Bedre fra Frontline, men fortsatt tungt tankmarked: – Noe lettelse

John Fredriksen-rederiet gjorde helomvending til minusresultat for 2021, som ble et år uten utbytte for aksjonærene.

Frontline-sjef Lars Barstad. John Fredriksen er dominerende aksjonær i tankrederiet, som har en markedsverdi på rundt 14 milliarder kroner.
Publisert:

Oljefraktrederiet Frontline legger torsdag frem tallene for fjorårets fjerde kvartal, som viser at inntjeningen var bedre enn året før, men ikke nok til å unngå et tap for 2021 som helhet.

  • Resultatet etter skatt landet på 19,8 millioner dollar, mot minus 9,2 millioner dollar i samme periode året før.
  • Inntektene endte på 213 millioner dollar, mot 175 millioner dollar i samme periode året før.
  • For hele fjoråret endte resultatet etter skatt på minus 11 millioner dollar, langt svakere enn pluss 413 millioner dollar i 2020.

Frontline-styret har besluttet at det ikke skal betales utbytte for fjerde kvartal, slik det også endte med i de foregående kvartalene i fjor.

Les på E24+

Slik navigerer spesialistene blant shippingaksjene

– Noe lettelse

Toppsjef Lars Barstad kommenterer kvartalet slik:

– Fjerde kvartal ga tankskipseiere noe lettelse. Et sesongmessig hopp, i lys av at den nordlige halvkule forberedte seg for vinter, materialiserte seg, riktignok til en noe moderat grad. Ratene steg markant, men det var fra de laveste nivåene det siste tiåret.

For første kvartal er 58 prosent av tilgjengelige dager for selskapets veldig store tankskip (VLCC) sluttet til en TCE-rate på rundt 21.300 dollar per dag.

65 prosent av tilgjengelige dager for tankskip av typen Suezmax er sluttet til en rate på rundt 19.600 dollar per dag for første kvartal. I tillegg er rundt 56 prosent av tilgjengelige LR2-dager sluttet til en rate på om lag 18.800 dollar per dag.

For i år anslår Frontline at «cash break-even»-nivået til VLCC-skipene, altså det som må til for å gå i null på frakten, vil være på rundt 22.700 dollar per dag. For Suezmax-skipene LR2-skipene er det på henholdsvis 18.900 og 16.000 dollar per dag.

– Burde se en positiv reaksjon

Pareto Securities trekker i en oppdatering frem at de tror at markedet fryktet svakere tall og at guidingen for første kvartal også er positiv.

– Vi burde se en positiv reaksjon i dag, også hjulpet av visse meldinger fra i går natt om at en Iran-avtale er nærmere, skriver meglerhuset.

Frontline-aksjen stiger rundt 2,6 prosent til kurs 68,9 kroner torsdag formiddag.

Pareto Securities har et kursmål på 78 kroner.

Analytiker Anders Karlsen i Kepler Cheuvreux ventet svake tall for fjorårets fjerde kvartal.

– Tankmarkedet lider fremdeles av lav aktivitet som fører til svake rater, og vil basert på våre forventninger også prege første kvartal. I oljemarkedet er det fremdeles uklart når ting vil snu, men det er mye som peker i retning av at etterspørselen etter frakt av olje vil bedre seg i løpet av året, sier han.

Analytiker Lars Bastian Østereng i Arctic Securities ventet også en svak rapport.

– Enda et svært krevende kvartal. Det har rett og slett vært for mange skip og for få laster – et problem som har holdt ratene nede helt siden starten av pandemien, sa han om forventningene sine i forkant av tallslippet.

Les også

Advarer om betydelig shipping-uro i år: – Enda høyere risiko

Les også

Golden Ocean tjente 1,8 milliarder i fjerde kvartal: – Solid rapport

Utsatt opptur

2021-tallene gjenspeiler et begredelig tankmarked.

Slik har det vært helt siden produksjonskuttene fra oljegrupperingen Opec og samarbeidsland på grunn av coronakrisen våren 2020.

Situasjonen er i stor kontrast til vinteren 2020, da nivået lå på over 300.000 dollar per dag – på grunn av priskrig på olje.

Flere analytikere, investorer og rederier har det siste halvår øynet en opptur på starten av 2022. Disse har imidlertid bommet tungt, med rater i spotmarkedet som tidvis har vært på det laveste noensinne på visse nøkkelruter.

Manges forventninger er nå blitt dyttet til årets andre halvår, ifølge oppdateringer fra analytikere og uttalelser fra investorer.

Les også

Resultathopp for Flex LNG, men nå tynger Ukraina-uro fraktmarkedet

– En av de verste resultatsesongene

Arctic Securities snudde nylig til en kjøpsanbefaling overfor kundene på tanksektoren.

– Timing er alltid vanskelig, men vi tror på et vendepunkt i tankmarkedet i løpet av 2022. Oljeetterspørselen er snart tilbake på nivåene fra før pandemien, og 2022 er året da oljeproduksjonen følger etter. Dette vil, alt annet likt, føre til sårt tiltrengt økning i volumene da produksjonsøkningene i all hovedsak kommer fra eksportorienterte regioner, sa analytiker Østereng til E24 tidligere denne uken.

– Men forventer ikke en umiddelbar forbedring i rater før i andre halvår. Derfor anbefaler vi kundene våre å holde seg til selskapene som ikke er så sensitive til timing – fra et likviditetsperspektiv – og vi mener at Frontline faller i den kategorien, la han til.

Hedgefondsjef og tidligere shippinganalytiker Joakim Hannisdahl uttalte nylig at han holder seg unna tankaksjer.

– Selv om utsiktene er lyse fra fjerde kvartal 2022, så virker det ikke attraktivt å ta et veddemål på sektoren på dagens prising når det er historisk lav inntjening, midt i en de verste resultatsesongene.

Publisert:
Gå til e24.no