Dette skjer denne uken

Ny tek-lov kan påvirke markedene

Et skred av resultater fra selskapene på Oslo Børs og amerikanske tek-giganter preger uken som kommer. Nyheter om Ukraina-krigen og det nært forestående rentehoppet i USA kan også bevege markedene.

Sjefanalytiker i Danske Bank, Anders Johansen.
  • Lisa Pedersen
Publisert:

Lørdag ble Europaparlamentet og EUs medlemsland enige om nye digitale regler, som vil tvinge teknologigiganter som Google og Facebooks morselskap Meta til å ha større oversikt over ulovlig innhold på plattformene deres.

– Dette vil få store konsekvenser for tek-selskapene som allerede har vært under press den siste tiden. For eksempel Meta har allerede falt med 45 prosent hittil i år og over 50 prosent siden toppen i september, sier sjefanalytiker i Danske Bank, Anders Johansen til E24 og legger til:

– Den nye loven vil trolig bli et stort tema som kan påvirke markedene fremover.

Den nye loven pålegger tek-selskapene et økt ansvar for å redusere spredningen av falske nyheter og reklame mot yngreårige.

Ifølge Financial Times har selskapene kjempet hardt mot denne loven, som sies å være den største endringen som vil påvirke dem på de siste to tiårene.

Denne uken skal flere av de berørte selskapene åpne regnskapsbøkene for sitt siste kvartal, inkludert Meta, Google-moderen Alphabet, Amazon, Microsoft og Apple.

Fed i fokus

Fredag ettermiddag falt amerikanske aksjer tungt. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er nå ned 18 prosent for året. Dow Jones-indeksen falt for fjerde uke på rad og rundet av forrige uke med sin verste dag siden høsten 2020. Også i Europa var det bred nedgang mot slutten av forrige uke, med Dax-indeksen i Frankfurt ned omtrent 2,5 prosent.

Johansen tror at europeiske aksjer vil falle fra start mandag.

Analytikeren sier det denne uken lades opp mye spenning rundt USAs rentemøte som vil foregå 3. og 4 mai.

USAs sentralbanksjef har varslet kraftige grep for å håndtere en inflasjon som er «altfor høy». På forrige rentemøte hevet Fed renten for første gang siden 2018. Sentralbanksjef Jerome Powell har åpnet for større rentehevinger på de kommende møtene – for eksempel på 0,5 prosent.

Fredag kommer ferske inflasjonstall fra USA for mars. Ved forrige korsvei viste PCE-tallene, Feds favorittmål på prisveksten, en årsvekst på 6,4 prosent. Mars-tallene er ventet å vise en enda kraftigere vekst på 6,7 prosent. Den amerikanske sentralbanken har et fleksibelt mål om å holde inflasjonen på to prosent.

– Fed vil trolig sette opp renten med en halv prosent, og potensielt også starte med første runde av kvantitative tilstramninger (reduksjon av balansen). Det ser ikke ut til at det vil være mye taler fra Fed-medlemmer denne uken, men markedet er veldig følsomme til nyheter og rykter rundt dette, sier analytikeren.

Ukraina-krigen

I tillegg vil krigen i Ukraina fortsette å ha påvirkning på markedet, spesielt hvis det kommer nyheter om et mulig europeisk importforbud mot russisk olje og gass.

– Det kommer stadig nye studier rundt konsekvensene for Europa, og spesielt Tyskland om det skulle skje. Det forventes ikke å komme noe, men dersom det skjer kan det få konsekvenser, sier Johansen.

Fredag advarte den tyske sentralbanken mot konsekvensene: Et umiddelbart importforbud på russisk olje, gass og kull kan sende Europas største økonomi inn i resesjon.

Les også

Rentefrykt ga bratt fall på Wall Street

Rapportsesongen fortsetter

Den siste uken har flere selskaper kommet med rapporter, og de neste to ukene vil dette ta seg opp betraktelig.

Tirsdag, onsdag og torsdag blir de viktigste dagene for Oslo Børs og det amerikanske markedet. Da vil de største teknologiselskapene som Google, Microsoft, Meta, Apple og Amazon legge fram sine rapporter.

På Oslo Børs vil man følge med på rapportene fra Yara, Vår Energi, Aker BP, XXL, Gjensidige forsikring og DNB for å nevne noen.

Det generelle sentimentet vil påvirke Oslo Børs denne uken. De siste dagene har det vært negativt og stor bekymring for hva Fed vil gjøre, sier Johansen.

I tillegg legger sjefanalytikeren til at olje- og gassprisene vil fortsette å være viktige.

– De har stabilisert seg litt siden starten av krigen, men spesielt oljeprisen svinger og dras mellom usikkerhet rundt krigen. Samtidig har ikke OPEC økt produksjonen, noe som presser prisene opp, og lavere etterspørsel fra blant annet Kina etter landets korona-nedstengninger har dratt prisen ned, sier Johansen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
  2. Dette skjer denne uken
  3. Verdensøkonomien

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Powell kan bevege markedene

  2. Børsens «klart beste måned» fortsetter: – Kan fint oppleve at april nok en gang blir god

  3. Dette skjer til uken: Lønnsoppgjør, jobbtall fra USA og Opec-møte

  4. Dette skjer denne uken: – Nå handler alt om krigen

  5. Kraftig fall på Nasdaq før tek-resultater