Oslo Børs stenger med oppgang

Oslo Børs begynte dagen med å vingle mellom oppgang og nedgang, men utover formiddagen snudde hovedindeksen og stenger opp.

Publisert:

I det børsen stenger onsdag er hovedindeksen opp 0,32 prosent.

Totalt for august endte børsen ned 0,77 prosent.

Et fat nordsjøolje handles samtidig for rundt 96 dollar fatet. Dette er en nedgang på i overkant av 3 prosent siden midtnatt.

Nordsjøolje (brent spot) lå på 98,6 dollar fatet kort tid etter klokken 9, etter at prisen hadde rullet over på en ny måned. Ved børsens stengetid er bare noe av fallet hentet inn.

Les på E24+

Tre eksperter: Slik bør du navigere i aksjemarkedet nå

Bekymring for resesjon og lavere etterspørsel trekkes frem av Reuters som en årsak bak oljeprisfallet.

Flere oljeselskaper har falt mer eller snudd til minus i løpet av formiddagen.

Når børsen stenger er Equinor er ned 1,46 prosent, mens Aker BP faller 0,68 prosent. Vår Energi, som var opp tidligere på dagen, er ned rundt 1,9 prosent.

– Brå vending den siste uken

Det er måndens siste handelsdag, og Paul Harper, aksjestraget i DNB Markeds, mener utviklingen denne måneden har vært intererssant. Han viser til en jevn stigning de tre første ukene, før en brå vending til minus den siste uken.

– Det ble en endring i fokus den siste uken da markedet innså at sentralbanken i USA ikke var i ferd med å slutte å sette opp rentene, sier Harper til E24.

Når det gjelder enkeltaksjer, mener han det har vært en blandet måned, men positiv utvikling for energiaksjer, til tross for fall i oljeprisen.

– Gjennom måneden har det kommet en rekke selskapsrapporter som har vært en viktig faktor. Sjømar-selskape har blant annet skuffet, så de fleste sjømataksjer er ned iløpet av måneden.

Nordic Nanovector faller videre

Flere av selskapene på Oslo Børs har levert kvartalsresultater onsdag morgen.

Quantafuel fjerner guidingen for 2022, og skriver at grunnen er at læring, testing og utvikling prioriteres høyere enn produksjonsvolumer ved ved flaggskipanlegget i Skive i Danmark.

Plastgjenvinningsselskapet hadde et underskudd på rundt 70 millioner kroner i andre kvartal, omtrent på linje med første kvartal.

Quantafuel-aksjen begynte dagen ned, men har snudd til oppgang i 11.30-tiden. Aksjen er opp 1,95 prosent.

Les på E24+

Børshøsten kommer

Det kriserammede bioteknologiselskapet Nordic Nanovector melder i forbindelse med tallslipper at selskapet har sagt opp 25 ansatte, tilsvarende 70 prosent av arbeidsstokken.

Nordic Nanovector forventer at stengningen av Paradigme-studien, som ble avsluttet i juli, vil koste mellom 170–200 millioner kroner. Det indikerer at selskapet i etterkant vil ha 90–110 millioner kroner i kontantbeholdning. I andre kvartal hadde selskapet et tap på 91 millioner kroner, en liten forbedring fra minus 101,8 millioner kroner i fjor.

Nordic Nanovector faller over 11 prosent til en kurs på rundt 1,68 kroner per aksje. Aksjen er ned over 90 prosent det siste året.

Les også

Gråtkvalt Nanovector-sjef: – Vi går ikke konkurs

Droneselskap blant taperne

Droneselskapet Nordic Unmanned er også blant taperne etter å ha sluppet kvartalstall. Selve resultatet viste en inntektsøkning, men svakere ebitda (resultat etter avskrivninger og nedskrivninger) enn for samme periode i fjor.

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at de venter sterkere inntektsvekst i tredje kvartal enn i andre kvartal.

Samtidig skriver droneselskapet at det må betydelige kontraktstildelinger til innen forsvarsektoren i andre halvår for at de skal oppnå det tidligere målet om en inntektsvekst på 200 prosent i 2022.

Nordic Unmanned melder også at det tidligere uttalte målet om en ebitda-margin på 10-20 prosent ikke vil bli nådd.

Aksjen faller nesten 18 prosent rundt klokken 11.30, til en kurs på 19,7 kroner per aksje.

Les på E24+

Ukens Investtech: Tre aksjer for høsten

Solcelleselskap opp etter statsstøtte

På den andre siden er Norsk Solar blant vinnerne på Oslo Børs onsdag. Aksjen er opp 5,48 prosent i skrivende stund.

Det skjer etter at det ble kjent at det Stavanger-baserte solcelleselskapet får statlige midler til risikoavlastning. Norad gir 30 millioner kroner til Norsk Solar.

Pengene skal brukes på å utvikle solanlegg i Vietnam, Sør-Afrika, Pakistan og Indonesia.

Les også

Norad gir 30 millioner kroner til Norsk Solar

Selskapet la også frem resultatrapport for andre kvartal på morgenkvisten.

Tallene viste at selskapet snudde til et positivt resultat etter skatt på 2,4 millioner kroner, mot et resultat på minus 9 millioner i samme kvartal i fjor. Omsetningen og driftsresultatet forbedret seg også.

Nedgang i Asia

I Asia har Shanghai-børsen ledet an et bredt fall viktigste børsene i regionen i morgentimene onsdag. Det skjer blant annet etter at ferske PMI-tall tyder på at industriaktiviteten i Kina fortsatte å fall i august. Stemningen har blitt noe mindre negativ utover morgenen.

Les også

Shanghai-børsen faller etter industritall

I USA har pilene stort sett pekte nedover for aksjemarkedene siden fredag. Sentralbanksjef Jerome Powell var da klar på at sentralbanken vil fortsette å heve renten til inflasjonen vender nedover.

Tirsdag endte med nedgang på rundt én prosent for alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street.

I førhandelen på Wall Street peker derimot pilene oppover onsdag morgen. S&P-futures er opp 0,5 prosent like før klokken 9.

Publisert:
Gå til e24.no