Frykter uro i Europa: Flytter penger til USA

Finsk forvalter av 320 milliarder kroner flytter penger fra et Europa truet av uro til USA hvor det ventes vekst.

FLYTTER PENGER: Det finske pensjonsfondet Ilmarinen flytter mer penger til USA, der det ventes høyere vekst enn i Europa. Fondet forvalter over 300 milliarder kroner. Dette er fondets direktør, Timo Ritakallio.
Publisert: Publisert:

Pensjonsfondet Ilmarinen er en av Nordens største forvaltere, med en beholdning på rundt 320 milliarder kroner.

Nå er forvalterne bekymret for eurosonen, hvor kommende folkeavstemninger og valg kan skape ny uro i markedene. Derfor flytter fondet penger til USA hvor veksten ser noe mer lovende ut.

Det sier Ilmarinen-sjef Timo Ritakallio til Bloomberg.

– Vi holder øye med den geografiske dynamikken og har mer fokus på markedet i USA, og flytter bort fra eurosonen, sier Ritakallio til nyhetsbyrået.

Det er særlig innen gjeldspapirer (obligasjoner), eiendommer og infrastruktur at den finske forvalteren vender seg til USA, og i mindre grad innen aksjer. Men Ilmarinen vil øke sin totale eksponering mot USA, sier Ritakallio.

Les også

Europas andre valgthriller i helgen: Østerrike kan få EU-kritisk president

Mange valg

Grunnen til at USA ser noe mer lovende ut enn Europa, er blant annet tendensen til økt populisme og uforutsigbare politiske valg etter flere år med trange statsbudsjetter, høy arbeidsledighet og utfordringer med økt migrasjon etter krisen i Syria, skriver nyhetsbyrået.

Europa står overfor en rekke valg som kan komplisere det europeiske samarbeidet, inkludert søndagens folkeavstemning om reformer i Italia samt et presidentvalg i Østerrike. Deretter følger presidentvalg i Tyskland i februar og i Frankrike i april.

Les mer: Østerrike kan få EU-kritisk president

Mange institusjonelle investorer sliter med lav avkastning på grunn av lave renter globalt, og mange forsøker nye triks for å øke avkastningen, selv om dette kan innebære større risiko.

Les også

Italias gjeldsberg: – Bygger opp et press

Blant annet sa det norske oljefondet denne uken at det ønsker å øke sin aksjeandel til 75 prosent, fra 60 prosent i dag.

Lav vekst i Europa

Ilmarinen har hittil investert mindre i USA enn størrelsen på den amerikanske økonomien skulle tilsi, men endrer nå strategi i troen på at USA vil by på flere vekstmuligheter enn Europa.

Landets neste president Donald Trump har lovet å bruke mer penger og redusere skattene, noe som kan bidra til økt vekst.

Til sammenligning vil veksten i Europa trolig holde seg på et lavt nivå på mellom en prosent og 1,5 prosent i lang tid, ifølge fondet.

– Det har en veldig negativ effekt, sier Ritakallio.

Les også

– Bygger opp et press

Les også

Dette er de tre største farene for aksjemarkedet

Les også

Europas andre valgthriller i helgen: Østerrike kan få EU-kritisk president

Publisert: