Seismikktopp tok sitt tredje selskap på Børs: – Det er noe bedring i markedet

Seismikktopp Rolf Rønningen har med seg Arne Blystad for å gjøre Axxis Geo Solutions til et ledende seismikkselskap. – Det er spennende tider i vårt marked, og det er klart vi snakker med mange kunder nå.

PÅ BØRS: Styreleder Rolf Rønningen og ledelsen i AGS ringte i børsbjellen på Oslo Børs onsdag morgen, med en markedsverdi på i underkant av 500 millioner kroner. Selskapets sjef er Lee Parker.

Foto: Bo Mathisen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Seismikkselskapet Axxis Geo Solutions (AGS) fra Ulsteinvik var onsdag morgen på plass på Oslo Børs, etter at det slukte Arne Blystads børsnoterte tørrlastselskap Songa Bulk, som har stått tomt siden skipsflåten ble solgt til Star Bulk i fjor.

Styreleder Rolf Rønningen, som ble hentet inn i forbindelse med noteringen, er ingen hvem som helst innen seismikk, og har tidligere tatt både Eastern Echo og Polarcus på børs.

Investor og skipsreder Arne Blystad og hans konsern er også med videre som storeier av selskapet.

– Han støtter oss og har en representant i styret. Vi snakket sammen før jeg ble valgt som styreleder og hadde en god og spennende prat, sier Rønningen.

Les også: – Det har begynt å løsne

– Er noe bedring

AGS har drevet med såkalt havbunnseismikk i rundt to år, som betyr at det legger sensorer på havbunnen for å lese signaler, i håp om å finne olje.

Dermed slipper AGS å bruke såkalte streamer-båter som sleper kabler etter seg.

Seismikkselskapene fikk seg en knekk da oljeprisen falt tungt i 2014, men de siste årene har markedet vist tegn til bedring i takt med oljeprisvekst og høyere kontantstrøm hos oljeselskapene.

– Det er noe bedring i oljeservice- og seismikkmarkedet, men det er spesielt bedring innenfor havbunnseismikk, sier Rønningen og legger til:

– Markedet der har kommet opp til en milliard dollar i dag og vi ser at det kan doble seg de neste tre årene, ettersom oljeselskapene ønsker bedre data, noe havbunnseismikk gir.

Han frykter ikke prisfallet siden toppen på 86 dollar i fjor og merker interesse fra oljeselskapene.

– Det er ikke så mange aktører i vårt område, med rundt tre spillere i det vestlige markedet. Det er spennende tider i vårt marked med flere programmer der ute, og det er klart vi snakker med mange kunder nå, understreker Rønningen.

– Mer interessert i å betale for kvaliteten

Å lete etter olje med havbunnseismikk koster mer for oljeselskapene enn ved bruk av streamer-kabler.

– Vi ser en trend der oljeselskapene i områder der det allerede er utvikling blir mer og mer interessert i å betale for kvaliteten som kommer med havbunnseismikk, sier AGS-styrelederen.

Han mener de kommer på Børs med en unik posisjon ettersom de ikke selv eier båtene, men leier de inn og installerer sine egne systemer.

– Fordelen er at vi da kan jobbe frem et godt multiklientprosjekt først og trenger ikke bekymre oss for båter som ligger i opplag. Det gir oss mulighet til å få ned kostnadene til et absolutt minimum i perioder med lav aktivitet.

– Profitabelt

AGS har nylig gjennomført et prosjekt i India, samt at det jobber på Utsira-feltet i Nordsjøen med TGS.

Rønningen ønsker ikke utdype det finansielle ved prosjektene eller hva selskapet forventer av inntjening fremover.

– Prosjektet i India var profitabelt, og det ser veldig positivt ut for arbeidet i Nordsjøen.

Som børsnotert selskap blir det lettere for AGS å hente penger, men Rønningen kommenterer ikke når det kan bli aktuelt.

– Vi er et vekstselskap som har ambisjoner, men det er avhengig av kontraktsutvikling fremover. For å vokse i vårt marked må man ha tilgang på kapital, og når tiden er moden vil vi sannsynligvis gå til markedet og hente det, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Axxis Geo Solutions går på børs

 2. Venter positiv resultatsesong for seismikk: – Etterspørselen stiger og det er høyere priser

 3. TGS vil kjøpe seismikkdata fra PGS for 5,4 mrd.

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Rike familier putter penger i skogen

 6. Betalt innhold

  Starter kryptohedgefond med investorprofiler på laget