Slakter norsk bistand

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim får passet sitt påskrevet.

Zambisa Moyo: Økonom som mener Norge bør kutte bistand og heller investere.
  • Karoline Flåm
Publisert:

- Kutt bistanden, og invester heller oljefondet deres i Afrika.

Slik lyder det krystallklare budskapet fra den internasjonalt anerkjente økonomen og bistandkritikeren Dambisa Moyo.

Hun møtte idag miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) i Litteraturhuset, til debatt om bistandspolitikk.

- Gjør vondt verre

- Dere burde spørre Solheim hvorfor han holder fast på sin modell, og ikke heller investerer mer av oljefondet i Afrika. Det ville gi vekst, det ville gi resultater, sier Moyo til e24.

- Bistandspolitikken fungerer ikke. Tvert i mot, den gjør vondt verre, legger hun til.

Moyo, som selv er født og oppvokst i Zambia, har en har doktorgrad i økonomi fra Oxford University og en master fra Harvard University. Hun har jobbet både i Verdensbanken og i finansinstitusjonen Goldman Sachs.

Korrupsjon og avhengighet

Nylig ga hun ut boken ”Dead Aid: Why aid is not working and how there is a better way for Africa”.

- Bistand er medvirkende til Afrikas mange "failed states". Se bare på korrupsjonen det fører med seg. Og se hvordan statene gjør seg avhengig av bistand – uten at giverlandene en gang har satt en sluttdato for pengestrømmen, sier Moyo.

Norge vil i 2009 gi over tyve milliarder kroner til bistand, internasjonale organisasjoner og nødhjelp. Bare til Afrika alene vil Norge yte 2,8 milliarder kroner i ren bistand.

- Bruk oljefondet

Moyo mener Norge burde tenke annerledes: Invester større deler av oljefondet i Afrika, er økonomens oppfordring.

- Det finnes store muligheter i Afrika, og ikke bare innen energi. Se på telekommunikasjon og mulighetene i mobilmarkedet, legger hun til.

Handel, utenlandske investeringer, tilgang på privat kapital, mikrofinans - listen er lang over tiltak som vil fungere langt bedre enn bistand, ifølge Moyo.

- Solheim uenig

- Moyo har mye vettug kritikk, særlig når det gjelder faren for at land kan bli avhengige av bistand. Dette er en kritikk og en oppfatning som jeg deler, sier utviklingsminister Erik Solheim til e24.

Han erkjenner også at bistand kan føre med seg korrupsjon.

- Absolutt. Men det finnes også mye korrupsjon innen business. Og det er ingen som mener vi bør stanse med business av den grunn, sier Solheim.

I begynnelsen av april skrev Dagens Næringsliv at utenriksdepartementets korrupsjonsvarslingstjeneste i løpet av et drøyt år har mottatt hele 83 tips. Svært mange av tipsene handler om misbruk av bistandspenger. Det siste året skal politiet ha vært involvert i syv av departementets korrupsjonssaker.

Vil til Afrika

Han mener Moyo tar feil når hun hevder privat kapital og finansmarkedene kan bidra med pengene som bistanden nå står for, og står fast ved at bistand vil måtte spille en sentral rolle i mange utviklingsland i mange år fremover.

Men å investere mer av oljefondet i Afrika syns han er en god ide.

- Det er en veldig spennende tanke, som jo også Kristin Halvorsen har vært inne på. Men dette må bli i tillegg, ikke i stedet for bistand, sier Solheim.

Les også:

Les andre økonominyheter på e24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Oljefondet til Afrika

  2. Drar på Afrika-turné

  3. Flertallet av Frp-velgerne positive til bistand

  4. - Norge må investere mer i korrupte land

  5. Krass bistandskritikk fra Kosmo