Teslas fremtid

Tesla-analyse før kvartalstall: Må produsere 2,5 millioner biler i året for å forsvare markedsverdien

Siden 1. mars har Tesla blitt verdens mest verdifulle bilprodusent og levert flere biler enn ventet, samtidig som aksjen har steget 134 prosent. Det er bakteppet før elbilprodusenten åpner regnskapsbøkene onsdag kveld.

TALLSLIPP: Mye står på spill når Tesla legger frem kvartalstall.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Dermed er det ikke så rent lite i potten før Tesla-sjef Elon Musk kan presentere tallene «alle» venter på.

Før Tesla legger frem resultatene onsdag kveld venter analytikerne at selskapet kommer med et underskudd på 60 millioner dollar i andre kvartal, eller et justert resultat per aksje på −0,15 dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Inntektene er samtidig ventet å ende nær 5,3 milliarder dollar.

Tallslippet kommer etter at selskapet tidligere denne måneden la frem leveransestall for andre kvartal som var langt bedre enn analytikerne hadde lagt til grunn.

Les også

Tesla er verdt mer enn alle selskapene på Oslo Børs

Selskapet leverte i løpet av andre kvartal 90.650 biler, mot analytikernes anslag på 83.000 biler, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Tallene kom én dag etter at Tesla-sjef Elon Musk sendte en e-post til sine titusenvis av ansatte der han gratulerte med deres «fantastiske» innsats i «en så vanskelig tid», skriver CNBC.

Analyse: Må produsere 2,5 mill. biler

Tesla-aksjen har hatt et helt vanvittig år, med en oppgang på rundt 275 prosent siden nyttår. Bare fra inngangen til andre kvartal har oppgangen vært på 134 prosent.

Selskapet verdsettes nå til 290 milliarder dollar, tilsvarende 2.660 milliarder kroner. Det er mer enn noen annen bilprodusent i verden, og mer enn Toyota, Volkswagen og Hyundai til sammen, ifølge Bloomberg.

For å forsvare en markedsverdi på rundt 300 milliarder dollar vil Tesla være nødt til å produsere rundt 2,5 millioner biler i året innen 2025, ifølge en analyse fra JMP Securities, skriver Fortune.

Til sammenligning produserte Tesla i 2019 rundt 370.000 biler. For å kunne produsere 2,5 millioner biler i året er det ventet at mye av veksten vil måtte komme i Kina.

På bakgrunn av dette venter både analytikere og investorer på en oppdatering rundt etterspørselen i landet under onsdagens kvartalsrapport, ifølge Fortune.

Kan innfri S&P 500-krav

Den mest kuriøse detaljen i forbindelse med resultatet er kanskje nettopp at dersom Tesla leverer et overskudd i andre kvartal vil det, ifølge Business Insider, innfri kriteriene for å tre inn på den brede S&P 500-indeksen.

Dette trekkes av flere analytikere frem som en av årsakene til oppgangen i aksjen den senere tiden. Årsaken til dette er at når aksjer innlemmes i indeksen blir passive fond som er knyttet til indeksen nødt til å sikre seg en eksponering tilsvarende selskapets prosentvise andel av S&P 500-indeksens totale verdi.

I praksis betyr det at passive fond som vektes mot S&P 500, må sikre seg en større post i Tesla, da elbilprodusenten, om den kommer inn i indeksen, vil utgjøre om lag én prosent av den totale verdien til indeksen.

Les også

Gummihansker stiger mer Tesla

Analytiker åpner for at Tesla vil hente penger

Selv om mange er positive til aksjen er det også flere analytikere som roper varsku.

Før helgen skrev CFRA-analytiker Garrett Nelson at de ikke trodde aksjen «reflekterer de ulike risikoene» som er knyttet til historien. Dette dreier seg blant annet om at selskapet skal bygge flere nye fabrikker som analysebyrået tror vil dra ned kontantstrømmen betydelig de neste kvartalene.

– Dessuten ser vi på prisreduksjonen på Model Y som et rødt flagg, og ser potensial for en kapitalinnhenting gitt aksjens vanvittige oppgang, og noterer at Tesla utstedte aksjer i februar til 767 dollar per aksje, omtrent halvparten av dagens nivå, skrev Nelson i et notat fredag, ifølge Business Insider.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Teslas fremtid
  2. Tesla
  3. Elon Musk
  4. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Milepæl for Tesla: Overskudd i fjerde kvartal på rad

  2. Musk og Tesla-styret saksøkes for enorme bonusavtaler

  3. Tesla er verdt mer enn alle selskapene på Oslo Børs

  4. Sissener har tapt «to til tre prosent av fondet» på Tesla

  5. Tesla tas inn på S&P 500-indeksen: Blir største nykommer noensinne