Børsene i Asia

Markant nedgang på Asia-børsene: Hongkong-børsen faller mer enn to prosent

Oljeprisen og Asia-børsene følger Wall Street nedover mandag morgen, mens rentefrykt og kinesiske virustiltak preger markedet.

Myndighetene i Beijing har denne helgen innført obligatorisk coronatesting.
 • Ine Brunborg
Publisert:

Det er bred og markant nedgang på flere av de asiatiske børsene mandag morgen, der både Tokyo- og Hongkong-børsen faller rundt to prosent.

Samtidig preger et nytt utbrudd av coronaviruset Kina, etter at myndighetene i forrige måned innførte strenge smitteverntiltak i Shanghai.

I løpet av helgen har det blitt innført obligatorisk testing og nedstenginger i deler av Beijing, ifølge Bloomberg.

– Det er bekymring for at covid-situasjonen i Beijing utvikler seg til det som skjedde i Shanghai med langvarige nedstenginger som biter på økonomien, sier porteføljeforvalter Kevin Lie ved GF Asset Management til nyhetsbyrået.

Slik ser bildet ut rundt klokken 05.45 norsk tid:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 1,94 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 2,2 prosent
 • Kospi i Seoul ned 1,44 prosent
 • Shanghai Composite ned 2,42 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,35 prosent

Rentefrykt på Wall Street

Det var også markant nedgang på både de europeiske og amerikanske børsene før helgen, da de tre toneangivende indeksene på Wall Street falt mellom 2,5 og 2,8 prosent.

Utslagene kommer mens USAs sentralbank stadig hinter om høyere renter. I forrige uke talte sentralbanksjef Jerome Powell under et IMF-arrangement, der han sa at en renteheving på 0,5 prosentpoeng vil ligge på bordet ved neste rentemøte i mai.

I tillegg har James Bullard, sjefen for Federal Reserve-avdelingen i St. Louis, åpnet for ideen om en renteheving på 0,75 prosentpoeng, ifølge Reuters.

Vanligvis heves renten med 0,25 prosentpoeng om gangen.

Signalene fra sentralbanken kommer mens den amerikanske prisveksten ligger på sitt høyeste nivå på 40 år. I mars var inflasjonen på årlige 8,5 prosent.

– Bekymringer for renter og resesjon er nå de største risikoene for investorer, sier analysesjef Candace Browning ved Bank of America til nyhetsbyrået.

– Høye mat- og bensinpriser, pluss avslutningen av viktige stimuleringsprogrammer gjør investorer bekymret for forbrukerne med lav inntekts evne til å bruke penger, fortsetter hun.

Les også

Rentefrykt ga bratt fall på Wall Street

Les også

Prisveksten i USA på sitt høyeste siden 80-tallet

Oljeprisene faller

Også oljeprisen beveger seg nedover mandag morgen.

Ett fat med nordsjøolje omsettes i skrivende stund for 103,12 dollar fatet – ned 2,45 prosent siden midnatt fredag, ifølge en oversikt fra dataleverandøren Infront. Det er det laveste nivået på to uker.

Den amerikanske lettoljen (WTI) har samtidig bikket tilbake under 100 dollar fatet, og omsettes i skrivende stund for 99,09 dollar – ned 2,53 prosent for dagen.

– «Bearish» stemning (negativ red.anm.) veier tyngre enn bekymringer over et stramt globalt tilbud, da Kina fortsetter nedstenginger i Shanghai og investorer forbereder seg på en rekke amerikanske renteøkninger, sier analysesjef ved Nissan Securities, Hiroyuki Kikukawa, til Reuters.

– Men oljeprisene er ikke ventet å falle under 90 dollar fatet på grunn av utsikter til et potensielt forbud fra EU mot russisk olje midt i en stadig dypere Ukraina-krise, fortsetter han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia

Flere artikler

 1. Asia-børsene henter seg inn: Hongkong-børsen stiger markant

 2. Markant nedgang på Asia-børser: – En vegg av bekymring

 3. Børsfall i Tokyo

 4. Tek-fallet sprer seg til Asia

 5. Bred nedgang i Asia etter Fed-referat