Boeing-ansatte følte seg presset til å godkjenne fly

Interne spørreundersøkelser fra den amerikanske flyprodusenten avslører varsler fra ansatte.

Ansatte ved Boeing har gitt Kongressen tilgang til en tre år gammel spørreundersøkelse som avslører stress og dårlig tid hos ansatte.
Publisert: Publisert:

En tre år gammel internundersøkelse fra Boeing viser at en av tre ansatte ved som jobbet med 737 MAX-flyene følte seg et press fra overordnede til å godkjenne sikkerhetsmekanismer på flere kommersielle fly. I undersøkelsen er arbeidsmengde og stram timeplan oppgitt som årsak til presset.

I den amerikanske kongressens etterforskning av ledelsen i Boeing kom det fram at flere ansatte skal ha følt seg presset til å godkjenne systemer som ikke var klare. Dette melder Wall Street Journal.

Bygger og godkjenner

I flere tiår har det amerikanske luftfarttilsynet (FAA) gitt Boeing-ansatte ansvaret med å godkjenne flyene de selv produserer. Denne dobbeltrollen kan vise seg å være problematisk for den amerikanske flyprodusenten i de kommende høringene.

– Vi kan ikke akkurat se ansvarliggjøring, og vi må se om dette går dypere i selskapets kultur.

Dette sier lederen for transportkomiteen i Representantenes hus, Peter DeFazio, i et intervju med Wall Street Journal da han uttrykket mistillit til Boeing-ledelsen.

Første topp har gått av

I går meldte Boeing at sjefen for kommersielle flyvninger Kevin McAllister går av. McAllister er den første av Boeing-toppene som forlater selskapet, etter det som kan beskrives som en krisetid.

I den offisielle pressemeldingen opplyser selskapet at det er avdelingslederen for globale tjenster Stan Deal, som tar over etter McAllister.

– Problematisk for Boeing

– Uregelmessighetene som har kommer frem i forbindelse med utvikling og sertifisering av Boeing 737 MAX er problematisk for Boeing, både for selskap og merkevare, sier flyanalytiker og konsulent Hans Jørgen Elnæs.

Han forteller at flyprodusenten opplever en turbulent periode, så er ikke fremtiden for Boeing håpløs.

– Boeing har i svært mange år vært anerkjent som den ledende produsenten av sivile passasjerfly med en meget sterk og verdenskjent merkevare.

Han forteller også at 737 Max på bakken ikke betyr undergang for Boeing, ettersom selskapet er involvert i både romfart og forsvar.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener at Boeing fortsatt har mye å gå på.

Dennis Muilenburgs avgang

12. oktober ble konsernsjef Dennis Muilenburg i Boeing fratatt vervet som styrets leder etter de to dødsulykkene. Eksperter og kommentatorer har stilt seg undrende til hvorfor han får fortsette som administrerende direktør.

Elnæs mener derimot at dette ikke er rart.

– Muilenberg har ingen grunn til å gå av så lenge han har styrets, eierne og FAA sin tillitt.

Muilenburgs dobbelrolle som adm.dir og styreleder vil bli gransket av den amerikanske kongressen neste måned.

Skal granske ukultur

Den 30. oktober må Boeing-sjef Dennis Muilenburg forklare seg for Kongressen i forbindelse med de to dødsulykkene i desember i fjor og mars i år. Senatets transport- og infrastrukturkomité vil benytte anledningen til å belyse hvorvidt det finnes en ukultur i selskapets kjerne.

Les også

Medier: Boeing-ansatte skal ha villedet om Max-flyene

Dødsulykkene

346 mennesker mistet livene sine i to ulike 737 Max 8-ulykker, som årsak av at pilotene i begge flyene mistet kontrollen over MCAS-systemet på grunn av feilaktige signaler. Dette er en av konklusjonene i en rapport fra National Transportation Safety Board (NTSB).

Boeing-aksjen fortsetter å stupe etter at to av selskapets ansatte innrømmet på torsdag å ha villedet det amerikanske luftfarttilsynet (FAA) om sikkerhetssystemet på 737 MAX-flyene.

Les også

Boeing bytter styreleder etter ulykker

Publisert: