Analytiker om Vaccibody-avtale: – En av de største som er gjort i norsk biotek-historie

Det norske kreftselskapet lander en ny mulig milliardavtale, kun et års tid etter den forrige. – Betyr enormt mye for alle som jobber her, sier grunnlegger Agnete B. Fredriksen.

LANDER MULIG MILLIARDAVTALE: Konsernsjef Michael Engsig og grunnlegger og forskningsdirektør Agnete B. Fredriksen i Vaccibody.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det er definitivt en av de største avtalene som er gjort i norsk biotek-historie, sier analytiker Lars Mørland Knudsen i Arctic Securities til E24.

Bioteknologiselskapet Vaccibody som satser på kreftbehandling med immunterapi, kunngjorde tirsdag en samarbeidsavtale med amerikanske Regeneron om vaksineutvikling.

Avtalen har en potensiell verdi på over 875 millioner dollar i såkalte milepælsbetalinger, som avhenger av den fremtidige utviklingen.

– Betyr enormt mye

– Det er fantastisk å vite at den plattformen som vi har jobbet med å utvikle her i Norge, fra universitet og sykerhuset her, er attraktiv som den foretrukne vaksineplattformen for nå det tredje store amerikanske selskapet, sier Agnete B. Fredriksen,grunnlegger og direktør i Vaccibody.

– Det at vi har kommet dit hvor de store amerikanske partnerne har tiltro til at Vaccibody er best egnet til å lage immunresponsen man ønsker, mot sykdommene man er interessert i lage vaksiner mot - det betyr enormt mye for alle som jobber her, sier hun.

Fredriksen peker på betydningen av samarbeidet fremover.

– Nå vi hjelp av Regeneron til å lage mange spennende produkter innenfor kreft og infeksjonssykdommer, hvor de bidrar med innsikt etter mange års forskning.

– Kan selge for alt fra null til milliarder av dollar

Knudsen i Arctic Securities peker på at det ikke er mer enn et drøyt år siden Vaccibody inngikk et samarbeid med Genentech, et amerikansk bioteknologiselskap under legemiddelgiganten Roche, til en verdi av inntil 6,7 milliarder kroner.

– Vi mener det er veldig sterkt at de kommer med en ny avtale nå, et år i etterkant. Det sier noe om ikke bare ambisjonsnivået til selskapet, men også gjennomføringsevnen og teknologien.

Les også

Norske investorers Vaccibody-aksjer til værs etter ny avtale

Vaccibody kan også få royalty-betalinger, altså en prosentvis sats av salget hvis vaksinene som skal utvikles er kommersielt vellykkede.

– Det er det som blir potensialet utover milepælsbetalingene, hvis det blir et vellykket medikament. De kan selge for alt fra null til milliarder av dollar i året, sier Knudsen.

Les på E24+

Vaccibodys monsteravtale kan være en drøm for aksjen

De store potensielle inntektene ligger i fremtiden. Det medfører usikkerhet.

– Usikkerheten her er knyttet opp mot at Regeneron ikke kjøper en eksisterende kandidat av Vaccibody. De henter ikke ut noe som allerede ligger der som en klar legemiddelkandidat, sier Knudsen.

– Det de har sagt er at hvis Regeneron kommer med et spennende målmolekyl, kan vi bruke Vaccibody sin teknologi til å lage en potensiell vaksine. Det er i så tidlig fase at det ofte er knyttet usikkerhet til de største beløpene.

– De kan få mye oppside

Regeneron skal dekke alle kostnader til forskning, utvikling og kommersialisering i henhold til avtalen. Den omfatter fem programmer med fokus på vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer.

Vaccibody skal blant annet stå for vaksineutviklingen.

– De kan få mye oppside hvis dette blir suksessfulle kandidater, hvor Vaccibody selv ikke trenger å ha et salgsteam eller stor administrasjon rundt dette, mener Knudsen.

– De får en partner som kan ta disse kandidatene videre på egen hånd, som kan gjøre det på en optimal måte.

Nasdaq-noterte Regeneron kjøper seg også inn i Vaccibody for 20 millioner dollar og gir selskapet en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar.

– De får en partner med muskler og «know how», som vet hva som skal til for å selge medikamenter.

– De inngår ikke slike avtaler på måfå. Vi ser dette som en validering av teknologien til selskapet, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nykode Therapeutics
 2. Immunterapi
 3. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Vaccibody skifter navn – får inn amerikansk biotek-kjempe på eiersiden

 2. Norske investorers Vaccibody-aksjer til værs etter ny avtale

 3. Betalt innhold

  Vaccibodys monsteravtale kan være en drøm for aksjen

 4. Nedgangen bremset på Oslo Børs

 5. Venter resultatras for John Fredriksens Frontline