Dagen på Wall Street

Nasdaq ledet an markant fall på Wall Street

Etter å ha startet dagen med grønne tall, pekte pilene til slutt markant nedover for de amerikanske nøkkelindeksene.

 • Andrine Resvoll
Publisert:

Det var positiv stemning på Wall Street ved børsåpning tirsdag, men utover ettermiddagen norsk tid endret bildet seg. Fallet tiltok utover kvelden.

Slik så det ut for de viktigste indeksene ved stengetid:

 • Dow Jones falt 1,56 prosent
 • Nasdaq falt 2,98 prosent
 • S&P 500 falt 2,01 prosent

Stemningen surnet tirsdag ettermiddag norsk tid, etter nye tall fra The Conference Board som viste at forbrukernes kortsiktige utsikter for amerikansk økonomi falt til det laveste punktet på et tiår, skriver WSJ. Forbrukertillitsindeksen på 98,7 i juni, ned fra 103,2 i mai.

De svake tallene kommer etter økende frykt for resesjon ettersom Federal Reserve forsøker å bekjempe den brennhete inflasjonen med aggressive rentehevinger, ifølge CNBC.

Pilene pekte derimot oppover på Wall Street i førhandelen, etter at investorer vurderte hvilke innvirkninger Kinas oppløsning av coronarestriksjoner vil ha på globale forsyningskjeder, skriver WSJ. Markedet har lenge vært følsomt overfor alt av nyheter.

Gårsdagen endte med bred nedgang etter en dag preget av volatilitet. Wall Street fikk et løft forrige uke, etter flere tunge uker på rad. «Lettelsesrallyet» fikk dermed en foreløpig stopp i går.

– Ved et vendepunkt i økonomien

Indeksen for konsumentenes forventninger, i USA var 98,7 i juni. På forhånd var det ventet en indeks på 100,4, ifølge Trading Economics, skriver TDN.

Indeksen er et mål på de spurte personenes nåværende situasjon og forventninger til sin privatøkonomiske situasjon de nærmeste seks månedene. Amerikanerne fortsetter å vurdere virkningen av høy inflasjon og stigende renter.

– Akkurat nå står vi ved et vendepunkt i økonomien, der faktiske utgifter og økonomisk aktivitet fortsatt er positiv, mens forbrukertilliten og finansielle forhold, spesielt rentene, indikerer en nedgang fremover, sier Chris Zaccarelli, investeringssjef for Independent Advisor Alliance, til CNBC.

De amerikanske boligprisene kjølte seg også noe ned i april. S&P Case-Shiller-indeksen, som måler gjennomsnittlige boligpriser i storbyområdene over hele landet, viste at prisene steg i et litt lavere tempo i april sammenlignet med i mars, ifølge WSJ.

Les også

Forvalterstjerne mener USA allerede er inne i en resesjon

Tek-fall

Flere aksjer innen detaljhandelen falt etter at tallene om synkende forbrukertillit ble offentliggjort.

Bath & Body Works falt 5,77 prosent, mens Home Depot falt 4,41 prosent. Sportsutstyrsgiganten Nike falt nærmere 7 prosent tirsdag, til tross for at de i går leverte kvartalsresultater over forventningene.

Tek-giganter som Tesla, Amazon og Facebook-eier Meta falt også markant på Wall Street tirsdag. Alle endte med nedgang på rundt fem prosent. Snap og Apple falt henholdsvis 5,7 og 2,98 prosent.

Covid-lettelser i Kina

Tirsdag lettet Kina på på innreiserestriksjonene for turister. Karantenetiden for innreisende til landet kuttes ned til halvparten av tiden.

– De reduserte karantenerestriksjonene er veldig positive for internasjonal handel og positive for selskaper som luksusforhandlere og bilindustrien, som er sterkt avhengig av kinesisk forbrukerettespørsel, sier Joachim Klement, leder for strategi, regnskap og bærekraft i Liberum Capital, ifølge Bloomberg.

Flere reiseselskaper fikk et løft etter dette, men oppturen snudde til nedgang utover kvelden norsk tid. American Airlines falt til slutt 0,44 prosent, mens United Airlines og Delta Airlines endte med svak nedgang på henholdsvis 0,62 og 0,26 prosent.

Disney-aksjen hoppet over tre prosent etter at selskapet varslet at Shanghai Disneyland vil åpne opp igjen etter nedstengning. Oppgangen avtok utover kvelden. Disney-aksjen endte til slutt ned 0,65 prosent.

På de asiatiske børsene var det blandet stemning tirsdag. Markedene fortsetter å være preget av stor usikkerhet. Inflasjon og resesjon preger markedet, ifølge CNBC.

– Investorer er fortsatt på vakt mot et «bear market», og klarer ikke å riste av seg frykten for langvarig amerikansk resesjon, sier Rodrigo Catril, valutastrateg ved National Australia Bank til avisen.

Les også

Oslo Børs med oppgang for andre dag på rad

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Vinglete dag på Wall Street: – Forventer volatil sommer

 2. Wall Street rundet av turbulent halvår med bred nedgang

 3. Markant oppgang på Nasdaq

 4. Wall Street avsluttet dagen i rødt

 5. Blandet på Wall Street før rentedag