Sjefstrateg om børskjempenes første kvartal: – Tallene er dårlige, men bedre enn ventet

Når de fleste av børskjempenes er i mål med sine tallslipp for første kvartal er fasiten bedre enn fryktet, ifølge DNB Markets. Sjefstrateg Peter Hermanrud mener det fortsatt er «dårlige tall».

GREI START: Telenors Sigve Brekke, DNBs Rune Bjerke og Equinors Eldar Sætre har lagt bak seg første kvartal i 2019. Starten på året ble bedre enn ekspertene så for seg.
Publisert: Publisert:

Etter en hektisk måned har nå de fleste selskapene på Oslo Børs levert sine resultatrapporter for årets første kvartal.

Store selskaper som Equinor, DNB og Telenor har alle vært i ilden, i det som var ventet å bli en runde med resultatfall for børsselskapene,

I forkant av tallslippene hadde aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets hentet inn estimater fra Bloomberg og regnet på markedets forventninger.

De viste at analytikerne ventet at inntjeningen ville krympe sammenlignet med fjorårets første kvartal, spesielt på grunn av store negative bidrag fra Hydro og Telenor.

E24 (+): Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen

Bedre enn fryktet

Med mye av fasiten i hånd regner Harper seg frem til at inntjeningen ble bedre enn fryktet, ifølge et notat torsdag. Det inkluderer 39 selskaper, som står for 87 prosent av verdiene i hovedindeksen.

  • Samlet sett er driftsresultatet opp 1,1 prosent fra første kvartal i fjor, og 2,2 prosent bedre enn ventet, noe som skyldes utviklingen i Equinor, ifølge notatet.
  • Hvis man holder Equinor utenfor falt derimot det samlede driftsresultatet med 3,7 prosent i perioden, og var 7,1 prosent under forventningene.
  • Samtidig har omsetningen samlet sett vært omtrent uendret for Oslo Børs-selskapene.
Les også

DNO vil mer enn doble investeringsbudsjettet til 3,8 mrd.

Equinor, det desidert største selskapet på Børsen, la frem sin kvartalsrapport i starten av mai.

Som ventet førte lavere olje- og gasspriser til at inntekter og driftsresultat ble lavere enn samme periode i fjor – en utvikling som også har preget tallene til andre oljeselskap på starten av 2019.

Oljeselskapet klarte likevel å levere bedre inntjening enn analytikerne hadde sett for seg, og det justerte resultatet etter skatt økte fra fjorårsperioden.

Børskommentar (+): Hvis shorterne tror på oppkjøpsryktet kan Norwegian stige mye

– Må ikke ta helt av

Mye av den samme konklusjonen kommer Peter Hermanrud frem til. Ifølge sjefstrategen i Sparebank 1 Markets ligger det an til at de samlede resultatene på Oslo Børs blir fem-seks prosent bedre enn ventet.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

– Tallene er bedre enn det man hadde ventet rett før resultatsesongen. Det var ventet veldig dårlige tall.

– Og det er fortsatt dårlige tall selv om de var bedre enn ventet. Man må ikke ta helt av her, sier Hermanrud til E24.

De to viktigste bidragsyterne i positiv retning er Equinor og Telenor, fordi disse to selskapene leverte vesentlig bedre resultater enn det som var ventet rett før resultatsesongen startet, ifølge Hermanrud.

Les mer: Telenor slår forventningene

– Vi står på vippen

Samtidig har analytikerkorpsets prognoser for årets resultater fra selskapene på Oslo Børs steget i det siste, blant annet på grunn av oljeprisen, ifølge Hermanrud.

I spotmarkedet handles nå nordsjøoljen for 72,7 dollar per fat, mens prisen var på 54 dollar fatet ved årsskiftet.

Sjefstrategens syn på markedet innebærer en «svak undervekt» på Oslo Børs.

– Vi står litt på vippen nå. Det er relativt svak økonomisk vekst og vi er sent i syklusen, og det er relativt dyrt. Handelskrigen kan være en sånn ting som vipper oss over kanten.

BEDRE ENN FRYKTET: Resultatene fra Oslo Børs-selskapene har slått forventningene, men utenom Equinor ble det svakere, ifølge DNB Markets.
Les også

Forvalter tror Nel surfer på grønn bølge: Aksjen nesten doblet siden nyttår

Les også

Kraftig laksefall på svake Lerøy-tall

Les også

– Svært tilfredsstillende at prinsippene om lov og rett har vunnet fram

Publisert:

Her kan du lese mer om