Godterikjempe varsler dyrere sukkertøy - skylder på svak svenskekrone

Den svenske kronen har svekket seg så mye mot euroen at vi nå må betale mer for svensk sukkertøy, varsler godterikjempe.

DYRERE: Prisen på svensk godteri vil øke melder godterigiganten Cloetta.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Den svenske kronen har svekket seg mot euroen den siste tiden, og forandringen er så stor at svenske godteriprodusenter nå varsler dyrere godteri i tiden som kommer.

Det er børsnoterte Cloetta som varsler om prishoppet i sin kvartalsrapport denne uken, ettersom selskapet har seks av åtte godterifabrikker utenfor Sverige:

«Svekkelsen av den svenske kronen hadde en viss negativ påvirkning på kvartalet, og gitt den sterke nedgangen for den svenske kronen må vi gjøre prisøkninger i Sverige for å bøte på effekten. Det kommer nok til å ta litt tid før vi gjennomfører prisøkningen».

Fredag ettermiddag kostet en euro 10,52 svenske kroner.

Les også: Godterigiganter bruker «smutthull» i tollgrensen

Det var svenske Dagens Nyheter som først omtalte nyheten.

Ikke sikkert norsk godteri berøres

– For et år siden var den svenske kronen 9,5 mot euroen, og i dag er den på 10,4, så det er jo negativt for oss ettersom det meste vi kjøper til det norske og svenske markedet kommer fra EU, sier Cloettas informasjonsdirektør Jacob Broberg til E24.

Han viser til tall som sier at en 10 prosent svekkelse av den svenske kronen mot euro betyr 25–30 millioner svenske kroner i driftsresultat (EBIT).

Les også

Vil utfordre Kiwi, Rema og Extra – lanserer lavpris-matkasse

– Det er derfor vi må kompensere med prisøkninger, sier Broberg.

Cloetta er Norges største smågodt-leverandør etter at selskapet bladde opp 325 millioner svenske kroner på Candyking i 2017.

Til tross for at mye av godteriet som selges i Norge ofte kjøpes inn via Sverige, er det ikke sikkert norske priser settes opp, ifølge informasjonsdirektøren.

Det norske datterselskapet vil ikke snakke om priser.

– Jeg kan ikke kommentere om prisene våre til butikkene går opp eller ned, ettersom det er sensitiv informasjon, sier Cloettas Norges-sjef Jan Adolfsen.

Dagens Nyheter snakket med flere godteriprodusenter som også vil øke prisene grunnet valutasituasjonen, blant annet Candy People og Bubs som selger godteri i Norge.

– Hvert land har ulik tradisjon for prising ved valutasvingninger, men vår grunnleggende prisstrategi er å løfte prisene når råvareprisene øker, og senke prisene når råvarene er billigere, sier informasjonsdirektør Broberg.

Saken fortsetter under bildet.

INGEN FORVENTNINGER: Valutaanalytiker i Nordea Markets Joachim Bernhardsen sier markedet har lite eller ingen tro på det svenske markedet, og at forventningene er svært lave i tiden fremover.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

– Markedet tror ikke på Sverige

Valutaanalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier markedet ikke ser med stor optimisme på det svenske markedet.

– Den svenske kronen har sett en betydelig svekkelse siden begynnelsen av februar. Det er nok flere ting som er i spill, men det viktigste er nok inflasjonsbildet med en veldig «duete» Riksbank i Sverige, som går veldig motstrøms i forhold til andre sentralbanker internasjonalt når det dreier seg om å holde renten nede, sier Bernhardsen.


– Vi fikk bekreftet dette torsdag da Riksbanken fortsetter å utsette renteheving.
Til tross for dette, tror han Cloetta og andre svenske importører snart kan se lyset i enden av tunnelen.
– Samtidig som den svenske kronen kan fortsette å svekke seg noe mot euroen, tror vi at det veldig negative synet markedet har hatt på Sverige som helhet, gjør at det ikke skal mye til for at den svenske valutaen styrker seg fordi forventningene er så lave.
Samtidig sier Bernhardsen at selv om svenskekronen kan svekkes ytterligere, finnes det fremdeles muligheter for at den norske kronen styrker seg mer mot den svenske i favør av godterisultne nordmenn.
– Den norske kronen har styrket seg mye mot den svenske, opp mot nivåer vi ikke har sett siden 2016. Samtidig tror vi mye av potensial er tatt ut, men det finnes fremdeles et lite rom for ytterligere styrking.

Les også

Omkamp om avgiftsfritak for netthandel

Les også

Godterigiganter bruker «smutthull» i tollgrensen

Les også

Sukkeravgiften får skylden for dyrere påskegodteri

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Svensk krone

Flere artikler

  1. Svenske rentemøte kan svekke norske kroner

  2. Nest svakeste svenskekrone på over hundre år

  3. Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterkeste krone på to måneder

  6. Analytiker tror SD-seier kan svekke svenskekronen