Biltopp tatt for lønnsjuks

Tidligere Nissan-topp flyktet fra Japan tross reiseforbud

Nissans tidligere toppsjef Carlos Ghosn sier at han har rømt fra politisk forfølgelse i Japan. Advokaten benekter å være involvert i flukten til Libanon.

Carlos Ghosn under en pressekonferanse i Japan i mai 2012, da han fortsatt var toppsjef i Renault-Nissan.
 • NTB-DPA-AP
Publisert:

– Jeg er forbløffet, sier hans japanske advokat Junichiro Hironaka til pressen i Tokyo nyttårsaften.

Nyheten om at Ghosn plutselig befant seg i Beirut, er den siste tvisten i fortellingen om 65-åringens fall fra mektige lederstillinger i bilindustrien til japansk varetektsfengsel.

Den tidligere industritoppen har både fransk, brasiliansk og libanesisk statsborgerskap. I Beirut eier han en bolig, og Libanon har ingen utleveringsavtale med Japan. Etter planen skulle han om få måneder stilles for retten, blant annet for anklager om økonomisk utroskap.

– Jeg befinner meg i Libanon og vil ikke lenger være et gissel i en arrangert japansk rettsprosess hvor innrømmelse av skyld er forventet, rasismen er ubegrenset og hvor en blir nektet grunnleggende menneskerettigheter, sier Ghosn i en uttalelse tirsdag.

Sjokkbølger

Det er uklart hvordan 65-åringen klarte å forlate Japan, ettersom betingelsene for hans løslatelse mot kausjon, innebærer utreiseforbud. Libanesiske medier rapporterer at Ghosn ankom i privatfly fra Tyrkia til Libanon, hvor hans foreldre er født og hvor han tilbrakte mesteparten av sin barndom.

Ghosns brå avreise fra Japan regnes som nesten like dramatisk som pågripelsen på en Tokyo-flyplass i november 2018. Pågripelsen sendte sjokkbølger gjennom forretningsverdenen.

Ghosn ble blant annet siktet for å ha beriket seg selv gjennom mistenkelige pengeoverføringer fra Nissan, selskapet han ledet i to tiår.

Under overvåking

Han har konsekvent benektet alle anklager og hevder japanske myndigheter diktet opp siktelsen mot ham for å forhindre en tettere sammenslåing av de to selskapene Nissan og alliansepartneren franske Renault. Han var toppsjef i begge selskapene.

Etter pågripelsen fikk han sparken fra både Nissan og Mitsubishi Motors, før han selv sa opp som administrerende direktør og styreleder i Renault.

En anonym talsmann for den japanske påtalemyndigheten sier til japanske medier at de ikke vet hvordan Ghosn greide å forlate landet ettersom han var under overvåking.

I Japan bekrefter Ghosns advokater at de fortsatt har klientens tre pass.

– Jeg vet ikke engang om vi kan kontakte ham, sier Hironaka, som legger til at han fortsatt tror klienten er uskyldig.

– Kanskje han trodde han ikke kom til å få en rettferdig rettssak i Japan, legger advokatene til.

I uttalelsen som Ghosns representanter offentliggjorde fra Libanon tirsdag, lover forretningsmannen at han skal snakke med pressen neste uke.

Nektet kontakt med kona

Ghosn ble først satt i varetekt etter pågripelsen, men slapp ut mot kausjon, før han ble pågrepet igjen da siktelsen ble utvidet i april 2019. Han ble løslatt mot kausjon etter kort tid, men med flere restriksjoner.

Blant annet hadde han i flere måneder forbud mot å ha kontakt med sin libanesiske kone, og han kunne bare oppholde seg på bestemte områder i Japan.

– Kom inn i landet lovlig

Ifølge den libanesiske innenriksministeren Selim Jreissati kom Ghosn til landet lovlig. Han sier til libanesiske medier at Ghosn kom inn i landet med sitt franske pass og libanesisk ID-kort.

Jreissati sier at han tidligere har vært i kontakt med japanske myndigheter i et forsøk på å få Ghosn utlevert til Libanon, for å stilles for retten der.

Libanesiske sikkerhetsmyndigheter sier at siden Ghosn har ankommet landet lovlig, så har de ingen grunn til å ikke la ham slippe inn.

Les også

Nissans eks-sjef Carlos Ghosn skal ha rømt fra Japan

Les også:

Les på E24+

Hvem er Carlos Ghosn, og hvorfor er han i trøbbel?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Biltopp tatt for lønnsjuks
 2. Nissan
 3. Libanon
 4. Beirut
 5. Carlos Ghosn

Flere artikler

 1. Tidligere Nissan-sjef rømte fra Japan – skal ha blitt smuglet ut i instrumentkasse

 2. Amerikansk far og sønn for retten i Tokyo etter ellevill flukthistorie

 3. Nissans eks-sjef Carlos Ghosn skal ha rømt fra Japan

 4. Fransk arrestordre mot tidligere Nissan-sjef på rømmen

 5. Far og sønn dømt til fengsel for Ghosn-flukt