Petronor-sjef og én annen mann siktet for grov korrupsjon
Økokrim har siktet to menn for grov korrupsjon etter onsdagens razzia hos Petronor. Begge personene nekter straffskyld.
Torsdag ettermiddag ble de to fremstilt for fengsling. Dommeren besluttet at de begge kan holdes varetektsfengslet i inntil en uke, frem til lille julaften.
Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel i 10 år.
Begge nekter straffskyld.
Petronor opplyste torsdag morgen at toppsjef Knut Søvold var blant de pågrepne i saken.
Søvold sier selv til E24 at han stiller seg uforstående til siktelsen. Han kommenterte dette raskt, før retten ble satt i ettermiddagens fengslingsmøte.
«Selskapet har blitt informert om at administrerende direktør i Petronor E&P, Knut Søvold, er en av personene som har blitt pågrepet som en del av myndighetenes etterforskning for å innhente informasjon som kan bekrefte eller avkrefte en mistanke om et straffbart forhold», skriver selskapet i en melding torsdag morgen.
I en melding torsdag ettermiddag skriver Økokrim at etterforskningen er knyttet til prosjekter i Afrika. Hvilke prosjekter, og i hvilket land nevnes ikke. Petronor har virksomhet utenfor Afrikas vestkyst, i Kongo-Brazzaville (Brazzaville), Gambia, Guinea Bissau, Nigeria og Senegal.
Hverken Petronor eller andre selskaper er siktet.
«Etterforskningen er i en tidlig fase, og vi har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt», skriver Økokrim.
Ny toppsjef: – Samarbeider med politiet
Selskapet har konstituert Jens Pace som midlertidig toppsjef med umiddelbar virkning. Til E24 skriver Pace at selskapet ikke har blitt informert om at det er mistanke mot Petronor.
– Fra det selskapet kjenner til, er bakgrunnen siktelse mot individer, og selskapet har ikke blitt informert om noen mistanke mot selskapet som sådan. Spørsmål om anklagene bør rettes til Økokrim.
– Selskapet vil fullt ut samarbeide med politiet for å tilrettelegge for en effektiv gjennomføring av etterforskningen, sier Pace.
Pace svarte ikke på spørsmål om Søvold var kjent med dagens børsmelding fra selskapet.
Økokrim-razzia
Det understrekes at selskapet samarbeider med myndighetene for å bidra til en effektiv gjennomføring av etterforskningen.
Søvold har vært administrerende direktør i Petronor E&P siden mars i fjor.
«For å sikre at selskapets drift tas hånd om på en god måte, har styret konstituert Jens Pace som midlertidig toppsjef med umiddelbar virkning», skriver selskapet videre. Pace var sjef i selskapet til utgangen av februar i fjor.
Onsdag ettermiddag skrev Petronor at Økokrim hadde tatt seg inn i selskapets lokaler i Oslo. Slik selskapet da forsto det dreide saken seg om personer med tilknytning til selskapet, og ikke selskapet som sådan.
Børsnotert
E24 har torsdag morgen vært i kontakt med Økokrim som ikke har noen kommentar til saken, men henviser til pressemeldingen som ble sendt ut onsdag ettermiddag.
«Som følge av dagens børsmelding fra Petronor E&P Limited er det blitt kjent at Økokrim har vært i selskapets lokaler. Dette skjedde som ledd i en etterforskning og for å innhente informasjon som kan bekrefte eller avkrefte en mistanke om et straffbart forhold. Av hensyn til etterforskningen, vil ytterligere kommentarer fra Økokrim ikke bli gitt på dette stadiet,» skrev Økokrim.
Petronor er et olje- og gasselskap som har virksomhet utenfor vestkysten av Afrika.
Selskapet er notert på Oslo Børs-handelsplassen Euronext Expand. Aksjen vendte markant nedover onsdag ettermiddag, etter at razziaen ble varslet. Ved børsdagens slutt hadde aksjen falt 11,69 prosent til kurs 0,93 kroner.
Petronor-aksjen faller 9,5 prosent på Oslo Børs torsdag ettermiddag.
Rettelse: Det sto først at de blir fremstilt for varetektsfengsling onsdag ettermiddag, riktig dag er torsdag og har blitt rettet. Saken ble oppdatert klokken 11:14 den 16.12.2021.