Solid resultatvekst for Bonheur

Høye strømpriser fortsatte å løfte Bonheur-tallene betydelig i andre kvartal.

Fred. Olsen (i midten) er styreleder i familiens investeringsselskap, Bonheur – som er notert på Oslo Børs. 93-åringen er ifølge Kapital Norges 24. rikeste med en formue på 10,30 milliarder kroner.
Publisert:

Bonheur, som er Fred. Olsen og familiens børsnoterte investeringsselskap, publiserer torsdag tallene for andre kvartal.

Fasiten viser en betydelig bedring fra samme periode året før:

  • Driftsinntektene landet på 2,4 milliarder kroner, opp fra 1,6 milliarder kroner for samme periode i 2021.
  • Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) endte på 562 millioner kroner, opp fra 313 millioner kroner for samme periode året før.
  • Driftsresultatet (ebit) ble på 334 millioner kroner, opp fra 80 millioner kroner for samme periode i 2021.
  • Resultatet etter skatt endte på 161 millioner kroner, opp fra minus 11 millioner kroner for samme periode året før.

Bonheur er involvert i ulike aktiviteter i Norge og internasjonalt. Investeringene knytter seg til hovedsegmentene fornybar energi, vindtjeneste i form av shipping og offshore-vind, og cruise.

Sistnevnte tynget med store tap i koronakrisen, men på motsatt side er kraftutviklingen til selskapet, med sine vindmøller i hovedsakelig Sverige og Storbritannia, nå gullkantet på grunn av de høye strømprisene.

Investeringsfond gir fart i fornybar-segmentet

Slik ble resultatfasiten (ebitda) for andre kvartal i de ulike virksomhetene:

  • Fornybar energi-segmentet fikk et resultat på 502 millioner kroner, mot 197 millioner kroner i 2021.
  • Vindservice-segmentet fikk et resultat på 106 millioner kroner, mot 271 millioner kroner året før.
  • Cruise-segmentet fikk et resultat på minus 42 millioner kroner, mot minus 179 millioner kroner i 2021.

Bonheur sendte tirsdag kveld ut en børsmelding som sa at det er etablert et investeringsfond hvor KLP, Münich Re og Keppel skyter inn i alt 480 millioner euro. Tanken er at fondet skal finansiere og bli deleiere i fremtidige vindkraftutbygginger i Bonheurs regi. Bonheur skal eie 51 prosent, mens fondet skal eie 49 prosent.

– Resultatveksten i fornybar energi-segmentet skyldes økte strømpriser, i tillegg til den strategiske satsingen med å opprette investeringsfondet Hvitsten for offshore vindkraft, uttalte selskapet under kvartalspresentasjonen.

Fondet kjøper allerede nå 49 prosent i Lista Vindkraftverk og to svenske vindkraftverk. Betalingen er 176 millioner euro, tilsvarende 1,8 milliarder norske kroner.

Les på E24+

Denne Bonheur-nyheten har neppe aksjemarkedet fått med seg

Fortsatt i minus på cruise

I andre kvartal hadde Bonheur tre skip i drift. Resultatet tunges nå av høye drivstoff- og mobiliseringskostnader, og kansellering av destinasjoner i Russland og Ukraina.

Selskapet rapporterer om god etterspørsel etter cruise for sommeren 2022, i tillegg til sterke bookinger for de neste sommersesongene. Samtidig er det usikkerhet knyttet til britisk økonomi og det nye utbruddet av covid-19.

Strømprisene styrket Bonheur-tallene også i begge de to foregående kvartalene. For første kvartal i 2022 leverte selskapet et driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på 926 millioner kroner, opp fra 236 millioner kroner. For fjerde kvartal i 2021 endte driftsresultatet (ebitda) på 1,1 milliarder kroner, opp fra 206 millioner kroner.

Positiv børsutvikling

Bonheur er blant børsselskapene som har nytt godt av den tidvis sterke investorinteressen for «grønne» aksjer.

Det siste året har kursen steget 43,62 prosent til 362,00 kroner, tilsvarende en markedsverdi på 15,4 milliarder kroner.

Bonheurs to grønne hovedpilarer er vindkraften, både til lands og til havs, og levering av tjenester til utbyggingen av vindkraft til havs. Begge virksomheter er innfor sektorer som er i vekst, og som forventes å vise fortsatt sterk vekst.

Noen dager før Russland invaderte Ukraina i februar, ble det kjent at den planlagte børsnoteringen for Bonheur-selskapet Fred. Olsen Windcarrier ble satt midlertidig på vent på grunn av markedsuroen og de geopolitiske spenningene.

Selskapet er en serviceleverandør til havvindprosjekter, blant annet transport og installering av vindturbiner.

Publisert:
Gå til e24.no