Børsdagen

Markant oppgang da Børsen steg til ny rekord

Børslokomotivet Equinor ledet an da Oslo Børs endte solid i pluss onsdag. Påskeukens vinneraksje fikk en smell på ukens siste dag.

  • Eivind Bøe
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Like etter klokken 13 onsdag kunne investorene på Oslo Børs ta påskeferie med god samvittighet. Etter en litt trå start klatret Hovedindeksen stadig gjennom den korte handelsdagen.

Ved børsdagens slutt var Hovedindeksen opp 1,43 prosent til 1.283,13 poeng.

Dermed tar Børsen påske med på ny rekord.

Igjen var det utslag i oljeprisen som bidro til at Børsen kunne notere seg en ny rekord. Et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund rundt 106 dollar, noe som er nesten to dollar høyere enn da Børsen åpnet.

Oljekjempen Equinor nøt ikke overraskende godt av prisoppgangen. Ved børsdagens slutt hadde aksjen steget 3,17 prosent.

Kursoppgangen fører til at Equinor nå er verdsettes til 1.117 milliarder kroner. Aldri tidligere har selskapet hatt en høyere verdi.

Meglerhuset Kepler Cheuvreux skrev i en analyse at Equinor er blant aksjene i den europeiske oljesektoren som har prestert best så langt i år med en oppgang på 40 prosent.

«Dette skyldes selskapets ubetydelige eksponering mot Russland og høy eksponering mot europeiske naturgasspriser. Når prisen på naturgass stiger med 10 dollar per million kubikkfot, øker kontantstrømmen til Equinor med 5,3 milliarder dollar per år», skriver meglerhuset, ifølge Infront TDN Direkt.

Oljeselskapene Aker BP (+ 3,38 prosent), Vår Energi (+ 4,88 prosent) og DNO (+ 5,78 prosent) hadde en sterk dag på Børsen.

Påskevinner falt tungt

Hittil denne uken har plastgjenvinningsselskapet Pryme vært den store vinneren etter en positiv analyse fra Nordea Markets i starten av uken. Men onsdag var det bråstopp på Børsen.

Onsdag falt Pryme-aksjen 9,28 prosent til kurs 21,50 kroner.

Selv med den tunge nedgangen er Pryme en av de definitive vinnerne i den korte påskeuken. Siden stengning fredag ettermiddag har aksjen hatt en oppgang på rundt 60,45 prosent.

Rederiet Havila Kystruten havnet i fokus onsdag etter at skipet «Havila Capella» ble stående til kai tirsdag kveld. Skipet står fast i Bergen på grunn av usikkerhet knyttet til forsikringsdekningen etter at sanksjoner mot det russiskeide leasingselskapet GTLK har rammet Havila Kystrutens finansiering av flåten.

I løpet av handelsdagen var det store bevegelser, men liten omsetning i aksjen, som til slutt endte dagen opp 1,74 prosent.

Nedgang i Europa

Utover i Europa har stemningen surnet den siste timen. På Frankfurt-børsen faller Dax-indeksen 0,85 prosent i skrivende stund.

I London er børsen stort sett uforandret etter at inflasjonen i landet økte syv prosent årlig i mars, det høyeste på 30 år, ifølge CNBC.

På de asiatiske børsene har det stort sett vært oppgang i morgentimene, med Nikkei-indeksen i Tokyo opp 1,93 prosent. Oppgangen på den japanske børsen kommer samtidig som den japanske valutaen yen har svekket seg til det laveste nivået på 20 år mot dollar i morgentimene.

Kvelden i forveien handlet det meste om inflasjonstallene i USA. De toneangivende indeksene endte dagen med en liten nedgang etter at konsumprisindeksen i landet kom inn på årlige 8,5 prosent i mars.

Rettelse: E24 skrev først feilaktig at Hovedindeksen endte på 1.238,13 poeng onsdag. Det riktige er 1.283,13 poeng. Saken ble endret onsdag 13. april 2022 klokken 13.40.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Oljeprisfall bidro til markant nedgang på Oslo Børs

  2. Oppgang på Oslo Børs

  3. Oslo Børs endte med ny rekord

  4. Oslo Børs avslutter uken med oppgang

  5. Kraftig opptur i Europa – Oslo Børs steg forsiktig