Børsdagen

Børsfallet fortsetter: Hovedindeksen ned 3,5 prosent

Alle aksjene på Hovedindeksen er i minus. Frykten for at coronaviruset skal spre seg globalt skaper uro i markedene.

Virusfrykt: 6. desember 2018 var sist Børsen endte ned mer enn 3 prosent. I dag går Børsen mot et lignende fall.

Håkon Mosvold Larsen
 • Eivind Bøe
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Børsen faller kraftig mandag, og nedgangen tiltar samtidig som antallet smittede av coronaviruset utenfor Kina øker.

Hovedindeksen er ved 12.30-tiden ned hele 3,61 prosent til 902,89 poeng. Alle aksjene som er innlemmet i indeksen er ned.

Ikke siden 6. desember 2018 har Børsen avsluttet dagen ned mer enn 3 prosent. Den gang endte Hovedindeksen ned 3,75 prosent.

Samtidig er Hovedindeksen nå på vei mot sitt største poengfall noensinne, ifølge Infront TDN Direkt.

Oljekjempen Equinor er ned 4,98 prosent og er den aksjen på Børsen som tynger mest.

Nordsjøoljen brent, som brukes som en referanse for oljehandel globalt, er ned 4,05 prosent til 56,08 dollar fatet. Nedgangen kommer etter at spredning av coronaviruset utenfor Kina har gjort at investorer frykter redusert oljeetterspørsel, skriver Reuters.

Bankkjempen DNB trekker også nedover og faller 1,91 prosent. Ellers er aluminiumskjempen Hydro ned 6,32 prosent, gjødselaksjen Yara ned 1,96 prosent og telekomaksjen Telenor ned 1,70 prosent.

Børsras i Europa

Virusfrykten sprer seg i Europa. Milano-børsen faller kraftig fra start etter at landet gjennom helgen har innført en rekke restriksjoner og avlyst en rekke sportsarrangementer.

Utviklingen kommer etter at italienske myndigheter de siste dagene har innført stadig strengere restriksjoner for å bekjempe utbredelsen av coronaviruset.

Italia er det landet utenfor Asia som foreløpig er hardest rammet av coronaviruset. Søndag ettermiddag var 130 personer smittet, og tre personer bekreftet omkommet. Flertallet av tilfellene er i Lombardia-regionen nord i landet.

Landet er også det første europeiske landet som bekrefter at egne statsborgere er død av viruset covid-19.

På de øvrige europeiske børsene er det også tidvis kraftige fall i åpningen mandag. Den brede Stoxx Europe 600-indeksen er ned 3,61 prosent ved 12.30-tiden.

Slik er utviklingen på de europeiske børsene kort tid etter åpning:

 • FTSEMIB i Milano raser 4,58 prosent
 • DAX i Frankfurt faller 3,67 prosent
 • FTSE100 i London faller 3,27 prosent
 • CAC40 i Paris faller 3,72 prosent
 • IBEX35 i Madrid faller 3,42 prosent

På de nordiske børsene preges også dagen av børsfall:

 • Stockholmsbørsen er ned 3,70 prosent
 • København-børsen faller 3,14 prosent
 • Helsinki-børsen faller 2,90 prosent

Seoul-børsen falt 3,9 prosent

Meglerhusene spådde nedgang fra start på Oslo Børs. DNB Markets trodde Børsen åpnet ned 1,1 prosent, og Nordnet spådde et fall på 1,4 prosent etter «bekymringsfull økning i smittetilfeller utenfor Kina».

– Coronaviruset har økt i omfang utenfor Kina gjennom helgen, noe som skremte investorene i Asia mandag. Sør-Korea, der syv har dødd av viruset, har hevet krise-nivået til høyeste nivå, skriver analytiker Roger Berntsen i Nordnet i en oppdatering.

– Det ligger i kortene at dette vil gi ytterligere negative konsekvenser for veksten i regionen, samt verdensøkonomien. Oljeprisen, som på mange måter er en «temperaturmåler» på nettopp verdensøkonomien er kraftig ned fra nivåene i forrige uke, skriver Berntsen.

Børsfallet er bredt i Asia. Kospi-indeksen på Seoul-børsen i Sør-Korea endte ned 3,87 prosent mandag. Sør-Korea har sett en 20-dobling av smittede de siste fem dagene.

Flaggskipet i Sør-Koreas økonomi, Samsung, var ned 4,05 prosent. Samsung meldte lørdag om et tilfelle av coronavirus ved et av selskapets anlegg i Sør-Korea, noe som resulterte i en nedstengning, ifølge Reuters.

Gullprisen stiger

I USA ser det ut til å bli et tungt fall mandag. Amerikanske futures indikerer et fall på opp mot tre prosent når børsene åpner senere i ettermiddag.

Gullprisen stiger 2,40 prosent til 1.682,4 dollar per unse, viser tall fra Infront. Prisen er på det høyeste på mer enn syv år. Gull ses tradisjonelt på som en trygg havn når det stormer i markedet, slik som nå.

– Markedene vil trolig vise ekstrem forsiktighet i møte med global spredning av coronaviruset. Dette er ikke lenger bare et Asia-problem, sier ING-økonom Robert Carnell ifølge Financial Times.

Carnell legger til at traderne vil følge tett med på europeiske tiltak for å begrense epidemien de neste dagene.

Aksjemarkedene, som i USA nådde rekordnivåer i forrige uke, «våkner sakte opp til faktumet om at noe er galt», sier han.

Markedsuroen har nådd rentemarkedet. Renten på USAs statsgjeld med tiårs løpetid faller til 1,39 prosent, som er det laveste siden 2016. Renten med 30 års løpetid var fredag på det laveste noensinne, noe Nordea Markets påpeker i sin morgenrapport.

Renten på en obligasjon faller generelt når prisen på obligasjonen stiger, slik den gjør i dag når investorer flykter fra mer risikable verdipapirer til sikrere investeringer som amerikansk statsgjeld.

Kronen svekkes

Den norske kronen svekkes med markedsuroen, mot både dollar og euro mandag. Mot dollaren er kronen svekket med 0,92 prosent eller ni øre, og mot euroen er svekkelsen på 0,69 prosent eller syv øre. Dollaren koster nå 9,37 kroner, mens euroen ligger på 10,14 kroner.

Nordea Markets tror situasjonen i markedet blir verre før den blir bedre. Det kan bety ytterligere press på kronen.

«Det taler for et fortsatt ruglete aksjemarked. Og med et ruskete aksjemarked, press ned på oljeprisen og svakt risikosentiment er vi avventende til kronen også», skriver Nordea i en morgenrapport.

«Minste motstands vei ser ut til å være i retning av svakere krone den nærmeste tiden. For EUR/NOK betyr nok det at nivåer opp mot 10,20, potensielt høyere skal testes igjen.

Les også

Asiatiske børser faller bredt etter økt virusfrykt

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Aksjelive
 3. Oslo Børs
 4. Globalt børsfall
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Seoul-børsen falt nær fire prosent – bred nedtur i Asia

 2. Oslo Børs pustet ut etter mandagens virusfall

 3. Oslo Børs avslutter dagen ned etter en liten opptur

 4. Annonsørinnhold

 5. Sterk dag på Oslo Børs til tross for nytt dramatisk oljeprissjokk

 6. Tokyo-børsen faller kraftige 3,3 prosent