Blandet på Asia-børsene før handelssamtaler

USA tar menneskerettighetsgrep mot Kina på et svært ugunstig tidspunkt for aksjemarkedet. «Timing is everything», sier økonom.

Eugene Hoshiko / AP
Publisert:,

Usikkerhet om forholdet mellom USA og Kina preger aksjemarkedene, og de asiatiske børsene var blandet onsdag.

Slik så det ut i regionen Asia-Stillehavet:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,61 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,81 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,39 prosent
  • STI i Singapore ned 0,67 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,71 prosent

Seoul-børsen var stengt som følge av offentlig helligdag.

Verdens to største økonomier skal i toppmøter i Washington torsdag og fredag, i et nytt forsøk på å hamre ut en avtale for å løse den langtekkelige handelskonflikten som rammer veksten i verdensøkonomien.

Men amerikanske menneskerettighetsgrep mot Kina har økt tvilen om hvorvidt det vil komme noe som ligner en avtale i løpet av uken.

USA har innført visumrestriksjoner på offentlig ansatte kinesere for å presse Kina til å stoppe undertrykkelsen av muslimske minoriteter i Xinjiang. Dagen før svartelistet USA 28 kinesiske selskaper som Washington mener bryter rettighetene for minoritetsgruppene.

Kina svarer men å si at USA bør slutte å blande seg inn i landets interne anliggender, og fjerne de relevante selskapene fra listen så fort som mulig, ifølge finansdepartementet, skriver CNBC.

ING-økonom Robert Carnell forklarer til Financial Times at USA kan insistere på at de to feltene handel og menneskerettigheter er separate felter, og at det er vanskelig å argumentere mot dette synet, men «timing» er likevel alt.

– Den siste utviklingen kan ikke anses å bidra til bedre utsikter for en handelsavtale, uansett størrelse, sier Carnell til FT.

Oljeprisen faller

Oljeprisen rammes også av mer handelstvil som følge av utsikter til lavere etterspørselsvekst. Fullere oljelagre enn ventet presser i tillegg prisen ned.

Råoljelagrene i USA gikk opp 4,1 millioner fat til 422 millioner fat i forrige uke, viste tall fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) tirsdag. Analytikerne hadde ventet en økning på 1,4 millioner fat, ifølge en rundspørring gjort av Reuters.

I ettermiddag kommer det tall fra det amerikanske energidepartementet (EIA).

Prisen på nordsjøolje er ned 0,24 prosent til 57,99 dollar fatet, mens amerikansk lettolje er ned 0,25 prosent til 52,43 dollar.

Les mer:

Handelsuro preger børsene før USA og Kina møtes til nye toppmøter torsdag og fredagING-økonom: Menneskerettighetsgrepene hjelper ikke for handelssamtalene (for abonnenter)Rykter om investerings-nei sendte ned Kina-selskaper