Kvartalsrapporter

Hunter posisjonerer seg for tankopptur: Øker skipenes spoteksponering

Arne Fredly-dominerte Hunter Group er misfornøyd med det begredelige tankmarkedet, men endte fortsatt med et lite overskudd i 2021 og venter på nytt at bedringen nærmer seg.

Investor Arne Fredly er største Hunter-aksjonær.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Hunter Group legger torsdag frem tallene for fjorårets fjerde kvartal - som er preget av et marked for oljefrakt til havs som fortsatt var historisk svakt i perioden.

 • De totale inntektene i fjerde kvartal var på 9,1 millioner dollar, mot 24,9 millioner dollar i samme periode året før.
 • Resultatet etter skat ble 0,5 millioner dollar i fjerde kvartal, mot 10,8 millioner dollar i samme periode året før.

«Selv om vi selvfølgelig ikke er fornøyd med den nåværende situasjonen i tankmarkedet, så klarte selskapet seg relativt godt i løpet av kvartalet og vi klarte å sikre et lite overskudd», fremhever Hunter-ledelsen i rapporten.

Det trekkes frem at Hunter har truffet blink med sine skip som har renseanlegg (scrubbere) og såkalt eco-design ettersom disse gir langt høyere inntjening i det svake markedet.

Resultatet etter skatt for 2021 som helhet ble 3,8 millioner dollar, en betydelig nedgang fra 63 millioner dollar i 2020.

Hunter-ledelsen mener «minste motstandsvei for tankmarkedet bør være opp».

«Dermed har vi inngått to 12-måneders indekstilknyttede charteravtaler, som øker eksponeringen mot spotmarkedet for tre av våre fire fartøy når den siste avtalen begynner i midten av mars», skriver selskapet.

Kombinert med et veldig robust likviditetsnivå, er Hunter komfortabel med flåteeksponeringen og vil kunne dra fullt nytte av en innhenting i tankmarkedet «som er på overtid», fremgår det.

Selskapet har per rapportens publiseringsdato booket 74 prosent av dager i første kvartal til en estimert snittrate på 21.000 dollar dagen.

Les også

Bedre fra Frontline, men fortsatt tungt tankmarked: – Noe lettelse

Markedskollaps

Tankmarkedet har vært begredelig siden produksjonskuttene fra oljegrupperingen Opec og samarbeidsland på grunn av det første coronautbruddet i 2020.

Situasjonen er i stor kontrast til vinteren 2020, da nivået lå på over 300.000 dollar per dag – på grunn av priskrig på olje.

Flere analytikere, investorer og rederier har det siste halvåret øynet en opptur på starten av 2022. Hunter Group skrev ved rapporten for andre kvartal at «bunnen er bak oss», og at tidspunktet for en bedring i rater vil heller komme før enn senere.

Forventingene har imidlertid ikke slått til, med rater i spotmarkedet som i år tidvis har vært på det laveste noensinne på visse nøkkelruter .

Manges forventninger er nå blitt dyttet til årets andre halvår, ifølge oppdateringer fra analytikere og uttalelser fra investorer.

Les også

Golden Ocean tjente 1,8 milliarder i fjerde kvartal: – Solid rapport

Maktkamp

Det var i 2018 at Fredly tok kontrollen over Hunter, et tidligere oljeselskap, etter en maktkamp med IKM-sjef Ståle Kyllingstad.

Siden har milliardæren gjort om selskapet til et tankrederi gjennom kjøp av skip med såkalte scrubbere for flere milliarder kroner. Flåten er nå på fire tankskip.

Markedsverdien er på 1,7 milliarder kroner.

Selv eier Fredly 29,29 prosent av selskapet. Andre kjente aksjonærer er Sundt-søsknene Helene og Christian og Arne Blystads Songa-system.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Hunter Group
 3. Oslo Børs
 4. Arne Fredly
 5. Tankskip
 6. Shipping

Flere artikler

 1. Svakt tankmarked tynget Hunter i første kvartal

 2. Fredlys Hunter selger skipene for 3,8 milliarder kroner

 3. Bedre fra Frontline, men fortsatt tungt tankmarked: – Noe lettelse

 4. Kraftig resultathopp for 2020 Bulkers

 5. Tankmarkedet fortsatt tynget: – Bedring i vente