog: Satser på nye vekstprosjekter

Les også

Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

Øker konkurranseevnen

Norske Skog jobber nå med å tjene mer penger på papirproduksjonen, og skal konvertere enkelte papirmaskiner og satse mer på bioenergi, fiber og biokjemikalier.

Administrerende direktør Kjell Arve Kure i Norske Skog Saugbrugs AS er fornøyd, og sier at dette åpner for nye investeringer i Halden.

– Den betydelige konkurranseulempen Saugbrugs har hatt siden 2012 i forhold til våre største konkurrenter er nå eliminert, sier han.

Norske Skog sa nylig at selskapet nå vil tilbake på Oslo Børs etter konkursen, og vurderer en børsnotering så fort det lar seg gjøre.

Les mer: Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog

Flere artikler

  1. Norske Skog kutter i Halden: – Sørgelige nyheter

  2. Norske Skog stenger papirmaskin i Halden

  3. Norske Skog stenger anlegg på New Zealand

  4. Industrien vil stanse nettleieøkning under pandemien

  5. Borg CO₂ inngår avtale med Baker Hughes: Viken-industri vil fange CO₂