Milliardærene

Elon Musk selger Tesla-aksjer for 43 milliarder kroner

Tesla-gründeren har solgt aksjer for første gang siden 2016. Salget kommer etter Twitter-følgerne hans sa ja til aksjesalg i helgen.

  • Martin Hagh Høgseth
  • Eivind Bøe
Publisert:

Oppdatering: Dokumenter sendt til USAs finanstilsyn viser at Musk har solgt aksjer for i alt 5 milliarder dollar i løpet av tre dager denne uken. Musk utøvde opsjoner mandag, før han solgte aksjer samme dag og de to påfølgende dagene. Det skriver flere amerikanske medier, deriblant Wall Street Journal. Beløpet tilsvarer 43 milliarder kroner.

Verdens rikeste mann, Elon Musk, har solgt aksjer i elbilselskapet Tesla, viser ferske dokumenter sendt til det amerikanske finanstilsynet, natt til torsdag norsk tid.

Musk solgte mandag rundt 934.000 aksjer i selskapet. Totalt var salget på rundt 1,1 milliarder dollar, tilsvarende 9,5 milliarder kroner.

Dette er første gang siden 2016 elbilgründeren selger aksjer i selskapet.

«Salget av aksjer ble gjort utelukkende for å tilfredsstille den rapporterende personens (Elon Musk red.anm.) skattetrekksforpliktelser knyttet til utøvelse av aksjeopsjoner for å kjøpe 2 154 572 aksjer», heter det i meldingen.

Dette betyr at Musk selger aksjene for å kunne betale skatten han påføres ved å utløse aksjeopsjoner. Han ble tilbake i 2012 tildelt en stor mengde opsjoner til å kjøpe aksjer for 6,29 dollar, som har utløpsdato i august neste år, ifølge Bloomberg.

Ifølge salgsmeldingen er mandagens transaksjon gjort i henhold til en plan som ble lagt allerede 14. september. Det er vanlig blant amerikanske direktører å selge aksjer via slike planer for å unngå å havne i situasjoner der man kan anklages for innsidehandel, skriver Bloomberg.

Les også

Twitter-brukere stemte for Musks milliardsalg: Norsk investor er ikke bekymret

Twitter-avstemning

Lørdag kveld spurte Musk følgerne sine på Twitter om han skulle selge 10 prosent av aksjene i selskapet.

– Det har vært mye snakk om at urealisert gevinst på aksjer er en måte å omgå skatt på, så jeg foreslår å selge ti prosent av mine Tesla-aksjer, skrev Musk på Twitter, i et stikk til president Joe Bidens plan om å skattlegge milliardærene i USA.

Da avstemningen dagen etterpå var gjennomført hadde 57,9 prosent stemt for salg av aksjene. Musk svarte da at han var hadde vært forberedt på begge utfall.

Selv om Musk la en plan for salg av aksjer allerede i september, er det ikke kjent om han ville solgt aksjene mandag uansett utfall av avstemningen. Slike salgsplaner inneholder gjerne en rekke vilkår, som må oppfylles for at planen gjennomføres. Disse trenger ikke å offentliggjøres, ifølge Bloomberg.

Etter Twitter-stuntet i helgen falt Tesla-aksjen kraftig mandag og tirsdag. Totalt ble 1.700 milliarder kroner barbert bort fra selskapets markedsverdi.

Onsdag var stemningen derimot langt bedre. Aksjen steg rundt fire prosent i ordinær handel. Etter at det natt til torsdag ble kjent at Musk har solgt noen aksjer, steg aksjen ytterligere 2,6 prosent i etterhandelen, før den stengte klokken 02.00.

Les også

Musk åpner for å bruke to prosent av formuen på å bekjempe sult

Verdens rikeste

Elon Musk er regnet som verdens rikeste person, etter at Tesla-aksjen har steget mer enn 1.100 prosent siden inngangen til 2020.

Bloombergs milliardærindeks beregner natt til torsdag at han har en formue på 299 milliarder dollar, tilsvarende 2.585 milliarder kroner.

Rundt 60 prosent av den anslåtte formuen stammer fra aksjer Musk har i Tesla. Dette er dermed i praksis papirverdier, og ikke kontanter som kan benyttes fritt.

Etter mandagens transaksjon har Musk fremdeles kontroll på over 170 millioner Tesla-aksjer, ifølge CNBC. Dermed ligger det an til at han vil selge flere aksjer, dersom han skal gjennomføre Twitter-følgernes ja til at han skal selge 10 prosent av beholdningen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Milliardærene
  2. Tesla
  3. Elon Musk

Flere artikler

  1. Elon Musk selger Tesla-aksjer for enda en milliard dollar

  2. Medier: Elon Musk granskes etter aksjesalg

  3. Elon Musk fortsetter å selge seg ned i Tesla for milliardbeløp

  4. Musk lar Twitter avgjøre milliardsalg av Tesla-aksjer

  5. Aksjefall for Tesla på Wall Street