Ny nedtur for Nel

Nel leverer et mer enn dobbelt så stort underskudd i årets andre kvartal som på samme tid i fjor. Noe av årsaken er eksplosjonen på en fyllestasjon for hydrogen i Sandvika.

NY NEDTUR: Ordrereserven er rekordhøy, og Nel har sikret seg tomt til et nytt produksjonsanlegg for elektrolysører i Porsgrunn. Samtidig gikk selskapet med et nytt underskudd i andre kvartal. Dette er Nels konsernsjef Jon André Løkke.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Hydrogenselskapet leverer et resultat etter skatt på minus 92,8 millioner kroner i andre kvartal, fra minus 38,8 millioner ett år før.

Også i første kvartal gikk Nel med underskudd.

Inntektene er på 122,5 millioner, fra 135,8 millioner ett år tidligere.

Aksjen falt kort tid etter åpningen på Oslo Børs, men snudde deretter oppover. Like før klokken 10 onsdag handlet aksjen opp 2,46 prosent til 6,45 kroner.

Selskapet setter av 35 millioner kroner knyttet til kostnader etter eksplosjonen i en fyllestasjon i Sandvika. Denne førte til at selskapet måtte stenge og gjennomgå en rekke stasjoner, også i utlandet.

– Hendelsen på Kjørbo var ekstremt alvorlig, og vi tok i bruk alle våre ressurser for å løse situasjonen. Kjerneårsaken er en monteringsfeil på en spesifikk plugg på en hydrogentank i høytrykkslagringsenheten, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel.

Les også

Nel og Yara skal gjøre «grønt» hydrogen billigere: – Vi må bare jage videre

– Vi er glade for å kunngjøre at stasjonene i Sør-Korea, Danmark og i stor grad i USA er tilbake i drift, mens vi har god fremgang med verifiseringsprogrammet i Europa, sier han.

Kostnadene i selskapet økte blant annet knyttet til undersøkelser og inspeksjoner av fyllestasjoner, opprydding, gjenoppbygging av hydrogenstasjonen i Sandvika og andre éngangskostnader. Sluttsummen avhenger av hva selskapet får dekket av forsikringen.

Selskapets brutto driftsresultat (ebitda) er på minus 72,6 millioner kroner, fra minus 20,6 millioner ett år før. Utenom Kjørbø-hendelsen er ebitda på minus 37,6 millioner kroner, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Rekordhøy ordrereserve

Selskapet melder også om at ordrereserven er på sitt høyeste noensinne, på 568 millioner kroner.

– Ordrereserven gir et solid fundament for andre halvdel av året og fremover, sier Løkke.

Nel meldte tidligere onsdag morgen om en kontrakt på to nye hydrogenstasjoner i Sør-Korea.

– Korea har et nasjonalt mål om mer enn 300 hydrogenstasjoner innen 2022, og vi er oppmuntret av å ha fått totalt ti kjøpsordre så langt i 2019, sier Løkke.

– Vi kan trygt si at vi har hatt et gjennombrudd i dette dynamiske og viktige markedet, sier han.

Les mer: Nel leverer sin første hydrogenstasjon i Asia: – Et gjennombrudd

Les på E24+

Børskommentar: Blir 2019 året der Nel får sitt gjennombrudd?

Ny tomt i Porsgrunn

Selskapet meldte også onsdag morgen at det har sikret seg en lokalisering for et nytt anlegg på Herøya i Porsgrunn for å utvide produksjonen. Ifølge presentasjonen av dagens kvartalstall gjelder det et eksisterende bygg på 15.000 kvadratmeter.

Porsgrunn Dagblad skriver at det er snakk om de tomme lokalene etter REC Solar.

Nel planlegger å produsere elektrolysører på til sammen 360 megawatt årlig i Porsgrunn. Ifølge Teknisk Ukeblad betyr det at investeringen i ny produksjon kommer her i stedet for den planlagte opptrappingen av anlegget på Notodden.

Selskapet har produksjon av elektrolysører på Notodden, som er drøye 70 kilometer unna. I Porsgrunn får Nel også nærhet til samarbeidspartneren Yara, som også har tung aktivitet på Herøya.

Selskapet opplyser at det på sikt skal være mulig å utvide produksjonskapasiteten i Porsgrunn til over 1.000 megawatt i året, noe som tilsvarer 454 av dagens elektrolysører på 2,2 megawatt.

Selskapet jobber for tiden med å utvikle neste generasjons elektrolysører som skal bli betydelig større. I samarbeid med Yara tester Nel ut en elektrolysør på fem megawatt i Porsgrunn som skal redusere utslippene fra ammoniakkproduksjonen.

Les mer: Nel og Yara skal gjøre «grønt» hydrogen billigere: – Vi må bare jage videre

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nel

Flere artikler

  1. Nels storkunde skal ha utstyr for 89 milliarder: – Tror fremtidig business kan tilfalle oss

  2. Venter på klarsignal for hydrogenstasjon: – Vi sitter hydrogenfast alle sammen

  3. Aksjegevinst i storkunden Nikola løfter Nel-resultatet

  4. Annonsørinnhold

  5. Nel-aksjen til værs etter ny Nikola-kontrakt

  6. Nytt mål for Nel: Skal gjøre grønt hydrogen mye billigere