Børsdagen

Oslo Børs med ukesfall på over to prosent

Norske Skog føyk oppover på børs etter tallslipp.

  • Erik Alsberg
  • Svein Olav Sæter
Publisert:

Hovedindeksen vinglet fredag, og startet dagen med fall, men endte dagen med en økning på 0,76 prosent.

Det var likevel ikke nok til å gjøre opp for ukas tidligere tøffe dager for Børsen. Totalt falt Oslo Børs med 2,3 prosent denne uken.

Torsdag var Børsens verste dag i løpet av uken. Hovedindeksen startet dagen i grønt, men falt markant utover dagen, og endte 2,33 prosent ned. Dagen før falt indeksen med 1,12 prosent.

Den siste uken har oljeprisen falt med rundt fem prosent. Det til tross for at prisen på ett fat nordsjøolje steg med rundt én dollar fredag og endte på 101,3 dollar fatet fredag ved børsstenging

Resultatrush

Flere selskaper på Oslo Børs la frem kvartalsrapporter for andre kvartal fredag morgen. Et knippe av dem er:

Industriselskapet Norske Skog har trosset turbulente råvare- og energimarkeder og bedrer marginen i årets andre kvartal. Resultatet før skatt ble 1 milliard kroner, mot minus 365 millioner kroner i samme periode året før. Inntektene landet på 3,9 milliarder kroner, mot 2,3 milliarder kroner i andre kvartal 2021. Aksjen spratt opp 18,9 prosent.

Mediekonsernet Schibsteds ebitda-resultat (inntjening før renter, skatt og nedskrivninger) endte på 620 millioner kroner i andre kvartal, ned fra 743 millioner kroner for samme periode i fjor. Konsernet skriver i andre kvartal ned verdier for 6,6 milliarder kroner, i hovedsak knyttet til kursfallet i Adevinta. Aksjen falt kraftig i starten av handelsdagen, men henter seg noe inn senere på dagen. Aksjen endte ned 1,6 prosent for dagen. Schibsted er ned nært 55 prosent på Børsen i år.

Sportsutstyrskjeden XXL leverer svakere tall enn ventet, og driftsresultater falt med 200 millioner kroner i andre kvartal. XXL får et resultat etter skatt på 30 millioner kroner. Det er et kraftig fall fra 159 millioner i fjor. Omsetningen endte på 2,2 milliarder kroner i andre kvartal. Ned fra 2,4 milliarder kroner året før. Aksjen falt til å begynne med, men er nå opp 4,5 prosent.

Pante- og resirkuleringsselskapet Tomra slo forventningene, og satte ny inntektsrekord i andre kvartal. Inntektene endte på 3,05 milliarder kroner, mot 2,68 milliarder kroner i samme periode i 2021. Verdikjedeutfordringer og inflasjon presser marginene nedover. Selskapet rapporterer en bruttofortjenestemargin på 42 prosent i andre kvartal, ned fra 45 prosent året før.

Gjensidige Forsikring la ut et svak resultat for kvartalet, men bedre enn forventningen. Gjensidige leverte et resultat før skatt på 1,14 milliarder kroner i andre kvartal, mot 2,33 milliarder i andre kvartal i 2021. På forhånd ventet analytikerne et resultat før skatt på 1,00 milliarder kroner, ifølge Infront.

Rentefrykt

Onsdag kom inflasjonstall fra USA som lå på 9,1 prosent.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken uttalte at inflasjonstallet var høyere enn forventet, og mener dette kan påvirke sentralbankens beslutninger ved neste rentemøte.

– Dette ønsket ikke Fed å se. Det jeg særlig merker meg er at kjerneinflasjonen var høyere enn ventet. Det er ganske sikkert at sentralbanken tar en ny trippelheving i det kommende julimøtet, sier han.

Markedene preges for øyeblikket av usikkerhet rundt fremdriften i verdensøkonomien, med høye energipriser, høy inflasjon og sentralbanker som strammer inn på pengepolitikken. Også flere storbanker leverte svakere enn ventet.

Skuffende tall fra Kina

I løpet av natten har Kina sluppet tall som viser at den økonomiske veksten i landet steg med 0,4 prosent i andre kvartal, mot året før. Veksten har ikke vært lavere siden første kvartal 2020, da coronapandemien herjet i byen Wuhan, skriver Bloomberg.

Det har også kommet en rekke andre nøkkeltall fra Kina i natt. Industriproduksjonen steg 3,9 prosent i juni, noe som var noe lavere enn analytikernes forventninger.

Samtidig økte detaljhandelen med 3,1 prosent i juni, som er den høyeste veksten på fire måneder.

E24 er et heleid datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs
  3. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

  1. Markant fall på Oslo Børs

  2. Langt svakere resultat for Gjensidige

  3. Oslo Børs falt over to prosent

  4. Oslo Børs svakt i minus

  5. Svakere driftsresultat enn ventet fra Schibsted i andre kvartal