Fredriksen-rederi klatret 10 prosent på negativ Oslo Børs

John Fredriksen-rederiet Golden Ocean er den klare vinneren på Børsen tirsdag.

John Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean har hatt en god dag på Oslo Børs
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs startet med oppgang på den første handelsdagen etter påske, men snudde kjapt til et fall.

Det endte til slutt med en nedgang på 0,32 prosent for hovedindeksen.

Det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet Golden Ocean er den klare vinneren på Børsen tirsdag.

Golden Ocean-aksjen endte opp 10,16 prosent og var blant de mest omsatte aksjene. Selskapet har en markedsverdi på 23,1 milliarder kroner. Det er ingen nyheter fra selskapet tirsdag.

Shippinganalytiker Anders Karlsen i Kepler Cheuvreux sier årsaken kan være at amerikanske tørrlastaksjer, inkludert Golden Ocean, har steget på Wall Street mens Oslo Børs har vært stengt.

Golden Ocean er notert både på Wall Street og på Oslo Børs.

Arctic Securities’ shippinganalytiker, Lars Bastian Østereng, trekker også frem at Golden Ocean-aksjen har steget i USA.

– Årsaken til det vil jeg peke på at er mer stimulus i Kina og at FFA-er (forward-kontrakter, red.anm.) gikk videre opp, sier Østereng.

Tørrlastrederiene Belships og 2020 Bulkers steg samtidig henholdsvis 3,21 og 1,69 på Børsen tirsdag.

Siden børsen sist var åpen har det kommet et knippe nyheter:

  • Mandag meldte Aker-verftet Philly Shipyard at det har fått en ordre fra amerikanske myndigheter for bygging av et NSMV-fartøy. Det blir det femte i rekken. Kontrakten har en verdi på 300 millioner dollar, tilsvarende 2,64 milliarder kroner. Aksjen endte opp 5,55 prosent.
  • Meltwater meldte om inntektshopp i første kvartal. Selskapets årlige gjentagende inntekter (ARR) vokste med 20 prosent i første kvartal 2022 på årsbasis, til 453 millioner dollar.
  • INPEX Australia har utøvd en ettårsopsjon for bruk av Mærsk Drillings ultradypvannsrigg «Mærsk Deliverer» for boring på Ichthys-feltet offshore Vest-Australia, ifølge en melding fra Mærsk Drilling tirsdag.
  • DNO hadde en bruttoproduksjon på 106.465 fat oljeekvivalenter per dag fra deres virksomhet i Kurdistan i første kvartal 2022, mot 107.472 fat oljeekvivalenter per dag i samme periode i fjor. DNO mottok dermed 206,6 millioner dollar fra Kurdistan.

Oljepris-løft i påsken

Den siste uken har oljeprisen steget over 8 prosent, selv om den har falt noe tilbake utover ettermiddagen tirsdag. Et fat nordsjøolje koster i skrivende stund rundt 108 dollar, etter å ha ligget rundt 112 dollar tidligere på dagen.

Før påske falt prisen en kort periode under 100 dollar, men en rekke faktorer har bidratt til rekyl i prisen.

Torsdag ettermiddag kom opplysninger om at EU jobber med et utkast om importstopp av olje fra Russland. Oljeprisen lå på 107 dollar fatet før meldingene, og hoppet tre dollar like etter.

Tirsdag bekrefter den franske ministeren Bruno Le Maire at EU jobber med et forbud mot å handle med russisk olje.

– Jeg håper at vi i ukene som kommer vil overbevise våre europeiske partnere om å slutte å importere russisk olje, sa Le Maire til Europe 1 radio tirsdag.

Videre sa han at Frankrikes president Emmanuel Macron er for et slikt tiltak.

Libya stanser produksjon

Lavere smittetrykk i Kina og produksjonsproblemer i Libya har også bidratt til at oljeprisen har steget, ifølge Nordnet.

Libyas National Oil Corps erklært force majeure mandag, og sa i en uttalelse at det ikke lenger kunne oppfylle kontraktsmessige forpliktelser for oljeleveranser fra Zueitina-terminalen eller fra dets største oljefelt, Sharara, etter å ha sagt på søndag at det hadde stoppet produksjonen ved et annet felt, El Feel.

Det skriver TDN Direkt.

Onsdag 13. april tok Oslo Børs påskeferie med ny rekord, opp 1,43 prosent til 1.283,13 poeng.

Igjen var det utslag i oljeprisen som bidro til at Børsen kunne notere seg en ny rekord. Et fat nordsjøolje kostet ved stenging rundt 106 dollar.

Publisert:
Gå til e24.no