Deutsche Bank-varsler fikk milliardutbetaling

Varsleren får 200 millioner dollar for å ha avslørt informasjon som ledet til at banker fikk milliardbøter og rentefiksing ble avslørt.

Varsleren leverte informasjon som ledet til milliardbøter og avsløring av rentefiksing.
  • Maiken Svendsen
Publisert: Publisert:

Den amerikanske markedskommisjonen The commodity futures trading comission har gitt en tidligere ansatt i Deutche Bank nesten 200 millioner dollar i belønning for rentevarsel, skriver Financial Times.

Utbetalingen tilsvarer omtrent 1,67 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Det er den største utbetalingen i det amerikanske varslerprogrammet, ifølge avisen.

Utbetalingen er for «spesifikk, troverdig og betimelig original informasjon» som signifikant bidro til en allerede «åpen etterforskning», som ledet til suksessfulle handlinger fra amerikanske, føderale regulator og en utenlandsk regulator, opplyste regulatoren i en pressemelding.

Les også

Deutsche Bank inngår milliardforlik om rentefiksing

Kommisjonen skriver ikke hvilke sak det gjelder, eller hvilke person som varslet, men at det er knyttet til informasjon som ledet til sanksjoner på mer enn 3 milliarder dollar.

Advokatfirmaet Kirby McInery opplyste derimot i en egen pressemelding at deres klient har fått utbetalingen etter at varsleren bidro med «omfattende informasjon, dokumenter og handelsinformasjon i 2012». Informasjonen «katalyserte gransking av CFTC, en amerikansk føderal regulator, og en utenlandsk regulator for manipulering av en viktig, finansiell, referanseindeks brukt av verdens banker», skriver advokatfirmaet.

Les også

BBC: Bank of England anklages for rentepress i hemmelig opptak

Financial Times har anonyme kilder som knytter utbetalingen til et 2,5 milliarder dollar stort forlik inngått med Deutche Bank, etter at de ble etterforsket for sin rolle i triksingen med renten Libor.

Ytterligere seks banker fikk bøter på til sammen 5,8 milliarder dollar i 2015. Da ble det avdekket at bankene JP Morgan, Citigroup, Barclays og The Royal bank of Scotland sa seg skyldige i å samarbeide om å manipulere valutapriser på dollar og euro. Banken UBS sa seg også skyldig i triksing med Libor–renten.

Les også

Financial Times: Tre europeiske banker bøtelegges for renterigging

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Libor
  2. Deutsche Bank

Flere artikler

  1. JPMorgan saksøker Tesla for 1,4 mrd.

  2. WSJ: Morgan Stanley granskes av FBI og SEC

  3. USA slår ned på kryptobørs for hvitvasking av løsepenger

  4. Statlige milliarder gikk til boligkjøp og oppussing – sjekket ikke om boligene ble pusset opp

  5. Betalt innhold

    Norske advokater var stråmenn for mektige russere